Događanja

Sveti Josip pomogao pri pronalasku posla

Na sedmu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu 28.veljače 2019. godine u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastili su župljani župe Pohoda BD Marije iz Mahična predvođeni svojim župnikom vlč. Nikolom Sanjkovićem. Misno je slavlje predvodio pop Ante Luketić, župnik župe Uznesenja BD Marije i voditelj svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama. Župni zbor spomenute župe animirao je pjevanje na liturgijskom slavlju na kojem su još koncelebrirali vlč. Dragutin Goričanec župnik iz Završja i voditelj udruge Job, fra. Mario Škrtić pavlinski provincijal u Hrvatskoj, vlč. Kristijan Gatarić župnik iz Skakavca i dr. sc. Vlado Mikšić profesor na Katoličkom sveučilištu, supsidijar Josipova svetišta u Karlovcu.

Na sedmu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu 28.veljače 2019. godine u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastili su župljani župe Pohoda BD Marije iz Mahična predvođeni svojim župnikom vlč. Nikolom Sanjkovićem. Misno je slavlje predvodio pop Ante Luketić, župnik župe Uznesenja BD Marije i voditelj svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama. Župni zbor spomenute župe animirao je pjevanje na liturgijskom slavlju na kojem su još koncelebrirali vlč. Dragutin Goričanec župnik iz Završja i voditelj udruge Job, fra. Mario Škrtić pavlinski provincijal u Hrvatskoj, vlč. Kristijan Gatarić župnik iz Skakavca i dr. sc. Vlado Mikšić profesor na Katoličkom sveučilištu, supsidijar Josipova svetišta u Karlovcu.

U prigodnoj homiliji župnik iz Oštarije je kazao kako Duh Sveti djeluje na različite načine i pokreće srca ljudi uvijek iznova na dobro. To ne mora odmah biti spektakularno kao što nas izvještava Knjiga Sirahova koja govori o Mudrosti. Obično je djelovanje Duha Svetoga skriveno i neznatno. Mi bivamo vođeni dobrim mislima, nalazimo radost u molitvi i bivamo potaknuti za vjerno predanje Bogu i ljudima. Božji Duh Sveti djeluje također u ljudima koji se zalažu za mir i pravednost. Taj Duh nadahnjivao je i svetog Josipa, pravednika. U evanđelju slušamo drastične riječi koje pozivaju na odluku. Tamo gdje smo stalno u opasnosti, da paktiramo sa zlom, čini se da trebamo radikalno razmisliti o alternativama i stupiti na put odlučnog obraćenja prema Bogu i odvraćanja od grijeha. Pritom Bog gleda na srce svakoga čovjeka dobre volje. Dobri Otac nebeski ne zaboravlja ni najmanje djelo ljubavi. Koliko je kršćana pošlo za Isusom s velikim entuzijazmom, a kasnije su se našli odvojeni od njega, od braće, i zatvorili se u sebe i svoje ideje, planove, muke, imanje… Moć i imanje ih je otuđilo od Boga i od ljudi. Materijalno posjedovanje dalo im je osjećaj sigurnosti i ta ih je lažna sigurnost koštala osobne sreće. Materijalne sigurnosti, u vršenju volje Božje, lišavaju se i Josip i Marija, Ostavljaju Nazaret odlazeći u Betlehem, a da bi spasili voljenog Sina, odlaze iz svoje Domovine u Egipat…. kazao je pop Ante te dodao osloniti se prvenstveno na materijalizam, brzo se može iskusiti kako je to nestabilna vrijednost. Takvi postaju neosjetljivi na potrebe drugih. A to je vrlo veliki čovjekov defekt zaključi je župnik Oštarije.

Najavljujući svjedočanstvo vjere svećenik Luketić je i sam došao do jedne zanimljive spoznaje. Naime, Prije godinu dana, u srijedu 21. veljače 2018. godine pozvani smo iz Župe Oštarije i Svetišta Gospe od Čudesa sudjelovati na slavlju pjevati našu „staru mašu“ tj. glagoljašku misu koja je do danas sačuvana u Župi svetog Jurja, u Zagorju kod Ogulina, nekadašnje Modruške biskupije, a što je nacionalno i crkveno nematerijalno kulturno dobro. Tada smo slavili 535. obljetnicu glagoljaškog Prvotiska tiskanog 22. veljače 1983. godine. a ove je godine od Hrvatskog sabora taj dan 22. veljače proglašen Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Bogu slava, a svetom Josipu kao zaštitniku Domovine na zagovoru hvala. Kao znak zahvale Svetištu svetog Josipa darovao je Glagoljaški kalendar.

Pri kraju misnog slavlja dvadesetosmogodišnjak iz Oštarija Robert Juričić svjedočio je kako mu je sveti Josip kod Gospodina izmolio posao. Negdje krajem 2013. godine, bližio se zadnji semestar studija kemijskog inženjerstva u Zagrebu i kao svi mladi, počeo sam razmišljati gdje ću i što dalje nakon završenog fakulteta. Situacija s mojom strukom u Hrvatskoj i nije baš sjajna, jako je teško naći zaposlenje bez da se ide u neke daljnje krajeve, uglavnom izvan domovine. Htio sam ostati u domovini, ovdje se boriti i živjeti. Potaknut tom situacijom, ali i jednim duhovnim obraćenjem koje sam, negdje u isto vrijeme, intenzivno proživljavao, odlučio sam predati to svetom Josipu i moliti za posao dok god ga ne dobijem. Pola godine kasnije, dok sam završavao svoj zadnji semestar, stigao je poziv od jedne farmaceutske kompanije da dođem raditi u okviru studentskog posla. Odazvao sam se tom pozivu, i mjesec dana kasnije, taj isti poslodavac mi je ponudio stalan posao odmah nakon završetka studija. U suštini, nisam slao nikakve molbe na natječaje, imao neke „veze“ ili slične aktivnosti, doista je Bog providio ovo zaposlenje. Molitva svetom Josipu dala mi je sigurnost da se Bog brine za mene i moje potrebe, a na meni je da revno izvršavam svoje tadašnje obaveze i dužnosti. U tom vremenu dobio sam i određeni duhovni odgoj koji i dan danas primjenjujem u svojem braku, u izgradnji obiteljskog života i podizanju potomstva. Promišljanje o životu svetog Josipa pomoglo mi je u sređivanju i odgajanju vlastitih razmišljanja o bračnom životu i postavilo zdrave temelje na kojima je lakše graditi budućnost kazao je Robet, te nastavio, priča tu nije stala, 5 godina kasnije, sveti Josip se i dalje brine za mene, posao koji sam imao se nadograđivao te izgrađivao na način da uvijek imam dovoljno sredstava za trenutnu životnu situaciju. Taj hod u pouzdanju u Providnost nije lak, ponekad vanjskom svijetu djeluje i sulud, ali je zato blagoslovljen i na spas duše, to je dovoljno, zaključuje Robert.

Onima koji se suočavaju sa sličnim problemima na osobit način mladima želim poručiti kako imamo divnog sveca, uzor i primjer u radničkom i obiteljskom životu koji se želi brinuti i brine za nas. Ako niste sigurni kako postupiti u nekim obiteljskim ili bračnim situacijama, predajte to svetom Josipu, proučavajte njegov život, postupke, i slušajte što vam Gospodin govori, proučio je Robert te zaključio. Danas sam u sretnom braku, stiglo je i prvo dijete i novi životni izazovi. Nekada sam živio 5min od svog posla, a sada putujem svakodnevno 100km u jednom smjeru javnim prijevozom. Bogu ništa nije nemoguće, a nama ljudima je s Bogom sve moguće. Zato vjerujte, molite, radite i ljubite. 

 

{eventgallery event='2018-02-27-SedmaSrijedaluketic'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

190227-MahicnoOgulin 1.1859f3.jpg 190227-MahicnoOgulin 2.15583e.jpg 190227-MahicnoOgulin 3.0d2c1b.jpg 190227-MahicnoOgulin 4.f2111d.jpg 190227-MahicnoOgulin 5.41b8a0.jpg 190227-MahicnoOgulin 6.68b51a.jpg 190227-MahicnoOgulin 7.d945fb.jpg

Čitaj dalje

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” s. Zdravke Milić u Rijeci

Sv. Josip čovjek vrlina kojima Hrvati teže

Komentari Josipovih hodočasnika