Događanja

Rektor Svetišta predvodio proslavu Gospe od Anđela u Pazinu

U franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa, proslavljena je 2. kolovoza Porcijunkula - „Rim". U sklopu trodnevice predstavljena je knjiga fra Darka Teperta „Porcijunkulski oprost".

U franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa, proslavljena je 2. kolovoza Porcijunkula – „Rim". U sklopu trodnevice predstavljena je knjiga fra Darka Teperta „Porcijunkulski oprost."

Blagdan Gospe od Anđela, Porcijunkula, ili kako se u Pazinu uobičajeno naziva „Rim", u četvrtak 2. kolovoza u pazinskom Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina proslavljena je svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

Obilježavanje „Rima" u Pazinu potječe iz privilegija koji je Crkva dala redu sv. Franje, da oni koji na dan 2. kolovoza pohode crkvu Gospe od Anđela u Asizu dobiju Porcijunkulski oprost grijeha. Taj se običaj proširio na mnoge franjevačke crkve, a među njima i pazinsku, pa je tako svake godine za „Rim" pohodi mnoštvo hodočasnika iz raznih krajeva Istre.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava koju su predvodili pazinski franjevci. Tijekom trodnevice program je svake večeri započeo mogućnošću za sakrament pomirenja, prije mise izmoljena je pobožnost krunice, a nakon euharistijskog slavlja svake je večeri održan tematski duhovni nagovor. Prvoga dana trodnevnice misno slavlje predvodio je fra Darko Tepert, a on je nakon mise održao i prigodni duhovni nagovor o temi „Vjera u Božje milosrđe". Drugoga dana trodnevnice misno slavlje predvodio je fra Josip Vlašić, a duhovni nagovor „Oprost i odgovornost za druge" održao dr. Tepert. Trećega dana misno slavlje predvodio je fra Drago Vujević, a duhovni nagovor bio je o temi „Obećanje spasenja". Uslijedilo je predstavljanje knjige fra Darka Teperta „Porcijunkulski oprost".

Na sam blagdan Gospe od Anđela mogućnost za pristupanje sakramentu pomirenja vjernicima je pružena već od 6 sati ujutro, a tijekom dana u samostanskoj crkvi bilo je više misnih slavlja. Prije svečane večernje mise u samostanskoj crkvi izmoljena je pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, a potom je uslijedila procesija s kipom Majke Božje prema oltaru u samostanskom perivoju gdje je u sjeni stoljetnih stabala održano svečano misno slavlje.

Mons. Sente homiliju je počeo citirajući riječi sv. Franje Asiškog, „Sve vas želim poslati u raj!", koje je taj Božji ugodnik izrekao u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine kada je objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, ispovjede se i pokaju. Propovjednik je istaknuo veliki broj vjernika koji su kroz trodnevnu duhovnu pripravu i na sam blagdan Gospe od Anđela, pristupali sakramentu pomirenja, strpljivo čekajući u redu. „Koje li milosti i koje li radosti! To najbolje zna svaka ispovjeđena duša." rekao je propovjednik. Čovjekova želja za rajem je naša iskonska želja da se vratimo tamo kamo i pripadamo, rekao je mons. Sente. Kao što čovjek čezne za zemljom, krajem iz kojega je potekao, tako čezne i za rajem, u koji pripada. Čovjek je zloupotrijebio slobodnu volju izbora dobra i zla i odalečio se od Boga, izbačen je iz raja, prestalo je prijateljstvo između čovjeka i Boga, posljedica toga jest smrt, grijeh; izgubio je time milost posvećujuću. Sve poteškoće koje su ga snašle posljedica su nevjernosti čovjeka Bogu. Čovjek čezne ponovno za tim izvorima da bi bio sretan. Kroz povijest Bog je na više načina pokušavao ponovno popraviti ono što je čovjek pokvario, uspostaviti ponovno to prijateljstvo. Na kraju je Bog „uzeo stvar u svoje ruke", utjelovio se uzevši ljudsko obličje ne bi li time ponovno poravnao račune i čovjeka vratio ondje odakle je počeo i kamo pripada, u Raj.

U tom procesu pomirbe, Bog je svemoguć, može to učiniti na bilo koji način, on je odabrao upravo Blaženu Djevicu Mariju da zajedno s njom ostvari to svoje djelo. To nam posvjedočuje današnji odlomak evanđelja, poslao je anđela Gabrijela koji je navijestio Mariji da je ona početka novog, boljeg svijeta. Bog želi pomoći čovjeku, želi mu vratiti dostojanstvo, ali ne bez samoga čovjeka. Zajedno s nama želi nam vratiti istinsku radost, želi nas vratiti u Raj. Što je za današnjeg čovjeka raj možemo iščitati u knjizi mudrosti. Mudrost današnjeg svijeta jest – na što jednostavniji način doći do što bolje materijalne pozicije, no je li to radost; usrećuje li čovjeka, zapitao se propovjednik. Dovoljno je malo bolje promotriti ljude koji tako žive, i vidjeti ćemo da to nije pravi put do sreće. Đavo nas prokušava, mnogi tu posustanu, no Bog uvijek iznova daje novu mogućnost. Upravo taj događaj danas na osobit način slavimo. Sjećamo se sv. Franje koji je i sam pokušao zadobiti radost tako da bude kralj ulica, časteći svoje suvremenike, no brzo je shvatio da tu nema istinske radosti i obratio se. U svim radostima ovoga svijeta osjetio je prazninu i doživio je veliko obraćenje. Odrekao se bogatstva i nastavio život u potpunoj suprotnosti, okupljajući oko sebe one koje je svijet onoga vremena odbacivao. U takvom milosnom raspoloženju pred Bogom on to ne želi zadržati samo za sebe već moli da tu milost oprosta grijeha doživi svaki čovjek koji će doći u tu crkvicu Gospe od Anđela.

Propovjednik je iz svoje prakse rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa iznio iskustvo susreta s osobama koje nisu pronašle zadovoljstvo u materijalnom blagostanju, a kasnije, u mnogo skromnijim uvjetima života pronašli su radost u obraćenju. Tom radošću zrači i sv. Franjo. Propovjednik se osvrnuo i na aktualnosti, plasman Hrvatske nogometne reprezentacije i smrt glazbenika Olivera Dragojevića te istaknuo da su ta dva događaja toliko dodirnula naše osjećaje jer kad se god čovjek daje za neke više ideale i postiže velike rezultate, ima to potrebu podijeliti drugima i drugi to osjete. Ono što je sv. Franjo postigao pokorivši i ponizivši samoga sebe postavši tako sličan Isus Kristu, eho njegove svetosti na osobit način kroz braću franjevce i mnoštvo braće franjevačkog trećeg reda traje sve do danas. Sv. Franjo je itekako promijenio sebe, a mijenjajući sebe promijenio je Crkvu. Mi obično činimo suprotno, druge pokušavamo promijeniti, napomenuo je mons. Sente. Spominjući Blaženu Djevicu Mariju od Anđela istaknuo je da svaki od nas ima svog anđela, ali i svoje napasti koje nas odvraćaju od Boga, ali mi smo ti koji donose odluku koju ćemo stranu izabrati. Svaki od nas treba donijeti odluku svakoga dana, a odlučivati treba razmišljajući: „Što bi Isus učinio da je on tu u mojoj blizini?" Neka nas ovo okupljanje povodom blagdana Gospe od Anđela, zagledani u lik sv. Franje koji je uspio promijeniti svoj život bude poticaj da i mi svakoga dan mijenjamo svoj život, osluškujući Božju Riječ i čineći dobro, zaključio je propovjednik.

Na kraju mise mons. Sente zahvalio je franjevcima na pozivu te na prigodi za „doživjeti ljepotu Istre koju sam tijekom dana s nekolicinom mladih istraživao. Tako smo posjetili Roč, upoznali se s počecima glagoljice, obogatili se razgledom gradskih znamenitosti Pule, upoznali se sa snagom vjere prezentiranoj u neraspadnutim tjelesima svetaca sačuvanih u župnoj crkvi u Vodnjanu, zaustavili dah od prekrasnog pogleda sa zvonika vrsarske župne crkve te se u Pazinu susreli sa živom vjerom", rekao je, između ostaloga, mons. Sente.

{eventgallery event='2018_08_02_Pazin-GospaodAnela'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

 
180802-Pazin 10.251d53.jpg 180802-Pazin 11.568244.jpg 180802-Pazin 12.d724d5.jpg 180802-Pazin 13.49a849.jpg 180802-Pazin 14.fa6eab.jpg 180802-Pazin 15.2c050f.jpg 180802-Pazin 2.19ddd0.jpg 180802-Pazin 3.6edf19.jpg 180802-Pazin 4.75e028.jpg 180802-Pazin 5.30ee07.jpg 180802-Pazin 6.47e2ba.jpg 180802-Pazin 7.988a10.jpg 180802-Pazin 8.150343.jpg 180802-Pazin 9.d916f6.jpg

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora