Događanja

Hrvatski misionari kod svetog Josipa

U sklopu 30. susret hrvatskih misionara i misionarki koji se ove godine u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije održava od 30. lipnja do 4. srpnja na karlovačkom području održan je središnji susret u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 1. srpnja.

U sklopu 30. susret hrvatskih misionara i misionarki koji se ove godine u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije održava od 30. lipnja do 4. srpnja na karlovačkom području održan je središnji susret u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 1. srpnja.

Pedesetak sudionika, između ostalog hrvatski misionari pristigli iz 11 zemalja:Tanzanije, Gane, DR Konga, Brazila, Ruande, Nigerije, Rusije, Benina, Haitija, Čilea i Ekvadora sudjelovali su na susretu s mladima grada Karlovca i prijateljima misija u Velikoj dvorani Nacionalnog svetište svetog Josipa. Nakon što su misionari predstavili u kojim misijskim područjima djeluju okupljeni vjernici postavljali su im pitanja. U zanimljivom dijalogu spoznali su kako je u afričkim zemljama dovoljno oko 750 kuna za cjelogodišnje školovanje jednog djeteta, kako misionari prvenstveno domaće stanovništvu žele osloboditi od straha krivih vjerovanja koja im priječe bolji razvoj poput uvjeravanja da rođeno djete s određenim teškoćama nije plod prirodnog procesa već kazna demona koja im priječi daljnji napredak u svakom pogledu, te ih poučiti kako Isus Krist jest Bog koji oslobađa. Osluškujući svjedočanstva prisutnih misionara okupljeni prijatelji misija upoznati su kako hrvatskih misionari potpomognuti biskupijskim i nacionalnim misijskim uredima uvelike pomažu u mnogovrsnom zbrinjavanju obitelji, školovanju djece te unapređivanju životnog standarda brojnim stanovnicima misijskih područja. S druge strane unatoč težim materijalnim prilikama misionari su posvjedočili veliku otvorenost misijskog stanovništva brojnim duhovnim, socijalnim i inim aktivnostima Katoličke crkve.

Nakon razgovora u Velikoj dvorani slijedilo je svečano misno slavlje u Josipovu svetištu koje je predvodio don Ivan Stojanović, misionar u Gani u zajedništvu s drugim misionarima. Na kraju misnog slavlja preč. Toni Štefan, ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj predstavio je okupljenim vjernicima misionarke i misionare upoznavši ih sa zemljama u kojim djeluju kao misionari. Mons. Antun Setne, ml., rektora Josipova svetišta zahvaljujući za blagoslov koji prisutnost misionara donosi ovoj župi i Svetištu uručio je mons. Jurju Jerneiću, nadbiskupskom delegatu za misije Zagrebačke nadbiskupije novčani iznos od sedam tisuća kuna prikupljenog za potrebe misija tokom protekle nedjelje u dubovačkoj župi. Istoga dana tokom prijepodnevna spomenuti hrvatskih misionari posjetili su župe karlovačke regije: Mahično, Rečica, Duga Resa, Ozalj, Draganić, Krašić, Novigrad na Dobri i u Karlovcu Banija, Hrnetić, Srce Isusovo, Švarča, Kamensko, Presveto Trojstvo na kojima su vjernicima približili život u misijama te ih potaknuli na veću osjetljivost za misije.

Tokom boravka u Nacionalnom svetištu svetog Josipa mons. Antun Sente, ml., hrvatske je misionare upoznao sa znamenitostima Nacionalnog svetišta, sa sve većom pobožnošću prema svetom Josipu, te ih je poveo do župne crkve Gospe Snježne i na Stari Grada Dubovac gdje im je predočena bogata povijest Dubovca i Karlovca.

Drugi dan susreta hrvatskih misionara i misionarki završio je zajedničkom večerom te dojmljivim navijanjem za vrijeme nogometne utakmice između Hrvatske i Danske u zajedništvu s članovima obiteljske zajednice i mladih. Susret hrvatskih misionara i misionarki započeo je u subotu 30. lipnja svetom misom u župi Novigrad na Dobri koju je predvoditi mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BIH, nastavlja se u ponedjeljak, 2. srpnja u dvorani Pastoralnog centra Vincentinum u Novigradu na Dobri gdje će u radnom dijelu međusobno podijeliti iskustva, radosti i poteškoće u služenju potrebitim ljudima. Istoga dana navečer misionari će slaviti svetu misu u župi svetog Nikole u Jastrebarsko koju će predvodit mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

U utorak, 3. srpnja sudionici Susreta misionara uputit će se na hodočašće u Krašić, Pribić, Žumberačko gorje, Svetu Geru, i Jazovku. Posebno će se upoznati s grkokatolicima te će na Svetoj Geri u 16.00 sati sudjelovati na grkokatoličkoj liturgiji.

Ovogodišnji 30. susret hrvatskih misionara i misionarki završit će u srijedu 4. srpnja misnim slavljem u Novigradu na Dobri kojeg će predvoditi vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj. 

 

{eventgallery event='2018_06_21_Misionari'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

 
180701-Misionari 1.49744d.jpg 180701-Misionari 10.8d582e.jpg 180701-Misionari 12.e203cb.jpg 180701-Misionari 13.abf074.jpg 180701-Misionari 14.2ecca7.jpg 180701-Misionari 15.a179f8.jpg 180701-Misionari 2.6dadd2.jpg 180701-Misionari 3.3a8384.jpg 180701-Misionari 4.32fbb7.jpg 180701-Misionari 5.893c99.jpg 180701-Misionari 6.072ada.jpg 180701-Misionari 7.23123b.jpg 180701-Misionari 9.3eb893.jpg

Čitaj dalje

Prvi odbojkaški turnir Krizmanica Karlovačkog dekanata osvojile krizmanice s Dubovca

Župni listić 1. korizmena nedjelja 18.2.2024.

Hodočasnici iz zagrebačkog Rudeša i Dubrave te iz Gornje Reke