Događanja

Molitva za jedinstvo kršćana u Josipovu Svetištu

U ponedjeljak 20. siječnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu večernje euharistijsko slavlje s molitvom za jedinstvo kršćana i prigodnom homilijom predvodio je prof. dr. Daniel Patafta, OFM, član povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog.

U ponedjeljak 20. siječnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu večernje euharistijsko slavlje s molitvom za jedinstvo kršćana i prigodnom homilijom predvodio je prof. dr. Daniel Patafta, OFM, član povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog u zajedništvu s mons. Antun Sente, ml., rektor i članom Povjerenstva, protojerejom stavroforom Željkom Pajićem, župnikom grkokatoličke župe "Uzvišenja svetog Križa" u Karlovcu, preč. Draženom Karačićem, karlovačkim dekanom, preč. Josipom Jakovčićem, ozaljskim dekanom, o. Josipom Euzebijem Kneževićem, pavlinom i dr. Vladom Mikšićem, supsidijarom u Svetištu. Na misnom slavlju su još sudjelovali s. Marija Bilanović, ASC, dr. Tomislav Kovač i gđa. Miljenka Kuridža, članovi Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i međureligijski dijalog.

U prigodnoj homiliji prof. Patafta je kazao kako je danas najugroženiji je čovjek. Pravi put čovjekoljublja jest Isus Krist.  Danas često promoviraju zapakirane propagande različitih sebičnih interesa pojedinih grupa koje manipuliraju stvarnošću i svim ljudima ulijevajući u njih strah. A kad je čovjek u strahu onda mu je svatko neprijatelj. A Bog pokazuje da je svatko od nas u mogućnosti ljubiti, prvenstveno one u svojoj blizini. U tome je posebnost nas kršćana, što mi ljubimo i molimo i za one koji nam žele zlo. To nije nimalo lako, ali to nam je dao Krist i to je naš jedini put.

Ljepoti molitvenog slavlja doprinijeli su članovi mješovitog župnog zbora „Sveti Josip“ pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ, pjevajući pjesme prigodnog sadržaja poput „Gdje je ljubav i prijateljstvo ondje je i Bog“ i „Bože daj mir jedinstvo svetog Crkvi kršćanskoj“.

Svjetska Molitvena osmina 2020. godine održava se od 18. do 25. siječnja pod biblijskim geslom: „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“ (Dj 27, 18 – 28, 10) , kojega su odabrale kršćanske Crkve na Malti.

Toga dana u Nacionalnom svetištu karlovačke redovnice susrele su se s generalnom tajnicom Europske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, s.Marjolein Bruinen.

 

 

 

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu