Događanja

Gospa Snježna na Dubovcu dobila obnovljeni orguljski pozitiv

Orguljski pozitiv karlovačkog graditelja orgulja iz prve polovice 19. stoljeća Johanna Heilingera (1797. - 1872. godine) desetljećima je bio zaboravljen, stojeći zatrpan prašinom u grobljanskoj kapeli Svih Svetih na katoličkom groblju na Dubovcu u Karlovcu.

Orguljski pozitiv karlovačkog graditelja orgulja iz prve polovice 19. stoljeća Johanna Heilingera (1797. – 1872. godine) desetljećima je bio zaboravljen, stojeći zatrpan prašinom u grobljanskoj kapeli Svih Svetih na katoličkom groblju na Dubovcu u Karlovcu.

Na prijedlog ondašnjeg župnika Alojzija Burje i dubovačke orguljašice s. Dominike Šašo pozitiv je obnovljen u proljeće 2017. godine u umjetničkoj radionici Heferer, a financirane su sredstvima Ministarstva kulture uz preporuku Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

Tim je povodom u nedjelju 17. rujna 2017. godine održan svečani kolaudacijski koncert u župnoj crkvi BDM Snježne na Dubovcu gdje je ovaj stari barokni pozitiv našao svoj novi dom u kojem će i ostati.

Orgulje nemaju pedala, već samo jadan manual sa skraćenom velikom oktavom, opseg CDEFGAHC-C3, te četiri registra; principal 2' Quint1 1/3', Copula maior 8'i Copula minor 4', a sačinjene su od 180 svirala.

Te je večeri karlovačka ljepotica, Gospa Snježna, na brijegu ispod starog grada Dubovca osvjetljenja brojnim svjećicama, bila ispunjena do posljednjeg mjesta. U romantičnom i mističnom ozračju barokne večeri dvoje studenata Glazbene akademije u Zagrebu Krešimir Klarić za orguljama i Elena Roce, mezosopran, svojim su, stilski uvjerljivim interpretacijama, slušatelje na trenutke preselili u vrijeme ondašnjih skladatelja Griolama Frescobaldija, Johna Dowlanda, Ivana Lukačića, Jana Pieterszoona Sweelincka, Giulia Caccinija, Henrya Purcella, Sohanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, te Georga Philippa Telemanna. Posebnu je pozornost izazvala interpretacija na temu "Pjevaj hvale Magdalena" orguljaša Nacionalnog svetišta svetog Josipa Krešimira Klarića. Široka raspjevana melodija popularne arije "Ombra mai fu“ iz opere Kserkso, HWV 40, oduševila je publiku, koja je u znak zahvalnosti za veliki aplauz nagrađena jednim dodatkom na kraju koncerta. Bila je to "Ave Maria" J. S. Bacha.

Foto: DInko Neskusil

{eventgallery event=’2017_09_17_Kolaudacijski_koncert’=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

 
01 dub.43c3cb.jpg 02 dub.8ebb26.jpg 03 dub.276ad0.jpg 05 dub.97eff1.jpg 06 dub.0be0d7.jpg

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.