Događanja

Kroz samoću do zajedništva uz pomoć sv. Josipa

Sestre dominikanke Kongregacije svetih Anđela Čuvara, posjetile su Nacionalno svetište sv. Josipa, u Karlovcu, u nedjelju 15. listopada 2017. godine. Ovim su hodočašćem obilježile završetak skupa na ovogodišnjim Danima svoje Kongregacije, održanim u Mukinjama, nedaleko Plitvičkih jezera.

Sestre dominikanke Kongregacije svetih Anđela Čuvara, posjetile su Nacionalno svetište sv. Josipa, u Karlovcu, u nedjelju 15. listopada 2017. godine. Ovim su hodočašćem obilježile završetak skupa na ovogodišnjim Danima svoje Kongregacije, održanim u Mukinjama, nedaleko Plitvičkih jezera. Tema skupa bila je Samoća i zajedništvo. Premda ovo na prvi pogled izgleda kao proturječje, rasprave na tu temu pokazale su kako su ta dva pojma veoma povezana. Zajedništvo se, naime, ne može dogoditi bez prethodne samoće i šutnje, bez dubokog poniranja u vlastite dubine, gdje otkrivamo sebe u drugima i druge u sebi. Svaka je osoba dar drugoj osobi, te u mjeri u kojoj prepoznaje sebe, moći će upoznati i zavoljeti druge, odnosno živjeti zajedništvo, unatoč različitostima. Ovu je temu sestrama opširno i znalački obrazložio mg. vlč. Milan Dančuo, u subotu 14. listopada. Istaknuo je kako se čini da današnjem čovjeku smeta šutnja, želi je pošto-poto ispuniti nečim, ako ne drugim onda glazbom. Posebno je naglasio potrebu šutnje u liturgiji, naročito nakon pročitane Božje riječi, kao i nakon svete pričesti.

U Svetištu sv. Josipa sestre su animirale svojim pjevanjem i čitanjem župnu misu u 11 sati. Na početku misnog slavlja, rektor svetišta, mons. Antun Sente, pozdravio je sestre dominikanke koje su, – kako je rekao – „stigle u svetište gotovo iz svih krajeva Lijepe naše.“ A u propovijedi, tumačeći Riječ Božju koja govori o svadbi na koju gospodar sve poziva, te o čovjeku koji na tu gozbu nije došao u svadbenom ruhu, naglasio je da se svadbeno ruho sastoji od naših dobrih djela. „Svatko je od nas, u bilo kojem staležu, pozvan na gozbu što je Otac Nebeski pripravlja u svakoj svetoj misi. Bog nas poziva i u svakom trenu našega života da skinemo sa sebe prljavo ruho grijeha i zaodjenemo se ruhom milosti, čestita života, požrtvovnosti i ljubavi.“ Obraćajući se na kraju sestrama, potaknuo je i njih neka se i one neprestano odazivaju na Božji poziv, našalivši se kako su one lijepo obučene, i zacijelo, neće imati problema sa 'svadbenim ruhom', ali, – zaključio je – „ako se nećete neprestano odazivati Bogu, niti ćete vi biti sretne niti oni koje u životu susrećete.“ Na kraju misnog slavlja, mons. Sente predao je vrhovnoj glavarici, s. Katarini Maglica, medalju Svetišta sv. Josipa, u znak zahvalnosti što sestre svojim molitvama trajno prate svećenike i vjernike na putu svetosti.

Hodočašću sestara dominikanki prethodio je hodočasnicima bogat i ispunjen tjedan. Početkom tjedna svetom Josipu hodočastile su dvije skupine umirovljenika: u utorak 10. listopada 35 članova Udruge umirovljenika Općine Rugvica, a dan kasnije 45 članova Udruge umirovljenika INE.

U četvrtak 12. listopada u Svetište su hodočastili, Bogu i svetom Josipu posebno dragi, učenici Centra za autizam iz Zagreba. Zajedno sa svojim profesorima sudjelovali su u misnom slavlju koje je predvodio dr. sc. Vlado Mikšić. Isti dan svetog Josipa pohodili su vjernici Župe sv. Mihovila arkanđela iz Kamen-Šine predvođeni fra Smiljom Brnadiće.

U petak 13. listopada Molitveno-karitativna zajednica „Agape“ iz Prve riječke hrvatske gimnazije, predvođena vjeroučiteljem Miroslavom Radićem, hodočastila je svetom Josipu moleći ga da ih vodi i prati u njihovom daljnjem djelovanju i činjenju dobra. Isti dan Svetište su, kao provo odredište svog studijskog putovanja, pohodili djelatnici Osnovne škole Ivo Kozarčanin iz Hrvatske Dubice predvođeni ravnateljicom Suzanom Vogrinc.

Rijeka hodočasnika nastavila je pojačano teći i u subotu 14. listopada. U karlovačko Svetište hodočastili su vjernici Župe sv. Antuna Padovanskog iz Novog Marofa predvođeni fra Vitomirom Glavašem, OFM, hodočasnici iz Splita predvođeni č. s. Dolores Brkić iz Družbe sestara Služavki Malog Isusa, vjernici Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Tuhelja predvođeni župnikom vlč. Dragutinom Šengulom i na povratku s hodočašća u slovensko Svetište u Stičnom vjernici Župe Majke Božje Snježne iz Trnovca predvođeni vlč. Josipom Hadrovićem. 

 

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata