Događanja

Obitelj je izvor života radosti

Pod geslom “Obitelj – izvor života i radosti” 15. i 16. rujna 2018. godine u Splitu i Solinu održao se Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji na kojem je sudjelovala i Obiteljska zajednica Nacionalnog svetišta svetog Josipa predvođena duhovnikom i vođom puta mons. Antunom Senteom, rektorom Svetišta i župnikom BDM Snježne.

Pod geslom “Obitelj – izvor života i radosti” 15. i 16. rujna 2018. godine u Splitu i Solinu održao se Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji na kojem je sudjelovala i Obiteljska zajednica Nacionalnog svetišta svetog Josipa predvođena duhovnikom i vođom puta mons. Antunom Senteom, rektorom Svetišta i župnikom BDM Snježne. Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, s papom Benediktom XVI. održan je 5. lipnja 2011. u Zagrebu, a drugi 19. travnja 2015. na Trsatu.

Nakon molitve i blagoslova kojeg su hodočasnici primili u Svetištu po rukama vlč. Vlade Mikšića, dr. sc., supsidijara Svetišta krenuli su prema svome prvom odredištu, Kraljevskom gradu – Kninu i Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta ispred koje ih je dočekao fra Branko Mijić, te kratko predstavio povijest i gradnju kninske crkve. Nakon kratke okrjepe Josipovi hodočasnici uputili su se prema Splitu i Župi svetog Andrije gdje su ih dočekali don Ivan Čotić koji je izrekao par crtica o župi i pastoralnom djelovanju Župe te domaćini koji su otvorenog srca iščekivali karlovačke hodočasnike za udomljenje.

Večer uoči glavnog dana Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u subotu 15. rujna organiziran je molitveni program, euharistijsko bdijenje „Hod svjetla" u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u zajedništvu s nadbiskupima; zadarskim Želimirom Puljićem, predsjednikom HBK, riječkim Ivanom Devčićem, naslovnim nadbiskupom Nina Martinom Vidovićem, biskupima; bjelovarsko-križevačkim Vjekoslavom Huzjakom, dubrovačkim Matom Uzinićem, krčkim Ivicom Petanjkom, porečko-pulskim Draženom Kutlešom, požeškim Antunom Škvorčevićem, sisačkim Vladom Košićem, šibenskim Tomislavom Rogićem, vojnim Jurom Bogdanom, kotorskim Ilijom Janjićem, umirovljenim biskupima; Slobodanom Štambukom, Antom Ivasom te pomoćnim biskupima zagrebačkim Mijom Gorskim i Ivanom Šaškom, i banjolučkim Markom Semrenom; zatim tajnikom Apostolske nuncijature u RH mons. Januszom Blachowiakom, generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslavom Vidovićem, generalnim vikarom Mostarske biskupije mons. Željkom Majićem, provincijalom franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, trećoredaca fra Ivom Martinovićem, konventualcom fra Josipom Blaževićem te brojnim drugim svećenicima, za vrijeme kojeg je pjevanje animirao zbor mladih "Krstitelj" s Trstenika u Splitu. Prigodnu propovijed izrekao je dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinić koji je čitajući blaženstva u ozračju Trećeg susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, istaknuo da sebedarje kao ključnu riječ za shvaćanje logike i temeljne oznake blaženstava.Biskup Uzinić zaključio je da „sebedarje može našim obiteljima omogućiti da ponovno budu ono što su bile kroz cijelu našu prošlost i na što ih poziva ili, bolje rečeno, kako ih definira geslo ovoga Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu: Obitelj – izvor života i radosti!"Molitveno bdijenje završilo je blagoslovom Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon "Hoda svjetla" hodočasnici s Dubovca uputili su se u Split te nastavili druženje s obiteljima domaćina uz večeru i razgovor.

Idući dan u nedjelju 16. rujna na središnjem događaju Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u suslavlju s biskupima sudionicima večernje molitvenog bdijenja kojima su se pridružili đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić, gospičko senjski Zdenko Križić i hvarski biskup Petar Palić i brojnim svećenicima na Gospinoj livadi u prasvetištu Gospe od otoka pred 20.000 hodočasnika koje je svojim pjevanjem animirao Veliki mješoviti zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, uz pratnju splitskoga Brass quinteta te orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića. Na misnom slavlju sudjelovali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Sabora splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Vlade splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov, te general Mladen Fuzul. Mons. Barišić u prigodnoj je propovijedi istaknuo kako je obitelj ugrožena raznim ideologijama te poručio da je obitelj terapija hrvatskog društva. Nadalje, kazao je da je obitelj "svetinja, put života i budućnosti, put Crkve i društva" i da nam je u Lijepoj našoj potrebno "autentično zajedništvo". Upozorio je da danas živimo u dinamičnom vremenu tolikih izazova, mnoštva informacija, ali i mnogih nesigurnosti i nejasnoća koje nas zbunjuju. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zadarski Želimir Puljić u svojoj je riječi zahvale istaknuo kako najveću zahvalu upućuje očevima, majkama, obiteljima koje su po koncilskoj definiciji, "prva škola društvenim vrlinama," i "Crkva u malom" te naglasio kako je ljudski život svet i nepovrediv "od začetka do naravnog svršetka" te pozvao sve okupljene da brane život na svim područjima: kako na vjerskom i duhovnom, tako i na društvenom i zakonodavnom, svim sredstvima što nam ih na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav. Na misnom slavlju pročitan je i apostolski blagoslov pape Franje prigodom Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u kojem ohrabruje "kršćanske parove da učvrste vjernost vrijednosti kršćanske vjere i obitelji". Najavljen je i četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 2021. u Ludbregu, u Varaždinskoj biskupiji. Nakon središnjeg misnog slavlja u Solinu organizirano je druženje svih sudionika i koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili Klapa HRM "Sveti Juraj", Marija Husar, duhovno – glazbeni sastavi: Emanuel, Abba i zbor Mihovil uz prigodnu okrjepu koju su pripremili i podijelili hrvatski vojnici.

Time je završen Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji nakon čega su se obitelji okupljene u okrilju Josipovog svetišta uputile prema autobusu u kojem su imali čast primiti još jednog putnika, Clouda Grbešu, magistralnog delegata viteškog reda svetog Groba Jeruzalemskog za RH, te diplomata u stalnom predstavništvu RH pri EU, a radost Susreta nastavila se i u povratku do Karlovca tokom kojeg su se ispjevavale duhovne i domoljubne pjesme, a druženje se nastavilo i u prostorima pastoralnog centra na Dubovcu.

 

{eventgallery event='2018_09_16_3.NSHKO'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

 
 
180916-Obitelj 13.aa0159.jpg 180916-Obitelj 14.a06223.jpg 180916-Obitelj 2.851b0e.jpg 180916-Obitelj 22.0c1c64.jpg 180916-Obitelj 27.25ad61.jpg 180916-Obitelj 3.4d7ec2.jpg 180916-Obitelj 37.d9aabf.jpg 180916-Obitelj 41.17681c.jpg 180916-Obitelj 7.075a95.jpg

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.