Događanja

Zahvalno misno slavlje povodom 60 godina redovničkog služenja Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu

Zahvalno misno slavlje povodom 60 godina redovničkog služenja Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu predvodio je mons. Antun Sente, ml, rektor u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u petak 25. svibnja 2018. godine. Zahvalnom misnom slavlju pridružili su se svećenici karlovačkog dekanata predvođeni dekanom preč. Draženom Karačićem, te domaći sin preč Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Uz brojne župljane Bogu su došle zahvaliti i časne sestre koje su tokom svog redovničkog hoda službovale u Karlovcu predvođene provincijalnom glavaricom Provincije Božje Providnosti s. Gordanom Igrec te vrhovnom glavaricom Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Maria Dulce Adams.

Zahvalno misno slavlje povodom 60 godina redovničkog služenja Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu predvodio je mons. Antun Sente, ml, rektor u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u petak 25. svibnja 2018. godine. Zahvalnom misnom slavlju pridružili su se svećenici karlovačkog dekanata predvođeni dekanom preč. Draženom Karačićem, te domaći sin preč Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Uz brojne župljane Bogu su došle zahvaliti i časne sestre koje su tokom svog redovničkog hoda službovale u Karlovcu predvođene provincijalnom glavaricom Provincije Božje Providnosti s. Gordanom Igrec te vrhovnom glavaricom Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Maria Dulce Adams.

U prigodnoj homiliji mons. Sente, zahvalio je sestrama na šezdeset godina služenja Gospodinu prepoznavajući Krista u župljanima ove župe Gospe Snježne na Dubovcu kao i brojnim štovateljima svetog Josipa koji sve više ovamo hodočaste. Tumačeći Petrov upit Kristu što će dobiti oni koji su sve napustili i pošli za Kristom mons Sente je oslikavši zauzeti rad sestra u katehezi, brizi i uređivanju svetišta, kao i posluživanju svećenika i hodočasnika prepoznao Kristov odgovor dan konkretnim redovnicama. Svaki djetinji osmjeh, kao i zahvala na uslišanoj molitvi hodočasnika, te ustrajnost i pronađena snaga u nošenju životnih izazova, a sve to posluživanjem sestara Kćeri Božje ljubavi jesu novo obogaćivanje i roditeljima i djecom i braćom i sestrama koje su redovnice ostavile, ali ponovno ih pronašle u ljudima ovog mjesta na koje ih na službu poglavari poslaše. Okupljajući vjernike različitih profila, te im poslužujući Kristovu poruku, sestre upravo ovdje u Karlovcu ostvaruju Isusov odgovor Petru, objasnio je u prigodnoj homiliji mons. Sente.

Na kraju misnog slavlja s. Maria Dulce uputila je svojim sestrama kao i okupljenom mnoštvu riječi zahvale na lijepoj proslavi šezdesete obljetnice djelovanja sestara KBLJ u Karlovcu. To slavlje pokazuje lijepu suradnji sestra sa svećenicima koji ovdje djeluju kao i vjernicima laicima. Upravo je ta suradnja vrijedna i lijepa, stoga smo pozvani da stvaramo povijest koja ne nastaje sama od sebe već ju stvara svaki pojedinac darivajući sebe u odgovornom služenju osobi pored sebe u kojoj nam se otkiva Krist, kazala je s. Maria Dulce. Svojoj vrhovnog glavarici karlovačke Kćeri Božje ljubavi darovale su sliku mjesne umjetnice Lidije Maček Stanić koja prikazuje njihov logo kako obasjava župnu crkvu BDM Snježne i zgradu Nacionalnog svetišta te Stari Grad Dubovac, a sestrama koji su nekad službovale u Karlovcu cvijeće s prigodnom uspomenom na ovaj dan. Zahvalivši vrhovnoj glavarici na poslanim sestrama mons. Sente darova je vrhovnoj glavarici s. Maria Dulce medalju izrađenu povodom 330 obljetnice izbora svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske.

Nakon misnog slavlja slijedila je prigodna akademija koju su pod vodstvom mons. Sentea ostvarili djeca i mladi dubovačke župe. Prigodnim pjesmama te veselim skečom željeli su dočarati život župe na kojoj djeluju Kćeri Božje ljubavi. Tokom svečane akademije dr. Vlado Mikšić, supsidijar u Svetišu predstavio je malu monografiju "60 godina Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu" izdanu upravo za ovu prigodu. Monografija donosi pregled redovništva u Karlovcu te ukratko predstavlja Pavline, Franjevce i Pijariste muške redove kao i Družbu sestra milosrdnica svetog Vinaka Paulskog, Žumberačke grkokatoličke sestre bazilijanke, Sestre Klanjateljice Krvi Kristove, te Družbu sestra franjevki od Bezgrješne ženske redove koji su djelovali ili još uvijek djeluju na području grada Karlovca. U drugom dijelu predstavljene monografije opisan je nastanak Kćeri Božje ljubavi, njihova utemeljiteljica te dolazak u Hrvatsku. Posebno poglavlje posvećeno je djelovanju Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu s preciznim popisom svi sestara koje su ovdje službovale. Uz mnoštvo fotografija ova mala monografija vrijedan je zapis o redovništvu u Karlovcu zaključio je dr. Mikšić. Svim sestrama kao dar za 60. obljetnicu darovan je jedan primjerak predstavljene monografije. Posebne riječi zahvale i čestitke za 60 godina služenja sestrama je uputio preč Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu kojega su sestre na poseban način pratile na putu svećeništva.

 

U čast šezdeset godina služenja, a nakon misnog slavlja preč. Dražen Karačić, karlovački dekan blagoslovio je novoizgrađenu fontanu u dvorištu Nacionalnog svetišta. Novoizgrađena fontana, bijela skulptura karlovačkog umjetnika Željka Marekovića Mareka sadrži pet slavina za ispijanje vode, te još četiri slavine za punjenje boca ili neke druge posude. Treći je dio fontane izgrađen u obliku kvirinove svjetiljke iz 3. stoljeća.

Proslava 60 godina redovničkog služenja i blagoslov nove fontane završio je zajedničkim druženjem u dvorištu Nacionalnog svetišta.

 

Pobudno slovo preč. Matije Pavlakovića, rektora Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu prigodom 60. obljetnice djelovanja Družbe KBLJ u Karlovcu-Dubovcu:

Mnogopoštovani monsignore Rektore i čuvaru ovoga svetišta Antune,

Prečasni gospodine dekane Dražene,

Cijenjena subraćo u svećeništvu,

Poštovana vrhovna poglavarice Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, sestro Marija Dulce Adams

Poštovana provincijalna glavarice Provincije Božje providnosti, sestro Gordana sa susestrama

Draga „domaća kćeri“ ove župe i provincijalna tajnice, sestro Ivana,

Cijenjene časne sestre koje ste svoju službu vršile na dragom nam Dubovcu

Predragi moji župljani, sestre i braćo u Kristu!

Prije svega, sve Vas od srca pozdravljam i zahvaljujem prečasnom monsignoru rektoru i čuvaru ovoga Svetišta te našem župniku Antunu što mi je pružio nimalo laku zadaću pred ovim uvaženim skupom.

Zamoljen sam da kao domaći sin ove župe izreknem pobudno slovo ili bolje rečeno svoju impresiju i osvrt na veliki jubilej kojega se danas spominjemo, a to je 60. godina boravka časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi na ovom karlovačkom i dubovačkom tlu.

Služite Gospodinu u veselju! (usp. Ps 100) Ove riječi psalmista na najbolji mogući način ocrtavaju Vaše djelovanje na ovim prostorima, a na čemu smo večeras zahvalili kroz euharistiju koja je najdublja molitva zahvalnosti za 60. godina djelovanja u ovoj župnoj zajednici.

Redovnici i redovnice sakramentom djevičanstva  i celibata te siromaštvom najsvetiji su dio Crkve. Dragovoljna poslušnost, odricanje sebe izabirući teži i zahtjevniji put pokazuju da uvijek iznova prepoznajete Božju Volju za sebe. U svijetu nije ideal siromaštvo, ali želeći se poistovijetiti s Kristom, odričete se svojih primanja. Prihvaćate dragovoljno siromaštvo iz solidarnosti s onima koji nemaju. Tako postajete ljekovito cjepivo za čovjeka koji se zatvara u vlastiti užitak, komotnost i samodostatnost.

Večeras Vam želimo reći Hvala što već 60. godina sudjelujete u radu ove župne zajednice. Kroz katehezu, rad s djecom i mladima, evangelizaciju čitave župe. Poticaj ste da budemo više Božji i više otvoreni za Božji glas. Vi, drage sestre, vrijedite ne po onom što radite, nego po svom identitetu i tu ste po meni najviše doprinjele bogatstvu života grada Karlovca i ove dubovačke grude. Vi ste život stavile Bogu u ruke i time postale znak – znak koji upućuje na Boga, koji upućuje na ostvarenje cilja našega života, a to je biti svet. Danas je taj poziv posebno zahtjevan. Kriza redovničkih zvanja koju sve više osjećamo, kriza je vjere! Ženska redovnička zvanja gotovo da iščezavaju zbog krize vjere. Iz ljubavi prema Bogu i Evanđelju biti spremni izabrati uski put! To Vi činite ovdje u sjeni Josipova doma.

Večeras se želim prisjetiti i mons. Marijana Radanovića, graditelja ovoga Svetišta i našeg dugogodišnjeg župnika s kojim ste najviše surađivale. Posebno Vam želim zahvaliti što ste o njemu vodile brigu u vrijeme njegove starosti, nemoći i bolesti. Zajedno s njime učinile ste da ova župa nama mladima postane dom, mjesto susreta s Bogom i čovjekom, a onda za neke od nas i mjesto ostvarenja duhovnoga poziva. To svjedočenje nastavljate i danas…

Zato smo Bogu zahvalni za 60. godina vašeg rada u ovoj zajednici. Pokazujete da ste žene koje nisu od ovoga svijeta, da ljudi mogu osjetiti miris Boga u vama.

Hvala Vam za taj miris… neka on nikada ne nestane sa ovih područja, a sveti Josip i BDM koju ovdje častimo u liku Gospe Snježne neka Vam na tom putu ostvarenja budu i nadalje sigurni duhovni oslonci.

Čestitajući Vam još jednom cijenjeni Jubilej, osjećam ponos što sam i sâm na neki način Vaše duhovno dijete te Vam zahvaljujem što preko Vašega služenja u ovoj župi i danas osjećam kako je lijepo činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo! (usp. Majka Franziska Lechner)

            Ad multos annos!

            Hvala na pažnji!

{eventgallery event='2018_25_5_60godinaKBLJ'attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

 

 

IMG_8936.b1f39b.jpg IMG_8941.742749.jpg IMG_8942.d15e68.jpg IMG_8943.455d14.jpg IMG_8945.310154.jpg IMG_8946.4f1e4b.jpg IMG_8949.b92e24.jpg IMG_8952.6a18e3.jpg IMG_8953.e5ccdd.jpg IMG_8954.9e1957.jpg IMG_8955.c94ef5.jpg IMG_8956.fd6d37.jpg IMG_8958.11a94a.jpg IMG_8959.55e8aa.jpg IMG_8961.975f22.jpg IMG_8963.2a6147.jpg IMG_8965.84b44e.jpg IMG_8966.45e624.jpg IMG_8967.fca0b8.jpg IMG_8968.bb7d12.jpg IMG_8971.5d81ad.jpg IMG_8974.9f3b15.jpg IMG_8977.5bdb68.jpg IMG_8980.12704c.jpg IMG_8982.95f77b.jpg IMG_8984.31846f.jpg IMG_8985.d50cfe.jpg IMG_8988.9e9e7b.jpg IMG_8989.90a04a.jpg IMG_8990.d87e97.jpg IMG_8991.51b9da.jpg IMG_8996.3805f6.jpg IMG_9001.55daf3.jpg IMG_9002.f4335e.jpg IMG_9004.0eb558.jpg IMG_9005.14d0bc.jpg IMG_9009.76d278.jpg IMG_9010.1b06d8.jpg IMG_9012.74c5a1.jpg IMG_9014.20a953.jpg IMG_9016.174e6a.jpg IMG_9017.528203.jpg IMG_9018.8bb487.jpg IMG_9020.96c4db.jpg IMG_9021.f16758.jpg IMG_9022.2ad887.jpg IMG_9024.0042f2.jpg IMG_9027.fa4b12.jpg IMG_9029.ab711d.jpg IMG_9030.2e8098.jpg IMG_9034.749076.jpg IMG_9035.8a6894.jpg IMG_9039.06b1c3.jpg IMG_9043.c681c4.jpg IMG_9047.d41ba0.jpg IMG_9048.fb4980.jpg IMG_9049.370d84.jpg IMG_9050.a218ce.jpg IMG_9052.b70e9e.jpg IMG_9054.5b716a.jpg IMG_9055.ba6282.jpg IMG_9056.9e0efb.jpg IMG_9061.933b3b.jpg IMG_9068.57ff78.jpg IMG_9073.2ae986.jpg IMG_9077.e638af.jpg IMG_9078.6b8851.jpg IMG_9080.1caff2.jpg IMG_9082.7e0985.jpg IMG_9085.4f3488.jpg IMG_9086.d08d22.jpg IMG_9089.6924c3.jpg IMG_9090.a6c346.jpg IMG_9091.8f54d8.jpg IMG_9092.066627.jpg IMG_9095.45dd80.jpg IMG_9096.7a08d3.jpg IMG_9101.5a7a31.jpg IMG_9103.12aa03.jpg IMG_9104.e17b47.jpg IMG_9105.f9fe84.jpg IMG_9107.c76fa7.jpg IMG_9108.66ad1e.jpg IMG_9109.d0e005.jpg IMG_9111.f46ac0.jpg IMG_9112.531057.jpg IMG_9114.ca8726.jpg IMG_9115.b0bea1.jpg IMG_9116.0d1228.jpg IMG_9119.dbfc7d.jpg IMG_9121.36e2b7.jpg IMG_9122.cb8a4f.jpg IMG_9123.2ddbdb.jpg IMG_9128.e131b5.jpg IMG_9130.3a60fe.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu