Događanja

Sv. misa za Vukovarce i stradale u Domovinskom ratu

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa održana je, 17. studenog, večernja sveta misa za Vukovarce i sve stradale u Domovinskom ratu.

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa održana je, 17. studenog, večernja sveta misa za Vukovarce i sve stradale u Domovinskom ratu. Sv. misu služio je vlč. Anđelko Katanec, župni vikar, u zajedništvu s mons. Antunom Senteom ml., župnikom i rektorom Svetišta.

Mons. Sente govorio je u propovijedi o slijepcu iz Lukinog evanđelja, koji viče i moli Isusa da mu se smiluje unatoč tome što su ga svi prisutni ušutkavali. Tako i nas danas ušutkavaju brojni obziri prema ljudima, razmišljanja kako će nas drugi doživljavati, jesmo li prepobožni, govorimo li previše o Bogu i sl. A ovaj slijepac nam pruža primjer kako trebamo vapiti Gospodinu sve jače i jače, moramo postati svjesni Božje prisutnosti u našem životu i zainteresirati se za Gospodina kako bi i nas poput ovog slijepca upitao: „Što želiš da ti učinim?“ Povezavši evanđelje s Domovinskim ratom, mons. Sente naglasio je kako smo tada čvršće držali zrnca krunice, usrdnije molili i snažnije uzvikivali: „Isuse, sine Davidov, smiluj nam se!“ 

Istaknuo je da nam je i danas potrebna takva vjera i pouzdanje da jedino Bog može razriješiti sve naše probleme i patnje. Ovim misnim slavljem željeli smo izraziti našu duhovnu blizinu, molitvenu blizinu s našim braniteljima, ali isto tako sebi posvijestiti da budemo kvalitetniji stanovnici naše Domovine za koju je toliko krvi proliveno, da bude uistinu dobra i sigurna po našem služenju i uprisutnjavanju Gospodina u našem svakodnevnom životu.

Nakon svete mise, vjernici su se u procesiji uputili do križa u dvorištu Svetišta, položili upaljene lampione i završili molitvom za sve poginule u Vukovaru i ostalim dijelovima naše Domovine i njihove obitelji koje su ostale ranjene zbog gubitka voljenih.

 

 
 

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora