Događanja

Hodočašće Nadbiskupske klasične gimnazije u Karlovac i Krašić

Okupljanjem u dvorištu sjemenišnog kompleksa započelo je u subotu, 26. listopada ove godine, hodočašće učenika i njihovih roditelja te profesora i djelatnika Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti sa zagrebačke Šalate u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu te u Krašić želeći započeti proslavu stote obljetnice djelovanja Gimnazije.


Okupljanjem u dvorištu sjemenišnog kompleksa započelo je u subotu, 26. listopada ove godine, hodočašće učenika i njihovih roditelja te profesora i djelatnika Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti sa zagrebačke Šalate u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu te u Krašić želeći započeti proslavu stote obljetnice djelovanja Gimnazije

U arhivu Gimnazije stoji zapisano: „Dana 25. listopada 1920. godine Hrvatsko slavenska zemaljska vlada, povjerenstvo za prosvjetu i vjeru podijelila je Nadbiskupskoj gimnaziji u Zagrebu pravo javnosti.“

Odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu također su se pridružili ovom zahvalnom hodočašću budući da su i Gimnazija i Sjemenište „dva plućna krila istoga organizma“ koji zajednički kuca na šalatskom brijegu u neprekinutom zajedništvu od samih početaka.

Po dolasku u Karlovac oko 550 hodočasnika pozdravio je rektor Svetišta mons. Antun Sente ml., koji je ukratko ispričao povijest svetišta i upoznao školsku zajednicu Gimnazije s trenutnim pastoralnim aktivnostima.

Euharistijsko slavlje, kojem je prethodila pobožnost sv. Josipu sa prilikom za sv. Ispovijed, predslavio je, kao delegat zagrebačkog nadbiskupa, mons. Tomislav Subotičanec, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije, u koncelebraciji s rektorom Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matijom Pavlakovićem, vlč. Nikolom Jurkovićem, upravitelje župe Gornja Stubica koji se pridružio hodočašću sa svojom obiteljskom zajednicom, rektorom Svetišta u Karlovcu mons. Antunom Senteom ml. te s odgojiteljima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu vlč. Mlakarom i vlč. Bužakom.

Homiliju na euharistijskom slavlju izrekao je mons. Subotičanec koji je, u zajedništvu učenika, roditelja, djelatnika i profesorskog gremija NKG-a predvođenog ravnateljicom prof. Ljubom Duvnjak, posebno molio zagovor nebeskog zaštitnika Škole kao zahvalu za prijeđeni hod Gimnazije, ali i preporuku za one izazove koje Školu očekuju u budućnosti.

U svojoj homiliji, između ostaloga je istaknuo: „Vi ste se, dragi učenici, roditelji i djelatnici NKG-a danas, također, odvažili na jedan put; danas ste na hodočašću sv. Josipu i bl. Alojziju Stepincu; hodočašću kojim započinjete obilježavanje 100-te obljetnice djelovanja NKG-a. U današnjem hodu zagledani ste na poseban način u svete uzore vjernosti Bogu. Danas molite zaštitu i zagovor nebeskih ugodnika koji su svojim konkretnim življenjem, znači – svojim riječima i djelima, uspjeli dohvatiti Božju logiku obraćenja. … Današnjim hodočašćem – vi dragi hodočasnici – nastavljate stoljetnu tradiciju; stoljetni put naše Gimnazije koja ne odustaje od svjedočenja Boga. Da, ona je nositeljica uloge odgoja i obrazovanja, ali njena je prva uloga svjedočenje za Boga. Ne zaboravite to! Nastavite taj put s današnjim hodom, zagledani u budućnost s nadom i povjerenjem; blagoslovljeni i ojačani zagovorom sv. Josipa i bl. Alojzija Stepinca!“, zaključio je propovijednik.

Ljepoti liturgijskoga slavlja pridonijeli su svojim ministriranjem sjemeništarci maturanti predvođeni ceremonijarima Lukom Živkom i Davidom Đurocijem, a liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti zbor NKG-a pod ravnanjem prof. Ankice Juričić potpomognut tamburaškim orkestrom MSZ-a, kojeg je za ovu prigodu pripremila voditeljica orkestra prof. Ana Jazbec, a na orguljama je svirao prof. Božidar Ljubenko, vanjski suradnik sjemeništa.

Nakon euharistijskoga slavlja uslijedila je prilika za objed i okrjepu, a po završetku objeda i zajedničkog spomen fotografiranja, članovi Gimnazijske zajednice svoje su hodočašće nastavili u župi Presvetoga Trojstva u Krašiću, rodnoj župi blaženog Alojzija Stepinca, gdje ih je dočekao upravitelj župe vlč. Ivan Vučak, izrazivši im srdačnu dobrodošlicu. Posvjedočio im je, u prigodnom nagovoru, o blaženom Alojziju Stepincu kao moćnom zagovorniku cijelog hrvatskog naroda, a posebice zagovorniku nezaposlenih, učenika i studenata, nepravedno osuđenih, zagovorniku nerotkinja i pravnika. Naime, brigu o Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji sa Šalate svojedobno je vodio i blaženi kardinal Stepinac koji je često, kao zagrebački nadbiskup, posjećivao učenike i djelatnike Gimnazije, pa hodočašćem u Krašić hodočasnici su došli moliti Blaženika da se ta briga nastavi i nadalje kroz njegov moćni nebeski zagovor.

Hodočašće članova Gimnazijske zajednice završilo je pobožnošću križnoga puta u dvorištu župne kuće i molitvom za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca.

Prije povratka u Zagreb, hodočasnici su imali priliku posjetiti spomen-sobu blaženog Alojzija, u kojoj je kao zatočenik boravio od prosinca 1951. pa sve do svoje smrti 1960. godine.

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti u Zagrebu u školskoj godini 2019./2020. broji 405 učenika u 16 razrednih odjeljenja, od kojih su 22 svećenički ili redovnički kandidati, 38 profesora, 12 djelatnika i 2 školska duhovnika.

 

Za više fotografija Vesne Živčić: https://flic.kr/s/aHsmHXFpQ6

Za video hodočašća: https://youtu.be/C93O0tzIme4

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu