Događanja

Blagdan blaženog Karla Austrijskog

U nedjelju, 21. listopada 2018. povodom  Blagdana  bl. Karla Austrijskog (1887. - 1922.g.) u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu hodočastili su članovi Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite. Hodočasnike je predvodio predsjednik Udruge Claude Grbeša koji je u ostalom i inicijator ovoga hodočašća.

U nedjelju, 21. listopada 2018. povodom  Blagdana  bl. Karla Austrijskog (1887. – 1922.g.) u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu hodočastili su članovi Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite. Hodočasnike je predvodio predsjednik Udruge Claude Grbeša koji je u ostalom i inicijator ovoga hodočašća. Ovo je prvi puta da Hrvatska udruga za beatifikaciju kraljice Zite, koja od svog osnutka 2013. godine obilježava važnije datume vezane za carski par Karla i Zitu, obilježava Blagdan Karla Austrijskog izvan Zagreba.

Odmah po dolasku Predsjedništvo Hrvatska udruga za beatifikaciju kraljice Zite u župnom domu u ime mons. Antuna Sente ml. župnnika i rektora Svetišta primio je vlč. dr. sc. Vlado Mikšić koji je informirao hodočasnike o aktualnim događanjima u Nacionalnom svetištu. Slijedilo je kratko druženje predsjednika Udruge g. Grbeše sa članovima Karlovačke građanske garde koja je svojom prisutnošću uzveličala ovaj blagdan. U svom pozdravu članovima Karlovačke građanske garde gospodin Grbeša izrazio je dvostruku povezanost Karlovačke građanske garde i Karla Austrijskog. Prvo, zbog činjenice što je osnivač grada Karlovca bio član obitelji Habsburg misleći na nadvojvodu Karla Habsburškog (1564. – 1590. g.), a drugo, zbog toga što je nadvojvoda Otto (1912. – 2011.g.), najstariji sin blaženog Karla Austrijskog i Službenice Božje Zite, bio prvi počasni građanin grada Karlovca.

Svetu misu prigodom proslave blagdana bl. Karla Austrijskog predvodio je vlč. dr. sc. Vlado Mikišić, supsidiar u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, koji je u uvodu svete mise kratko predstavio osobe blaženog cara i kralja Karla Austriskg i supruge Zite te na hrvatskom i njemačkom jeziku pozdravio članove Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite kojima su se pridružili i neki članovi Udruge iz Njemačke pa se upravo zbog njih dio čitanja kao i dio Molitve vjernika čitao na njemačkom jeziku. U propovijedi supsidijar Mikšić govoreći o Isusovom shvaćanju prvenstva, vladanja i kraljevanja primijetio je da brojni Isusa nisu razumjeli, ali ima onih koji su razumjeli što znači trpjeti s Isusom, davati primjer i svom ustrajnošću služiti i izvršiti svoju dužnost, a u red takvih velikana duha svakako pripada bl. Karlo kao i službenica Božja Zita. Bl. Karlo Austrijski, nastavio je vlč. Mikšić, nije čeznuo za vlašću već je želio ispuniti svoju dužnost kršćanskoga vladara služeći višenacionalnoj državi kako je u onim ratnim godinama najbolje umio.

Upravo njegovo prihvaćanje mirovnih inicijativa pape Benedikta XV (1914. – 1922.g.) jasan je dokaz da je osobno želio u djelo sprovesti Isusove riječi: Blago mirotvorcima, oni će sinovima Božjim zvati! Mt. 5.9. No svi njegovi napori nisu uspjeli zaustaviti tadašnje zlo rata koji nije završio sa pravednim mirom već nepravednim mirovnim ugovorima koji su pripremili sve potrebno za novi rat koji će uslijediti dva desetljeća poslije. Nakon prvog svjetskog rata car Karlo postaje prognanik sa svojom obitelji prvo u Švicarskoj, a zatim na portugalskom otoku Madiera. Njegova kratka vladavinu kao i život bili su protkani kršćanskim idealima. Umire na Madieri izgovarajući posljednje riječi: Budi volja tvoja! Izgubio je svoje zemaljsko kraljevstvo, ali je zadobio nebeskom. Sveti papa Ivan Pavao II blaženim ga je proglasio 3. listopada 2004. i naglasio: Neka Karlo bude primjer posebno onima koji snose političku odgovornost u suvremenoj Europi. Nakon njegove smrti njegovo djelo nastavlja carica Zita (1892. – 1989.g.).

Zalaganjem za kršćanske vrijednosti, odgajajući osmero djece, zadnje je rođeno nakon smrti cara Karla 1922., te dajući svjedočanstvo kršćanskog podnošenja životnih nevolja postaje primjer vjerne kršćanske žene, majke i odgojiteljice. Vlč. Mikšić posebno je spomenuo zgodu kada su caricu Zitu novinari pitali kako je mogla izdržati sva ta životna iskušenja progonstva ona je jasno odgovorila: Ja sam uvijek vjerovala da sve dolazi od Boga! Svoje razmišljanje o bl. Karlu Austrijskom i Službenici Božjoj Ziti vlč. Mikšić zaključio je riječima: Od vladara postali su prognanici, od prognanika postali su sveci.

Nakon mise slijedilo je zajedničko fotografiranje te druženje  u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta na kojem su se uz članove Udruge i Karlovačku građanske garde okupili simpatizer Udruge kao i budući članovi. Na kraju valja spomenuti da je među hodočasnicima bila je i gospođa Maria Elisabeth Schmidt, autorica nekoliko knjiga o kršćanskom načinu života te poznata aktivistica u promicanju kršćanskog odgoja. Zaključujući hodočašće Predsjedništvo Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite izrazilo je želju da se u buduće u sklopu proslave Blagdana bl. Karla Austrijskog redovito hodočasti u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. 

 

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar