Događanja

Sve više se traži i moli zagovor svetog Josipa

Jedanaest slovenskih svećenika iz dekanata Trebnje, predovđeni dekanom patrom Tomažom Podobnikom, hodočastilo je k svetom Josipu u karlovačko svetište 4. listopada 2017. godine moleći njegov moćni zagovor.

Slovenski svećenici kod sv. Josipa

Jedanaest slovenskih svećenika iz dekanata Trebnje, predovđeni dekanom patrom Tomažom Podobnikom, hodočastilo je k svetom Josipu u karlovačko svetište 4. listopada 2017. godine moleći njegov moćni zagovor. Svećenike je gostoljubivo dočekao mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, te im iznio brojne i zanimljive informacije o povijesti Svetišta od razdoblja izgradnje do današnjih dana pri čemu je istaknuo i graditelja Svetišta mons. Marijana Radanovića i sada umirovljenog župnika Alojzija Burju, te im pokazao umjetničko bogatstvo koje krasi Svetište. Također je opisao i lijepe susrete sa velikim brojem hodočasnika koji hodočaste k svetom Josipu i iz mora brojnih svjedočanstava o uslišanim molitvama po zagovoru svetog Josipa, koja često pristižu u Josipovo Svetište, iznio nekoliko posebno zanimljivih. Slovenske svećenike posebno je zanimao način razvoja Svetišta i pastoralnih aktivnosti te su s mons. Senteom izmijenili iskustva o tome. Nakon toga u zajedništvu su molili Litanije svetog Josipa, okrijepili se u pastoralnom centru Svetišta, te zatim posjetili župnu crkvu BDM Snježne i poznatu Karlovačku zvijezdu u centru grada. Radosni i ispunjeni obećali su vratiti se s autobusima svojih hodočasnika.

Duhovna obnova franjevaca konventualaca

U četvrtak 5. listopada k svetom Josipu hodočastili su franjevci konventualci Hrvatske provincije svetog Jeronima iz samostana Svetoga Duha u Zagrebu, predvođeni gvardijanom fra Tomislavom Glavnikom. Franjevci su u Svetištu slavili svetu misu, te nakon toga nastavili druženje s mons. Antunom Senteom, ml., u pastoralnom centru Svetišta pri čemu su izmijenili iskustva u upravljanju i razvoju Svetišta. Tom prilikom mons. Sente opisao je kako je na temelju pobožnosti od 13 utoraka svetom Antunu došao na ideju da pokrene pobožnost od 19 srijeda svetom Josipu.

U knjigu hodočasnika gvardijan Tomislav Glavnik upisao je: „Na dan duhovne obnove braća samostana Svetoga Duha, franjevaca konventualaca, hodočastila su u Nacionalno svetište svetog Josipa preporučujući sebe i svoje bratstvo moćnom zagovoru svetog Josipa. Sveti Josipe, Isusov djevičanski oče, moli za nas!“

Raspjevani Gradišćanski Hrvati i vjernici Kustošijskog dekanata

Ovim lijepim hodočašćima prethodio je bogat hodočasnički vikend. U subotu 30. rujna k Josipu su hodočastili vjernici Kustošijskog dekanata, predvođeni dekanom preč. Vjekoslavom Meštrićem. Isti dan Svetište su pohodili vjernici Župe sv. Nikole Tavelića iz Repušnice predvođeni vlč. Ivanom Benkovićem. Dan kasnije, u nedjelju 1. listopada, Svetište su pohodili Gradišćanski Hrvati zajedno sa svojim župnikom vlč. Brankom Kornfeindom, te slavili svetu misu koju su obogatili sviranjem tamburica i pjesmama na gradišćanskohrvatskom jeziku koji njeguju i čuvaju.

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora