Događanja

Molitveno- kulturni skup na temeljima razrušene crkve sv. Ćirila i Metoda u Karlovcu

Na blagdan slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda 5. srpnja 2018. godine, u molitvi i sjećanju na razrušenu crkvu sv. Ćirila i Metoda koja je nekad bila na granici župa  ujedinile se  franjevačka župa Presvetog Trojstva i župa BDM Snježne Karlovac - Dubovac kao i Nacionalno svetište svetog Josipa. 

Na blagdan slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda 5. srpnja 2018. godine, u molitvi i sjećanju na razrušenu crkvu sv. Ćirila i Metoda koja je nekad bila na granici župa  ujedinile se  franjevačka župa Presvetog Trojstva i župa BDM Snježne Karlovac – Dubovac kao i Nacionalno svetište svetog JosipaPovod ovom međužupnom molitveno – kulturnom susretu bila je 70. godišnjica od početka rušenja velebne crkve sv. Ćirila i Metoda. Na prostoru srušene crkve sv. Ćirila i Metoda okupljene vjernike iz nekoliko karlovačkih župa pozdravio je mons. Antun Sente ml., župnik Gospe Snježne, Karlovac – Dubovac jer je prostor i srušena crkva sv. Ćirila i Metoda nekad pripadao pod dubovačku župu.

Nakon pozdrava Mješoviti župni zbor Gospe Snježne "Sveti Josip" pjesmom i molitvom napravio je uvod nakon kojeg je slijedio kulturno – povijesni program. O nastanu crkve sv. Ćirila i Metoda održao je prof. Tomislav Šegina, vjeroučitelj karlovačke gimnazije uvodnu riječ, a na njegovo izlaganje nastavio se vlč. dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar u Nacionalnom svetištu sv. Josipa koji je progovorio o djelovanju crkve sv. Ćirila i Metoda od 1910. do 1948. godine kao i njenom rušenju koju su tadašnje vlasti 1948. godine proglasile ruševinom s obrazloženjem da: "ne predstavlja nikakvu arhitektonsku ili umjetničku vrijednost, to s te strane njezino rušenje neće predstavljati nikakav gubitak." Povjesničari umjetnosti sigurno se ne bi složili s tim riječima ustvrdio je dr. Mikšić. Rušenje „ruševne crkve“ započeto 5. srpnja 1948. i potrajalo je, zanimljivo, dvije godine! Upravo radi njene čvrstoće. Radi se o neromantičkoj bazilici dužine 44 m, širine 18m i visine zvonika prema prvotnim nacrtima 56m. Prava katedrala!

Nasljednica ove crkve u arhitektonskom pogledu je župna crkva Presvetog Srca Isusova u Novom centru – Karlovac, ali u duhovnom smislu nasljednik je Nacionalno svetište sv. Josipa jer je mons. Marijan Radanović kada je 1965 godine od gradski vlasti u Karlovcu tražio dozvolu za gradnju crkve sv. Josipa direktno napisao: "Molim da se uvaži da je designirana župna crkva župe Dubovac, tj. crkva sv. Ćirila i Metoda u Karlovcu porušena 5. srpnja 1948. godine te je tim očitija potreba nove crkve." U duhu pravednosti jaki argument! Susret je molitvom završio fra. Krunoslav Albert, karlovački gvardijan koji je u svom nagovoru naglasio da se živu Crkvu ne može srušiti te se na kraju zahvalio organizatorima skupa. Okupljanje je u kulturnom smislu podržao Gradski muzej Karlovac predvođen ravnateljicom gospođom. mr. Hrvojkom Božić i revnim kustosom prof. Igorom Čulig kao i brojni karlovački mediji predvođeni gospodinom Matijom Perković i suradnicima.

 

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu