Događanja

Zadnje Josipove srijede osnovan molitveni vjenčić “Sveti Josip”

Zadnju srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu 5. lipnja 2019. godine misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa predvodio je dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar.

Zadnju srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu 5. lipnja 2019. godine misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa predvodio je dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar.

U prigodnoj je homiliji vlč. Mikšić podsjetio na sve dosadašnje predvoditelj misnih slavlje tijekom pobožnosti i primijetio da je svatko od njih na svoj način i svojim riječima izgrađivao tu veliku pobožnost. Bilo je tu velikih govornika koji su svojim govorničkim vještinama poticali na štovanje svetog Josipa, bilo je i onih koji su naglašavali moral kao sredstvo kojim se dolazi do Gospodina i dobiva Josipu zaštitu. Prvih devet srijeda redale su se kao hodočasnici karlovačke župe sa svojim župnicima koji su predvodili mise. Premda svi predvoditelji i propovjednici imaju svoj način propovijedanja ipak svima je zajednička misao: Idite k Josipu. Zanimljivo bi bilo nabrajati sve osobe koje su nakon mise javno svjedočile svoju vjeru. Svi ti zauzeti vjernici živi su dokaz da zagovor svetog Josipa djeluje i donosi plodove u vjernim dušama. Propovjednik je primijetio da bez obzira na sposobnost propovjednika pobožnost svetom Josipu sve više napreduje. Najbolji dokaz su brojni hodočasnici koji srijedama, subotama i nedjeljama sve više hodočaste u Svetište. Sve više vjernika osjeća da se sveti Josip ovdje dokazuje kao tiha osoba koja sluša, potiče pobožnost i djelotvorno pomaže onima koji mu se svim srcem obrate. Nedavno izdani molitvenik Idite k Josipu s kratkim izvještajima o uslišanjima najbolji je dokaz te djelotvornosti no ima i brojnih uslišanja koja nisu zapisana koja ni mons. Sente, rektor Svetišta ne zna, ali koja znaju oni koji su zagovor svetog Josipa osjetili.

Propovjednik je naglasio još jedno obilježje svetišta. Brojne ispovijedi. Ne mali broj vjernika iz cijelog karlovačkog kraja i šire dolazi ovdje na ispovijed. Kao da se ostvaruju riječi proroka Izaije: Tješite, tješite moj narod…! Na kraju je zahvalio svim okupljenim vjernicima što su se okupili i na ovoj zadnjoj srijedi, a mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta podsjetio je na program predstojećeg blagdana svetog Josipa zaštitnika Hrvatske, te okupljene vjernike pozvao na misno slavlje koje će u subotu 8. lipnja u 11 sati predvoditi mons dr. Jure Bogdan, vojni biskup u Hrvatskoj kao i na misno slavlje na sam dan svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske u ponedjeljka 10. lipnja koje će u 18.30 predvoditi fra Ante Vučković, papin misionar milosrđa.

Jedan od duhovnih plodova pobožnosti svetom Josipu je osnivanje molitvenog vječnića "Sveti Josip" u kojem se nalaze trideset i jedan molitelj ili obitelj koja na određeni dan u mjesecu mole za obitelj, domovinu, svećenike, redovničke zajednice. Nakon misnog slavlja članovi molitvenog vjenčića "Sveti Josip" predstavili su se međusobno jedni drugima te im je mons. Sente objasnio obaveze i zahvalio što su prihvatili obvezu redovite molitve što će im zasigurno donijeti i obilje duhovnih milosti. Svaki od vas na određeni će dan izvršiti preuzete molitvene obveze i duhovne aktivnosti, a svi zajedno redovito ćemo se okupljati na drugu srijedu u mjesecu te nakon zajedničkog misnog slavlja izmjenjivati molitvena iskustva i međusobno se ohrabrivati u ustrajnoj molitvi što će za posljedicu imati duhovnu potporu samim članovima obitelji molitelja, ali i naporima uprave Nacionalnog svetišta za što boljim širenjem pobožnosti svetog Josipa. Stoga me posebno veseli da na kraju ovogodišnje Velike pobožnosti svetom Josipu osnivamo ovakvu molitvenu zajednicu kazao je okupljenima mons. Sente, duhovnik novonastalog molitvenog vjenčića. 

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca