Događanja

Slovenci pri svetom Josipu

Pedesetak slovenskih vjernika župe svetog Ivana Evanđelista u Krškom predvođeni svojim župnikom mons. Alfonzom Grojzdekom hodočastili su u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovca u utorak 25. lipnja 2024. godine.

Slovenske hodočasnike dočekao je mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta upoznavši ih s poviješću štovanja svetog Josipa i nastankom Nacionalno svetišta svetog Josipa. Između ostalog kazao im je kako je tadašnji zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac nakon što je osnovao župu svetog Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki angažirao europski poznato arhitekta slovenca Jožu Plečnika da izradi nacrte za buduće nacionalno svetište zaštitnika Hrvatske svetog Josipa. Zbog ratnih i poslije ratnih stradanja ta Stepinčeva ideja tada nije ostvarena, već pedeset godina kasnije kada su hrvatskih biskup karlovačku crkvu svetog Josipa proglasili nacionalnim svetištem, pojasnio je slovenskim hodočasnicima, te im pokazao orgulje svetišta koje je izradio slovenski graditelj orgulja Alojzije Jenko. I u ovoj su župi za vrijeme Drugog svjetskog rata djelovali slovenski svećenici, osobito nakon četrdeset i pete godine kada je aktualni Dubovački župnik bio uhapšen, nadalje, zbog blizine granice vidljiva je lijepa suradnja između Hrvata i Slovenaca koja se ostvaruje i kroz radna mjesta te u brakovima između Hrvata i Slovenaca, kazao je na početku misnog slavlja čestitajući slovenskim hodočasnicima njihov Dan Državnosti koji na današnji dana slave.

Misno je slavlje ne slovenskom predvodio papin prelat i najstariji župnik u Sloveniji od 92 godine Alfonz Grojzdek u koncelebraciji s rektorom Josipova svetišta mons. Senteom, koji je mons. Grojzdeku zahvalio što ga je kao župnik Škofje Loke primao kao bogoslova dok je bio na odsluženju vojnog roka u ondašnjoj državi. Slovenski hodočasnici još su razgledali župnu crkvu BD Marije Snježne te Stari grad Dubovac izrazivši želju da i iduće godine ponove ovo lijepo hodočašće.

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca