Događanja

Prof. Nevenka Nekić predstavila svoja nova djela u Josipovom svetištu

Prof. Nevenka Nekić, hrvatska književnica, prevoditeljica i diplomirana povjesničarka, bibliotekarica i profesorica hrvatskog jezika, predstavila je svoja sva nova djela „Hrvatske heroine“ i „Hrvatski rat i mir“ u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u srijedu 25. listopada 2017. godine.

Prof. Nevenka Nekić, hrvatska književnica, prevoditeljica i diplomirana povjesničarka, bibliotekarica i profesorica hrvatskog jezika, predstavila je svoja sva nova djela „Hrvatske heroine“ i „Hrvatski rat i mir“ u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u srijedu 25. listopada 2017. godine. Uz brojne uzvanike i poznanike iz grada Karlovca u kojem je, prema njezinim riječima, provela najljepše ali i najtužnije trenutke svog života, na predstavljanju su prisustvovali i njezini bivši učenici, a danas svećenici, preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata i mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, te nakladnik gospodin Rudica Čeme.

Na početku programa prisutni su pogledali dokumentarni film o poznatoj hrvatskoj književnici Dragojli Jarnević u kojem su opisane brojne zanimljivosti i nepoznate činjenice iz njezinog života, od djetinjstva, školovanja, života u Grazu, Trstu i Veneciji, do ljubavi prema Ivanu Trsnkom i suradnji s članovima Hrvatskog ilirskog pokreta. U filmu je istaknuto i da je Dragojla Jarnević prva hrvatska planinarka te da se u svom dnevniku često obraćala Bogu kao jedinom u koga je imala potpuno povjerenje i koji ju nikada nije iznevjerio.

Predstavljajući svoja djela prof. Nekić naglasila je da je knjiga „Hrvatske heroine“ jedno sakralno djelo jer su sve osobe opisane u njoj svoj život i čitavo biće stavile u potpunosti u Božje ruke. Tako su među mnogima u knjizi opisane činjenice iz života kraljice Jelene, Katarine Kosače, Beatrice Frankopan, Cvijete Zuzorić, Katarine i Jelene Zrinski, Dive Grabovčeve, Dragojle Jarnević, Slave Raškaj, Dore Pejačević i nezaobilazne Ivane Brlić Mažuranić.

Drugo djelo „Hrvatski rat i mir“ također ima sakralni dio koji govori o sv. Franji Asiškom, ali i o fra Marku Dragičeviću i fra Bonaventuri Dudi. Jedan dio ovog djela prof. Nekić posvetila je i domovinskom obrambenom ratu.

Cijeli ugođaj upotpunile su svojim glazbenim nastupom dvije učenice karlovačke Osnovne škole Dragojle Jarnević: Dora Spudić na gitari i Ivona Grčić na flauti.

Nakon završetka programa posjetitelji su iskoristili priliku kupiti predstavljene knjige po promotivnoj cijeni uz posvetu same autorice.

Čitaj dalje

Misa zahvalnica za 150 godina Glasnika svetog Josipa

49. obljetnica posvete Josipova svetišta

Neka Duh Sveti nadahnjuje i vodi naše školarce