Događanja

Roditelji ovogodišnjih prvopričesnika molili zagovor svetoga Josipa

Sedamnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 9. svibnja 2018. godine, misno slavlje u Nacionalnom svetištu u Karlovcu predvodio je rektor mons. Antun Sente, ml. Svetu misu svojim sudjelovanjem posebno su obogatili roditelji ovogodišnjih prvopričesnika

Sedamnaestu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 9. svibnja 2018. godine, misno slavlje u Nacionalnom svetištu u Karlovcu predvodio je rektor mons. Antun Sente, ml. Svetu misu svojim sudjelovanjem posebno su obogatili roditelji ovogodišnjih prvopričesnika kojima se na početku svoje propovijedi obratio mons. Sente rekavši: „Ovu srijedu htjeli smo nekako imati u ovom jednom našem intimnijem odnosu, stoga smo pozvali vas dragi roditelji prvopričesnika, da i vi sudjelujete u ovom našem pobožnom hodu srijedama o Josipovim blagdanima i svetkovinama, ne bi li upravo zagledani u tog djevičanskog oca Spasitelja svijeta i sami izmolili njegovu zaštitu za svoju obitelj.“

Mons. Sente prisjetio se i proslave 120. rođendana blaženog Alojzija Stepinca za kojega je rekao kako je osjetio križ odgovornosti i pritiska vremena u kojem je živio, ali da se iz njegovih promišljanja mogla iščitati određena slatkoća jer je ostao vjeran Kristu, što je njemu povjerovao i cijeli svoj život stavio pod geslo „U tebe se Gospodine uzdam!“ „I u našem ljudskom procesu, u našem ljudskom životu postoje određeno vrijeme i procesi kada se oduševljavamo Bogom, kada onda dolazi na propitivanje naša vjera, onda ponovno spoznaja da je jedino s Bogom sve moguće i dobro, dok u konačnici ne shvatimo da bez Boga nema ništa!“ – naglasio je rektor Svetišta te pojasnio kako je na nama da budemo pripravni kako bismo mogli primit sve što nam Duh Sveti želi dati i prepoznati što je dobro za nas i u skladu s Božjom istinom.

Mons. Sente istaknuo je kako je i sveti Josip isto tako vjerovao Bogu i iz drugog plana vršio nezamjenjivu dužnost koju mu je povjerio, da odgaja Božjega Sina. „Sve to moći ćemo prepoznati i u svojem životu. Bit će trenutaka kada ćemo osjetiti važnost Božje ljubavi, ali bit će i trenutaka kada ćemo morati djelovati iz sjene, poglavito vi dragi roditelji kada na neki način bdijete nad svojom djecom i propitujete se kako im pokazati dobar put, koji primjer dati, koju riječ izgovoriti i što sve učiniti da uistinu postanu dobri ljudi. Stoga, zagledani u likove Svete Obitelji, uvijek možemo naći odgovore i smjernice u našem životnom hodu!“ – završne su riječi predvoditelja misnog slavlja.

Nakon završnog blagoslova vjernici su častili svetog Josipa pjesmom i hodom oko zavjetnog kipa.

Dan prije, 8. svibnja, u Nacionalno svetište hodočastili su učenici Osnovne škole Zdenka Turkovića iz Kutjeva predvođeni svojim učiteljima. Hodočasnike je primio vlč. Vlado Mikšić, supsidijar, te im na zanimljiv i živopisan način opisao neke znamenitosti Svetišta i povijesne činjenice, a zatim im pokazao izložbe u pastoralnom centru.

Propovijed mons. Antuna Sentea, ml., rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa:

Čitaj dalje

Molitveni hod Gradu za rođendani Karlovčanima na blagoslov

Župni listić 14. nedjelja kroz godinu 7.7.2024.

Novi broj Glasnika svetog Josipa