Događanja

50 godina braka Ratimira i Željke Cindrić

Ratimir Cindrić i Željka r. Križanić obnovili su nakon 50 godina svoje bračne zavjete u nedjelju 2. rujna 2018. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu za vrijeme misnog slavlja koje je predvodio mons. Antun Sente, ml., župnik i rektor.

Ratimir Cindrić i Željka r. Križanić obnovili su nakon 50 godina svoje bračne zavjete u nedjelju 2. rujna 2018. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu za vrijeme misnog slavlja koje je predvodio mons. Antun Sente, ml., župnik i rektor.

Ratimir i Željka sklopili su brak 31. kolovoza 1968. u matičnom uredu u Karlovcu, a nekoliko dana kasnije u crkvi svetog Ćirila i Metoda u Ljubljani u Bežigradu. Naime majka Željke rodom je iz Slovenije. Iako Ratimir potječe iz komunističke obitelji, a njegov je otac Tomo vršio važne dužnosti u Partiji, Ratimir je unatoč svega toga htio pristupiti kršćanskoj ženidbi. Upoznali su se u Zagrebu dok je Željka studirala socijalnu psihologiju, a Ratimir je stanovao na katu ispod Željkine studenske sobe i u to vrijeme studirao medicinu, nakon koje je nastavio studiji veterine. Kako sam kaže, zbog Željke nije završio studij za razliku od Željke koja je završila svoj studij jer su joj roditelji to postavili kao uvjet kojega treba ispuniti prije ženidbe. Nakon vjenčanja nastanili su se u Karlovcu u obiteljskoj kući Željkinih roditelja koji su bili poznati mesari u Karlovcu.

U bračnom zajedništvu Bog ih je obdario kćerkom Benardom r. 1969. godine i Igorom koji se rodio 1974. godine. Bernarda i Igor darovali su im četvoro unučadi: Petru i Dominika, te Bornu i Doru, a najstarija unuka Petra nakon što se udala obradovala ih je praunukom Miom Paulom.

Kao recept dugogodišnjeg života ističu tri vrijednosti: ljubav, povjerenje i zajedništvo. Uz brojne radosti zajedništva bilo je i punu iskušenja. Među prvima iskušenjima bio je težak Ratkov posao u ondašnjim Željeznicama. Radio je kao stjuard, a kasnije kao inspektor. Zbog zahtjevnosti posla veoma su rijetko bili zajedno. Susreti su se odvijali na željezničkoj stanici gdje je Ratko predao svojoj ženi Željki torbu s prljavim vešem, a od nje uzeo čito rublje, te nastavio vlakom na neku novu destinaciju gotovo po čitavoj Europi.

Zbog čestog izbivanja Ratko je potražio novo zaposlenje. Pronašao ga je u Karlovcu, naprije u Agorprometu, a zatim u ŽEČE-u gdje je radio do mirovine. Za to vrijeme Željka je radila u tvornici sanitetskih materijala u tri smjene, zatim u trgovačkom poduzeću "Tekstil" u Karlovcu i brinula o djeci i roditeljima.

Zanimljivo je i to da je Željka u onom sistemu 25 godina čekala primjeren posao svojoj stručnoj spremi koji joj nisu htjeli dodijeliti jer su je smatrali nepodobnom, njen je muž sličnu situaciju prolazio u vremenu demokracije kada je petnaest godina bio na burzi rada, opet zbog nepodobnosti. Te teške periode svoga životu nazivaju malom Golgotom, ali brzo nadodaju kako ih je ta teškoća još više zbližila, te postala važan kamenčić u prekrasnom mozaiku pedesetogodišnjeg sakramentalnog zajedništva.

 

No, u župi su uvijek bili dobro došli i aktivni. Željka je već od malih nagu aktivna u svoju župnoj zajednici na Dubovcu. Već kao mala djevojčica bila je članica župnog zbora, kako malog tako i velikog. U više je navrata bila članica župnog pastoralnog vijeća, te sudjelovala u brojnim župnim aktivnostima. Osobito onim koje neki znaju izbjegavati. Časne sestre obično su znale nazvati gospođu Želju da organizira gospođe kada nešto pri Župi treba počistiti, urediti ili organizirati. Umirovljeničke godine uopće ne miruje, već je veoma aktivna u životu grada Karlovca. U Klubu umirovljenika vodi skupinu umirovljenica "Super bake" koje su široj javnosti poznatije po nastupu na "Super talentu" Ona najvitalnija "baka" koja izvodi stoji na glavi je upravo Željka. "Super bake" organiziraju različite susrete te često sudjeluju u humanitarnim akcijama.

Ratko, kako ga svi od milja zovu, želio se pridružiti svojoj ženi, te i on sa svojim ženom pjeva u zboru Župe BDM Snježne u Karlovcu na Dubovcu "Sveti Josip".

Kao bračni par neizostavni su članovi svih važnih župnih događanja u kojima veoma aktivno sudjeluju. Željka je veselog duha zbog čega je uvijek veselo u njenoj blizini, a njen Ratko samozatajni pratitelj Željkinu vedrinu produbljuje svojom postojanošću.

Zahvaljujući na višegodišnjoj aktivnoj prisutnosti mons. Antun Sente,  dubovački župnik zahvalio je slavljeničkom paru te im u znak zahvale darovao prigodnu svijeću i raspelo s logom Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Župni zbor "Sveti Josip", čiji su slavljenici članovi, pod ravnanjem s. Blandine Rakarić i uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića na spomenutom su misnom slavlju posebno svečano pjevali.

 

Istoga dana na sljedećem misnom slavlju sudjelovali su bračni par Milan i Dalma Fabijanić koji su upravo na današnji dan slavili 40. obljetnicu kršćanskog braka. Naime, bračni par Fabijanić već više godina živi u Minessoti. Slušajući redovito emisiju HKR-a "Svjetiljka u noći" koju vodi mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa odazvala se rektorovom pozivu koji često upućuje tokom spomenute emisije, te sa svojim mužem posjetila Josipovo svetište. Pri kraju misnog slavlja mons. Sente blagoslovio je bračni par Fabijanić te im darovao prigodnu svijeću s logom Josipova Svetišta. Okupljen mnoštvo pljeskom je pozdravilo i čestitalo slavljenicima koji su svoj brak sklopili 2. rujna 1978. godine u Orahovici.

 

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora