Događanja

Dva Svetišta sjedinjena u čašćenju svetog Josipa

Vlč. Antun Luketić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i rektor Svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama svjedočio je vjeru u ispunjenom Nacionalnom svetištu svetog Josipa, 21. veljače 2018. godine, povodom Velike pobožnosti koja se održava njemu u čast.

Vlč. Antun Luketić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i rektor Svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama svjedočio je vjeru u ispunjenom Nacionalnom svetištu svetog Josipa, 21. veljače 2018. godine, povodom Velike pobožnosti koja se održava njemu u čast. Posvjedočio je da vjeruje zbog onog povjerenja koje je primio od svojih roditelja, a kasnije i od zajednice Crkve, a nakon što je odrastao ponajviše zbog čeznuća da i sam bude bliže onom što se prenosi preko Božje riječi i kroz svete tajne. „Zašto kao svećenik vjerujem? Zato jer nema drugog spasa osim ove nade koju daje križ.“ – kazao je okupljenim vjernicima.

Zanimljivo je što vlč. Luketić voli da ga vjernici zovu „pop“ jer sama riječ, kako je sam rekao, predstavlja skraćenicu pater omnium pauper što znači otac svih potrebitih, svih siromašnih duhom. Zbog toga je spomenuo i veliku ulogu popova glagoljaša u očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta s obzirom na veliko i važno djelovanja glagoljaša na području Oštarija. Dašak tog vremena donio je njegov župni zbor predvođen voditeljem, prof. Franjom Puškarićem, obogativši misno slavlje pjevajući na starohrvatskom jeziku.

Svetu misu predslavio je vlč. Nikola Sanjković, župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Mahična čiji su župljani posebno ovu srijedu hodočastili svetom Josipu. Koncelebrirali su mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, već spomenuti vlč. Antun Luketić, preč. Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata i vlč. Dragutin Gereci, župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Vinagore.

Vlč. Nikola Sanjković osvrnuo se u propovijedi na krizu današnje obitelji u kojoj su često zamijenjene uloge roditelja, u kojoj često dolazi do sukoba generacija i u kojoj su zbog različitih utjecaja i zahtjeva suvremenog načina života otežani odnosi muškarca i žene, te roditelja i djece. Vlč. Sanjković istaknuo je da je zbog toga potrebno živjeti po primjeru Svete obitelji. „Ako promotrimo primjer i uzor Svete nazaretske obitelji, Isusa, Marije i Josipa, oni su svi bili povezani jednom velikom ljubavlju i sviješću da u toj obitelji svatko na svoj način izvršava volju Oca koji je na nebesima. Nitko se nije osjećao manje vrijednim, manje važnijim, nego je svatko najsavjesnije sa svoje strane doprinosio da na domaćem ognjištu ne ugase oganj ljubavi i razumijevanja.“ – kazao je okupljenim vjernicima.

Vlč. Sanjković također je naglasio važnost odgoja djece prema kršćanskim vrijednostima kako bi prema Božjem planu doprinosili društvu i svijetu. „U vrijeme sekularizacije važno je naglasiti da su djeca Božja svojina, za Boga ih valja odgajati i Njegov zakon staviti kao putokaz njihovim životnim stazama i putovima. Nitko ne može roditeljima oduzeti odgovornost za njihovu djecu. Oni su dužni da se za njih brinu, da ih podignu na noge i dadu im odgoj od kojeg će živjeti i onda kad njihova tjelesa budu počivala u grobu. Nije dosta djeci osigurati materijalna dobra i dati im u ruke kruh. Kudikamo je važnije odgojiti u njima dobre kršćane koji će po svojoj vjeri živjeti, ravnati se u životu po načelima te vjere i jednom u toj vjeri zaklopiti svoje umorne oči.“ – pojasnio je predvoditelj misnog slavlja.

Isti dan prije Velike pobožnosti svetom Josipu hodočastile su dvije skupine: 95 učenika Osnovne škole Frana Galovića iz Zagreba-Dugave, predvođeni svojim vjeroučiteljima, te franjevci i sestre franjevke koji sudjeluju u Franjevačkim pučki misijama u Karlovcu, predvođeni svojim domaćinom fra Krunoslavom Albertom. Obje skupine gostoljubivo je primio mons. Antun Sente, ml., te ih upoznao sa znamenitostima i poviješću Svetišta, te kroz razna svjedočanstva i veliku rijeku hodočasnika nastojao približiti lik svetoga Josipa.

Propovijed vlč. Nikole Sanjkovića, župnika župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Mahična:

 

{eventgallery event=’2018_02_21_Sesta_srijeda’attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

{eventgallery event=’2018_02_21_Hodocasnici’attr=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 01.670ffd.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 05.6a553d.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 07.fd8666.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 10.fd3878.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 14.7d30c4.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 15.cd5559.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 17.6a4945.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 18.5f9dae.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 23.bf65cb.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 25.011750.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 30.ba49fa.jpg 180221-esta srijeda Velike poboznosti sv. Josipu 31.f63970.jpg

Čitaj dalje

Zagrebački liječnici pjevači pri svetom Josipu

Župni listić 7. uskrsna nedjelja 12.5.2024.

Vatrogasci pri svetom Josipu