Događanja

Karlovački svećenici gospodare otpadom

Svećenici Karlovačkog dekanata održali su prvi redoviti mjesečni susret u prostorima Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu u utorak, 23. siječnja 2024. godine.

Pod predsjedanjem karlovačkog dekana preč. Dražena Karačića, župnika Presvetog Srca Isusova na susretu su sudjelovali mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i župnik BDM Snježne na Dubovcu, o. Ivan Šarić OSPPE, provincijal Pavlina i župnik BDM Snježne na Kamenskom, fra Leopld Palić, OFM, karlovački gvardijan i župnik Presvetog Trojstva u karlovačkoj Zvijezdi, vlč Lovro Zaplatić, župnik Mučeništva Ivana Krstitelja u Rečici, vlč. Duje Kurtović, župnik Sv. Franje Ksaverskog na Švarči, vlč. Antun Kolić, župnik Sveta Tri Kralja na Baniji, vlč. Dragutin Šengula, župnik Svetog Martina u Hrnetiću, vlč. Ivan Braovac, župnik Pohoda BD Marije u Mahičnom, vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik na Dubovcu, te župni vikari o. Luka Madunić, OSPPE, na Kamenskom i vlč. Petar Galeković na Dubovcu.

Nakon molitvenog uvoda i pozdrava karlovačkog dekana okupljenim svećenicima obratio se gospodin Vlatko Ivka, direktor Čistoće d.o.o. Karlovac, koji je svećenicima pojasnio na koji način se razvrstava otpad te se stavio na raspolaganje za sve potrebe koje kao voditelji župa i Svetišta trebaju. Zahvalivši gradskoj tvrtki Čistoća d.o.o. na dosadašnjoj lijepoj suradnji svećenici su postavljali konkretna pitanja vezano uz odgovorno zbrinjavanje otpada na koja je gospodin Ivka davao sasvim konkretne i korisne odgovore.

Slijedile su informacije i rasprava o uobičajenim temama vezanih za život vjernika katolika u Karlovačkom dekanatu, poput organizacije hodočašća u Josipova svetište, ali i blaženom Alojziju Stepincu u Krašić kamo već godinama Karlovački dekanat hodočasti subotu uoči Stepinčeva, a ove će to godine biti 3. veljače. Zatim je dogovoreno da će koronski susret svećenika biti 12. veljače, a dekanatski križni put po Kozjači 24. veljače. Određen je raspored dežurstva svećenika u Općoj bolnici Karlovac svakog petka dok i dalje svaki utorak dubovačka župa šalje vlč. Golubića da od 10 do 11.30 obilazi bolesnike po odjelima nakon čega slavi misu s i za djelatnike i pacijente u bolničkoj kapeli svetog Andrije.

Vlč. Duje Kurtović, dekanatski bilježnik i vlč. Ivan Braovac, izabrani su za delegate Karlovačkog dekanata koji će sudjelovati na pastoralnom – katehetskom kolokviju za svećenike “Idi pa i ti čini tako (Lk 10,37). Crkva ususret osobama s teškoćama u razvoju”.

Nadalje je dogovoreno je da će turnir krizmanica Karlovačkog dekanata biti u utorak 20. veljače u sportskoj dvorani Osnovne škole Dubovac. Dekan Karačić je pozvao svećenike da izvrše svoje obveze koje imaju prema Nadbiskupiji dostavom potrebnih dokumenta poput prijepisa matica, i drugih obveza što ih svaka župe svake godine izvršava prema središnjim ustanovama svog nadbiskupskog sjedišta.

Susret svećenika Karlovačkog dekanata završio je u korisnoj raspravi o redovitim stvarima župnih zajednica.

Čitaj dalje

Župni listić 12. nedjelja kroz godinu 23.6.2024.

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri