Događanja

Hodočašće u Stepinčevu katedralu

Okupivši se ispred Nacionalnog svetišta svetog Josipa krenuli smo u Zagreb, točnije u Stepinčevu, odnosno Zagrebačku katedralu, u četvrtak 8. siječnja 2015. godine.

Okupivši se ispred Nacionalnog svetišta svetog Josipa krenuli smo u Zagreb, točnije u Stepinčevu, odnosno Zagrebačku katedralu, u četvrtak 8. siječnja 2015. godine. Autobus su ispunili članovi dječjeg zbora župe BDM Snježne "Josipove pahuljice", ministranti i križarice istoimene župe, vođeni s. Dominikom Šašo. U zagrebu pred katedralom nas je dočekao naš župnik mons. Antun Sente, koji nam je bio stvarni domaćin i vodič, obzirom da je i sam kao tajnik zagrebačkog nadbiskupa dvije godine stanova na Kaptolu. Došavši u katedralu naš nam je župnik ukratko ispričao važnost katedrale i kako je ona majka svih crkva u jednoj nadbiskupiji, nakon čega smo se uskim stepenicama popeli u prostor u kojem se nalazi prekrasna Riznica zagrebačke katedrale u kojoj se može vidjeti stoljećima sakupljana povijest. Tamo nas je dočekala časna sestra Lina koja je ukratko opisala povijest ove predivne građevine. 

U zagrebačkoj smo se katedrali zadržali kod groba blaženog Alojzija Stepinca gdje su pohranjeni njegovi posmrtni ostaci, a o njegovim dobrim djelima govore pločice zahvale koje možemo vidjeti oko groba, na što nas je posebno upozorio naš župnik. Ispričat ću vam jednu priču kako je naš blaženi Alojzije spasio jedan život. Osamdesetih godina prošlog stoljeća rodila se djevojčica Marijana Beno za koju su liječnici kazali da neće dugo živjeti. Njezina majka ju je, nakon dijagnoze da je oboljela od cerebralne paralize, uzela iz bolnice, odnijela je na Stepinčev grob i napravila zavjet. Dijete je potpuno ozdravilo i to čudo je priznato u postupku za proglašenje Stepinca blaženim.

Poslije smo se zaputili u muzej i pogledali film o blaženom Alojzija Stepinca "Moja je savjest čista“. Nakon muzeja zaputili smo se u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u kojem stanuju mladići koji se spremaju za svećenike, gdje nam je njihov duhovnik vlč. Vlado Razum objasnio povijest zagrebačke bogoslovije, te način života bogoslova koji stanuju u bogosloviji.

Posjetili smo i prostore uredništva našeg omiljenog časopisa Mak-a, tj. Malog koncila kao i onih novina za velike "Glas koncila". U uredništvu, o nastanku novina, govorili su nam Vojmil Žic, glavni urednik Mak-a i Branimir Stanić, glavni urednik mjesečnika Prilika. Slušajući ih dobili smo i male darove kao znak pažnje i uspomenu na ovo predivno druženje. Neke od nas su fotografirali te se nadamo naslovnici na novom broju Mak-a.

Za vrijeme našeg boravka u središtu Zagreba posjetili smo i franjevačku crkvu na Kaptolu koja, kako neki kažu, čuva najljepše jaslice. Naš hod po središtu Zagreba završio je u McDonald's-u.

 

Čitaj dalje

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca