Događanja

Noć muzeja pri svetom Josipu

Kao i proteklih godina tako i ove Nacionalno svetište sveto Josipa u Karlovcu sudjelovalo je u sve bogatijem događanju- Noći muzeja. 

Kao i proteklih godina tako i ove Nacionalno svetište sveto Josipa u Karlovcu sudjelovalo je u sve bogatijem događanju- Noći muzeja.

Malo je poznato da u okviru Nacionalnog svetišta djeluje i Dijecezanski muzej – odsjek Karlovac ili kako ga navode neki dokumenti Crkveni muzej. Ove godine se želimo sjetiti 40 godina od osnivanja tog muzeja. Noć muzeja bila je prava prilika da se obilježi ta godišnjica. Kao početak obilježavanja te godišnjice organizirano je u Velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa predavanje 40 godina od otvaranja Dijecezanskog muzeja odsjek Karlovac.

O samom nastanku, skupljanju i valoriziranju građe kao i zatvaranju stalnog postava govorila je prof. Marinka Mužar koja je i sama sudjelovala u tom procesu. Spomenula je i nekoliko obnovljenih umjetnina te podsjetila da za njihovo obnavljanje treba posebno zahvaliti mons. Antunu Sente, sadašnjem rektoru Nacionalnog svetišta i župniku Gospe Snježne. 

Drugi predavač bila je prof. Jelena Smenderovac – Mužar koja je prva znanstveno obradila skupljenu građu, na njoj diplomirala i kao poznavatelj građe predstavila je okupljenim zaljubljenicima u starine Karlovca. Predavanje je zaključio vlč. dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar Nacionalnog svetišta, svojim prilogom o muzeju na osnovu arhivske građe iz Župnog arhiva župe Gospe Snježne – Karlovac – Dubovac. Brojni podaci o Dijecezanskom muzeju – odsjek Karlovac prvi puta su predstavljeni javnosti. 

Nakon predavanja slijedila je foto prezentacija Kardinal Kuharić na Dubovcu Prošle godine obilježila se 100 godišnjica rođenja kardinala Franje Kuharića pa se smatralo shodnim da i Dijecezanski muzej odsjek Karlovac obilježi tu godišnjicu.  U svim velikom trenucima nastanka i razvoja Nacionalno svetište sudjelovao je i veliki kardinal Franjo Kuharić i ova foto prezentacija najbolji je dokaz.

Uz ta dva najvažnija događaja tijekom Noći muzeja bio je otvoren stalni postav Štovanje svetog Josipa u Hrvatskome narodu, kao i izložba Čudo božje krhkosti – biblijski prizori iz prirodnih materijala djelo č.s. Samuele Premužić, a posjetitelji su mogli razgledati i aktualnu izložbu akademske slikarice iz Širokog Brijega Ivane Ćavar- Božićni motivi. Uz sve navedeno bila je otvorena župna crkva Gospe Snježne koju su posjećivali posjetitelji vraćajući se sa starog grada Dubovac, kao i svetište svetog Josipa s poznatim slikama Danijela Butale uz stručno vodstvo. 

Zadnjih dviju godina otvorena je i kapela Ranjenog Isusa, inače vlasništvo župe Gospe Snježne Dubovac, a gdje je sjedište grkokatoličke župe Uzvišenja sveto Križa. Noć muzeja uvijek je prilika da se predstave Grkokatolici i njihova tradicija stoga su na nekoliko plakata postavljenih u kapeli predstavljeni grkokatolici župe Uzvišenja svetog Križa. Premda je bilo predviđeno da u Nacionalnom svetištu događanja završe oko 22 sata zahvaljujući dobrom javnom gradskom prijevozu koji je povezao sve kulturne destinacije to nije bilo moguće pa je zatvoreno znatno kasnije. Obilježavanje Noći muzeja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa još je jedan u nizu dokaza da Nacionalno svetište nije samo vjersko mjesto već i puno više. 

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar