Događanja

Proslava Gospe Snježne

Župni blagdan Gospe Snježne, a ujedno i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja (5. kolovoza), svečano je proslavljen u crkvi Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu. 


Župni blagdan Gospe Snježne, a ujedno i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja (5. kolovoza), svečano je proslavljen u crkvi Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu. Misno slavlje u 9 sati i 11 sati predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, preč. Matija Pavlaković, inače rodom iz dubovačke župe. Okupljeni pred Marijinim likom “Dubovčaki” su se od ranih jutarnjih sati uspinjali na brijeg na kojem se nalazi župna crkva posvećena Gospi Snježnoj. U koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa, preč. Pavlaković upućenim je riječima pokušao povezati sve događaje kojih se na taj dan, 5. kolovoza, hrvatski narod prisjeća.

U svojoj homiliji dotaknuo se prvog čitanja u kojem se govori o Judi Makabejcu koji je sa šačicom vojnika pobijedio brojčano nadmoćnu asirsku vojsku. Za pobjedu je bilo ključno ono što nosi ratnike, a u slučaju Judine vojske to je bila pobožnost i vjera. Ono što je asirski kralj Antioh IV. podrugljivo ismijavao i smatrao u potpunosti bezvrijednim. “Nismo li se i mi, braćo i sestre, suočili s drskošću i bezakonjem?” upitao je preč. Matija okupljeni puk misleći na nemile ratne događaje iz nedavne hrvatske prošlosti.

Psalam 118. poziva da svoju snagu i spasenje čovjek pronalazi u Bogu. Snažnim zagovorom Djevice Marije i zaručnika joj svetog Josipa hrvatski branitelji hrabro su se borili za svoj narod i svoju domovinu, znajući da će im Bog dati snage za sve napore. Pavao u svojoj poslanici Filipljanima budi optimizam pozivajući vjernike na radost. Na zahvaljivanje Bogu i molitvu, na sve ono što je Majka Marija činila i zbog toga bila ispunjena radošću.

Rektor Pavlaković osvrnuo se i na prekrasan Hvalospjev Marijin Veliča u kojemu se krije silno pouzdanje i prepuštanje volji Božjoj od strane Marije, Isusove majke. Blažena Djevica izriče i svoju zahvalnost na velikom čudu koje je Bogu učinio u njezinu životu, baš kao što Hrvati diljem Domovine i izvan nje danas zahvaljuju na svim uslišanim molbama i spremno prihvaćaju svoju neznatnost i malenost. Na kraju homilije preč. Matija ohrabrio je okupljene i pozvao ih na radost i pouzdanje u Boga koji može svaku tamu pretvoriti u svjetlo.

Misno slavlje svojim je pjevanjem obogatio župni zbor “Sveti Josip” pod ravnanjem sestre Blandine Rakarić, a uz orguljsku pratnju mag. mus. Krešimira Klarića. Rektor Sente zahvalio je kolegi svećeniku na upućenim mislima te potaknuo župljane da se nastave moliti za nova duhovna zvanja dubovačke župe, posebno za Petra Vukovića, sjemeništarca koji se priprema za svećeništvo i odlazak na bogosloviju.

 

{eventgallery event='2019-08-05-GospaSnjezna'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

BDMSnjezna2019 19.382096.jpg BDMSnjezna2019 35.986ae6.jpg BDMSnjezna2019 5.fed89f.jpg BDMSnjezna2019 50.053127.jpg BDMSnjezna2019 65.09747e.jpg BDMSnjezna2019 77.140df9.jpg BDMSnjezna2019 9.5e10b1.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri