Događanja

Mons. Mlakić: „Josip nas poziva na poslušnost vjere“

Mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, predvodio je euharistijsko slavlje u karlovačkom Svetištu prigodom druge srijede Velike pobožnosti svetom Josipu 24. siječnja 2018. godine.

Mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, predvodio je euharistijsko slavlje u karlovačkom Svetištu prigodom druge srijede Velike pobožnosti svetom Josipu 24. siječnja 2018. godine. Koncelebrirali su mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, vlč. Duje Kurtović, župnik Župe Svetog Franje Ksaverskog, preč. Vladislav Mandura, dekan Karlovačkog vojnog dekanata, preč. Dragutin Goričanec, povjerenik za pastorla osoba s posebnim potrebama i vlč. Ivica Tolla, župni Župe Svetog Antuna Padovanskog u Generalskom Stolu. Vlč. Kurtović predvodio je na hodočašće svetom Josipu svoje župljane i zbor koji je pjesmom obogatio liturgiju.

Propovijedajući o dnevnim čitanjima (Mk 4, 1-20) mons. Marinko Mlakić pobliže je objasnio Isusovu prispodobu o sijaču i plodnoj, odnosno neplodnoj zemlji. Propovijedao je da je Božji cilj kada sije sjeme da obilujemo životom i tako postajemo dionicima Kraljevstva Nebeskog, te pojasnio da se tajna zemaljskg života, čovjekove sreće ili nesreće, sastoji u tome jesmo li plodno ili neplodno tlo. Mons. Mlakić istaknuo je oholost, taštinu, kao glavni uzrok neplodnosti ljudskog srca jer ga čini suhim i udaljava ga od Boga.

Svetog Josipa naveo je kao primjer kako se boriti protiv oholosti koja čovjeka vodi u samodopadnost i samodostatnost. Sveti Josip postupao je po pravednosti, tražio volju Božju, vapio Bogu u najtežim trenucima da mu kaže što mu je činiti i bio je velik i svet po svojoj poslušnoj vjeri. „Poslušnost vjere je odgovor kako se odhrvati napasti taštine.“ – kazao je predvoditelj misnog slavlja. Mons. Mlakić uputio je poruku da nas Josip poziva da Boga tražimo u poslušnosti, da svoj život shvaćamo kao Božji dar i da se trajno pitamo kako svojim životom možemo služiti Bogu. „Poruka svetog Josipa je: „Ostanite vjerni Bogu u poslušnosti vjere i upoznat ćete Božju snagu i Bog će odagnati strah iz vaših srca.“ – završne su misli mons. Mlakića.

Na kraju svete mise mons. Sente ukratko je predstavio novo, prošireno izdanje molitvenika „Idimo k Josipu“ koji sadrži brojne molitve svetom Josipu, njemu posvećene pjesme, duhovne misli o njemu, ali i informacije o Svetištu, te kao takav predstavlja kompletan materijal za vršenje pobožnosti prema svetom Josipu.

Propovijed mons. Marinka Mlakića, generalnog vikara Šibenske biskupije:

{eventgallery event=’2018_01_26_Druga_srijeda’=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

IMG_0720.52cc8a.jpg IMG_0725.b8078e.jpg IMG_0727.93ae31.jpg IMG_0731.7bc508.jpg IMG_0736.9c3d93.jpg IMG_0739.aae141.jpg IMG_0742.d7f54e.jpg IMG_0751.838295.jpg IMG_0754.ec721c.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 4. uskrsna nedjelja 21.4.2024.

Slavonci, Dalmatinci i Posavci pri svetom Josipu

“Hvaljen Isus i Marija” Radio Sljemena i Maranatha pri svetom Josipu