Događanja

Ravanteljica O. Š. Dubovac Irmelina Sablić pozdravila kardinala Josipa Bozanića

U adventskom ozračju i neposrednoj pripremi za proslavu kršćanskog blagdana Božića, u utorak, 16. prosinca u dvorani Vijenac u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održan je već tradicionalan božićni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i ravnatelja/ica odgojno-obrazovnih ustanova na području Zagrebačke nadbiskupije.

U adventskom ozračju i neposrednoj pripremi za proslavu kršćanskog blagdana Božića, u utorak, 16. prosinca u dvorani Vijenac u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održan je već tradicionalan božićni susret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i ravnatelja/ica odgojno-obrazovnih ustanova na području Zagrebačke nadbiskupije. 

Na samome početku sve je prisutne, ispred organizatora – Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, pozdravila predstojnica s. Valentina Mandarić, koja je i moderirala susretom.
„Vaša nazočnost svjedoči o dobroj suradnji mjerodavnih crkvenih i državnih institucija, ne samo u promicanju vjeronauka i vjerskog odgoja, nego i u zajedničkom nastojanju oko ostvarivanja najvažnije društvene djelatnosti, a to je odgoj i obrazovanje djece i mladih“, istaknula je Predstojnica.

Uvodne su pozdrave izrekli i gospodin Staša Skenzić, pomoćnik ministra obrazovnja i športa; gospodin Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje te gospođa Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.
Gospodin Staša Skenzić je, pozdravljajući prisutne u ime ministra Vedrana Mornara, istaknuo važnost škole u odgoju, pored obitelji i Crkve, te naglasio ulogu vjeronauka u odgojno-obrazovnom procesu. O izuzetnoj zahtjevnosti i odgovornosti  uloge ravnatelja u omogućavanju da se djeci pruži najbolje, govorio je gospodin Vinko Filipović izrazivši želju da ravnatelji i dalje budu ono što jesu: odgojno-obrazovni radnici, pedagoški odgojitelji i dobri ljudi.

Gospođa Suzana Hitrec naglasila je kako je godina koja je na izmaku bila izuzetno teška te poručila ravnateljima da u godini koja je pred njima daju još više ljubavi, razumijevanja i tolerancije – kako djeci koja su im povjerena, tako i svojim kolegama i suradnicima. U ime ravnatelja prigodnu riječ uputile su gospođa Dragica Pernar, ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak iz Zaprešića; gospođa Irmelina Sablić, ravnateljica Osnovne škole Dubovac u Karlovcu; gospođa Tatjana Tarandek, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje u Dubravi te gospođa Ljilja Vokić, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu.

U ime onih koji rade s najmanjima u dječjim vrtićima, gospođa Pernar je istaknula važnost kvalitetne baze u otkrivanju djetetove religiozne dimenzije koja djeci pomaže i u otkrivanju samih sebe i u spoznaji Boga. Ravnateljica OŠ Dubovac u Karlovcu simbolički je usporedila bdjenje i budnost koji obilježavaju advenat s radom u odgojno-obrazovnim ustanovama rekavši kako učitelji i profesori moraju neprestano bdjeti nad opasnostima koje se pokušavaju nametnuti te kako su pozvani da u učenicima bude želju za znanjem. Pozvani smo na budnost i bdjenje nad povjerenim nam mladim životima kako bismo ih pripremili za odgovorne dužnosti, zaključila je.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje u Dubravi gospođa Tatjana Tarandek govorila je o posebnoj pažnji u radu s djecom s posebnim potrebama kako bi i ona imala kvalitetan odgoj i obrazovanje, a ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić je naglasila kako je ove godine u hrvatskim srednjim školama upisano pedeset razreda više školskog vjeronauka. „Uloga je to Katoličke Crkve  koju nitko ne može i ne smije zanijekati“, zaključila je prof. Vokić.Ravnateljica Sablić je uime okupljenih ravnatelja uručila kardinalu Bozaniću dvadeset i pet crvenih ruža kao simboličnu zahvalu za isto toliko godina biskupske službe.

Na kraju susreta svima se prigodnim govorom obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

 

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.