Događanja

Palijativna skrb pod zaštitom svetog Josipa

U utorak 12. veljače 2019. g. u prostoru Pastoralnog centra Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu za zainteresirane župljane održane su prezentacije na temu palijativne skrbi.


U utorak 12. veljače 2019. g. u prostoru Pastoralnog centra Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu za zainteresirane župljane održane su prezentacije na temu palijativne skrbi.

Naime, nakon uvodne riječi mons. Antuna Sentea, ml., rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa izlaganje je imala prim .dr .sc. Mirjana Lončarić Katušin, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu OB Karlovac i koordinatorica Projektnog tima za palijativnu skrb Karlovačke županije. Kroz svoje izlaganje i prezentaciju govorila je o tome što je to palijativna skrb, potrebi multidisciplinarnog pristupa palijativnoj skrbi te uspostavi i razvoju modela palijativne skrbi na području Karlovačke županije.

Voditelj Caritasa Župe sveta Tri kralja sa Banije g. Saša Kosec rekao je nekoliko uvodnih riječi o projektu koji su proveli tijekom prošle godine, a odobren je i financiran od strane Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Nakon toga voditeljica projekta Višnja Jović, dipl. ing. soc. rada predstavila je projekt pod nazivom Anđeoska krila.

Caritas Župe sveta Tri kralja iz Karlovca uspješno je proveo ovaj projekt u suradnji s partnerima Karlovačkim dekanatom, Karlovačkom županijom i Volonterskim centrom Karlovac – VolonterKa koji djeluje u okviru udruge Carpe Diem. Svrha i cilj projekta bili su unapređenje sustava palijativne skrbi putem edukacije zainteresiranih župljana i njihovog uključivanja kao volontera u skrb za palijativnog bolesnika te senzibilizacija javnosti o važnosti, značaju i vrijednosti uloge volontera u palijativnoj skrbi. Na svečanoj završnoj konferenciji u božićnom ozračju svečano su uručene  potvrde o završenoj edukaciji i volonterske knjižice za 22 buduća volontera u palijativnoj skrbi koji su odvojili svoje vrijeme za stjecanje novih znanja i vještina koje će im pomoći kod uključivanja u sustav brige i skrbi za palijativnog bolesnika.

Nazočnim župljanima podijeljeni su promotivni materijali projekta Anđeoska krila i Centra za koordinaciju palijativne skrbi KŽ s ciljem pružanja informacija o mogućnostima dobivanja stručne pomoći u pružanju palijativne skrbi za bolesnika i članove njihove obitelji kao i animacije eventualno novih zainteresiranih         župljana za edukaciju budućih volontera u palijativnoj skrbi.

Nakon prezentiranih tema predavači i prisutne stručne djelatnice Centra za koordinaciju palijativne skrbi KŽ koji djeluje u okviru Doma zdravlja Karlovac, Marijana Car, bacc.med.tech. i Snježana Bosak Komes, bacc.med.tech. odgovarali su na pitanja zainteresiranih župljana.

 

{eventgallery event='2019-02-12-Palijativnaskrb'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

190212-PalijativanSkrb 1.414f00.jpg 190212-PalijativanSkrb 2.cc153f.jpg 190212-PalijativanSkrb 3.0e629b.jpg 190212-PalijativanSkrb 4.6e2f0f.jpg 190212-PalijativanSkrb 5.14a669.jpg 190212-PalijativanSkrb 6.c49bc0.jpg 190212-PalijativanSkrb 7.df81d6.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu