Događanja

Prvi pripremni susret volontera SHKM-a u Karlovcu

Susret mladih Karlovačko-goričkog arhiđakonata održao se 1. veljače u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Ovaj susret bio je ujedno i prvi susret volontera za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji se 9. i 10. svibnja održava u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji. 

Susret mladih Karlovačko-goričkog arhiđakonata održao se 1. veljače u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Ovaj susret bio je ujedno i prvi susret volontera za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji se 9. i 10. svibnja održava u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji. Na susretu u Karlovcu okupilo se više od stotinu mladih iz Karlovca, Duge Rese, Jastrebarskog, Krašića i ostalih župa Karlovačko-goričkog arhiđakonata.

Susret je započeo molitvom oko Križa SHKM-a, koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić. Na početku molitve pozvao je mlade da pred Križem SHKM-a iznesu sve svoje molitve i poteškoće, kao što su to činili deseci tisuća mladih koji su pred njim molili pripremajući se za Susrete hrvatske katoličke mladeži. Molitva je zaključena zajedničkom molitvom za SHKM u Zagrebu te himnom Susreta. Molitvu je animirao zbor mladih Agape iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Nakon molitve uslijedilo je predstavljanje samog SHKM-a u Zagrebu te upute volonterima za pripremno razdoblje. Volonterima u župi i na Susretu predstavljene su zadaće koje ih očekuju do samog Susreta u svibnju, ali i pripremne aktivnosti koje će biti organizirane tijekom vremena priprave. Po završetku informativnog dijela slijedio je ples i kateheza koje su animirali animatori Zagrebačke nadbiskupije. Tema kateheze bilo je služenje po uzoru na blaženog Alojzija Stepinca. Sam blaženik svojim je životom posvjedočio kako služiti znači slijediti Kristov primjer te staviti Boga i drugoga ispred sebe i svojih potreba. To će ujedno biti i nit vodilja volonterima tijekom Susreta hrvatske katoličke mladeži.

U popodnevnom dijelu programa mladi su sudjelovali u kvizu u kojem su odgovarali na pitanja iz različitih područja koja su uključivala živote blaženih Alojzija Stepinca i Ivana Merza, živote hrvatskih svetaca, povijest SHKM-a te zanimljivosti o Karlovačko-goričkom arhiđakonatu i o hrvatskim svetištima. Najuspješnije ekipe nagrađene su prigodnim poklonima. Susret je završio zajedničkom molitvom i blagoslovom te zahvalom mladima iz Nacionalnog svetišta svetog Josipa i rektoru mons. Antunu Senteu na spremnosti da se stave na raspolaganje u organizaciji ovog susreta i SHKM-a.

Idući pripremni susret održat će se 8. veljače u Župi svetog Ivana Nepomuka, Stupnik-Lučko za mlade i volontere SHKM-a iz Turopoljskog arhiđakonata.

Ostatak fotografija sa susreta možete pogledati na linku: 

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora