Događanja

Convetus hrvatskih orgulja i australske trube

U sklopu Josipovih adventskih susreta Conventus melici Iosephi u nedjelju 16. prosinca 2018. godine održan je prigodni koncert u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Paul Goodchild iz Australije na trubi i Edmund Borić-Andler iz Hrvatske na orguljama. Koncert je počeo prekrasnim Preludij za trubu i orgulje Marc-Antoine Charpentier, te se nastavio Koncertom za orgulje u G-duru Allegro-Grave-Presto Johanna Sebastiana Bacha, The Prince of Denmark`s March za trubu i orgulje Jeremiaha Clarkea, Trima jednostavačnim sonatama za orgulje iz arhiva franjevačkog samostana u Klanjcu Anonimusa iz Hrvatske, i završio koncertićem u Es-duru

U sklopu Josipovih adventskih susreta Conventus melici Iosephi u nedjelju 16. prosinca 2018. godine održan je prigodni koncert u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Paul Goodchild iz Australije na trubi i Edmund Borić-Andler iz Hrvatske na orguljama. Koncert je počeo prekrasnim Preludij za trubu i orgulje Marc-Antoine Charpentier, te se nastavio Koncertom za orgulje u G-duru Allegro-Grave-Presto Johanna Sebastiana Bacha, The Prince of Denmark`s March za trubu i orgulje Jeremiaha Clarkea, Trima jednostavačnim sonatama za orgulje iz arhiva franjevačkog samostana u Klanjcu Anonimusa iz Hrvatske, i završio koncertićem u Es-duru.

PAUL GOODCHILD studirao je trubu u Sydneyu i u Europi. Nakon studija postaje član Sydney Symphony Orchestra s osamnaest godina, te uskoro preuzima poziciju prve trube orkestra. Gostovao je diljem SAD-a, Europe, Japana, Tajvana, Singapura, Kine i Koreje. Danas je prvi trubač više ansambala i orkestara te često nastupa i kao solist s Australskim komornim orkestrom kao jednim od vodećih orkestara svijeta.Vodeći australski skladatelji posvetili su mu mnoga svoja djela. Glazbeni je direktor Wawerley Bondi Beach Banda te direktor jednog od najstarijih i najuvaženijih australskih ansambala Sydney Brassa. "Osjećam se privilegiranim biti u vašem svetištu. Akustika je izvanredna i želio bih se vratiti u proljeće ili ljeto. Želim vam sve najbolje za Božić!" zapisao je u Knjigu hodočasnika Paul Goodchild. Dok je orguljaš Edmund zapisao kako je ponosan što je u Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa održao koncert s jednim od najboljih australskih trubača, nakon čega je priznao kako je kršten kao Josip te mu je ovaj koncert još više poseban. Prije samog koncerta umjetnički voditelj Conventusa Krešimir Klarića glazbenicima je pokazao dvoje orgulje u župnoj crkvi BDM Snježne na Dubovcu te ih upoznao sa koncertnom baštinom Nacionalnog svetišta i Dubovačke župe.

EDMUND BORIĆ-ANDLER živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine. Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedraleAdventFesta u katedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku  i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar. Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010. 2013. godine  mu je izašao drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatiae Records. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records. U 2016. godini izašao je i četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder. U 2018. godini u izdanju Cantusa izašao je CD „Cantus Miroslava Miletića“ s orguljskim djelima tog uvaženog hrvatskog skladatelja. Godine 2015.  dobitnik  je diplome Milka Trnina  HDGU-aza 2014.  za promicanje orguljske umjetnosti.

 

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata