Događanja

Protestanti i katolici zajedno u molitvi

Središnje ekumensko slavlje grada Karlovca, održano je drugog dana Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, u petak 19. siječnja 2024., u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

Misno slavlje tom je prigodom predvodio mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog Kaptola zagrebačkog i dugogodišnji predsjednik Povjerenstva za ekumenizma i dijalog Zagrebačke nadbiskupije u koncelebraciji s domaćinom mons. Antunom Sente, ml., rektorom Josipova svetišta i aktualnim članom Povjerenstva za ekumenizma i dijalog Zagrebačke nadbiskupije, protojerejem stavroforom Željkom Pajićem, grkokatoličkim župnikom u Karlovcu te duhovnim pomoćnicima na Dubovcu vlč. Zlatkom Golubićem i vlč. Petrom Galekovićem.

Na ekumenskom slavlju sudjelovali su i Ladislav Ružička, pastor Baptističke crkve u Karlovcu te preč. Almir Pehlić, pastor Protestantske reformirane kršćanske crkve u Karlovcu.

Ljepoti ekumenskog slavlja doprinijeli su članovi zbora “Sveti Josip” pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, KBLJ.

U prigodnoj homiliji mons Sekelj je između ostalog kazao, kako je za Isusove sljedbenike bitno zajedništvo i to najprije zajedništvo kojemu je središte sam Isus Krist. Oko Isusa se okupljaju njegovi vjerni učenici. On ih ispunja svojim duhom. Mi sada Isusa imamo pred sobom kao uskrsnuloga. On nam šalje Duga Svetoga koji okuplja oko njega po svemu svijetu učenike i povezuje ih s njim. Isus Krist je središnja točka okupljanja. To je Crkva kao djelotvorni vidljivi znak Krista. Crkveno se zajedništvo iznutra dinamizira, pokreće druženjem s Isusom kao učiteljem. Svaki pojedini Isusov vjernik nastoji uspostaviti duhovnu vezu s Kristom. To se događa u euharistiji, u molitvi i pozornosti slušanja njegove riječi, u otvaranju srca, da Duh Sveti koji sada ovdje na svijetu aktualizira Isusove riječi, da taj Duh progovori našem srcu, da ono što Krist sada nama želi reći shvatimo i sačuvamo kao životni put odnosno da nas to nadahnjuje i vodi konkretnome našemu životu. Zato je jako važno da budemo na taj mističan način uvijek s Isusom. Osobito u primanju njegova tijela i krvi, u pričesti. To je vrhunac našeg zajedništva s njime i međusobno. Biti s njim u duhu jedno tijelo kazao je u svojoj homiliji mons. Sekelj.

Predstavljajući pastore protestantskih Crkva u Karlovcu mons. Sente je kazao kako se ove godine obilježava četrdeseta obljetnica ekumenskog pohoda katolika drugim kršćanskim zajednica u Zagrebu. Prvi takav susret dogodio se posjetom katolika Evangelicima u Evangeličkoj crkvi “Krista Kralja” u Zagrebu, nakon čega je u sljedećim danima slijedilo još nekoliko susreta. Spominjući se tog lijepog događaja jučer je u Evangeličkoj crkvi u Zagrebu započeo ovogodišnjih ekumenskih hod kojemu je predsjedao evangelički biskup Branko Berić, koji zbog bolesti i po ovom vremenu nije mogao večeras doputovati u Karlovac, ali me zamolio da svim nazočnima prenesem njegove pozdrave, što ovom prilikom rado činim kazao je mons. Sente.

Pastor baptističke crkve u Karlovcu Ladislav Ružička zahvalio je na srdačnom pozivu propovjednika Riječi Božje monsinjoru Antunu, te svima zaželio blagoslov i ljubav Isusa Krista kako bi u vašim i našim srcima zajedno gorjela ta istina svete Božje prisutnosti. U toj raspetoj ljubavi po kojoj smo dostojni biti Tijelo Kristovo koje iščekuje dolazak Spasitelja Gospodina našega, jer nas je otkupio, jer nas je očistio, jer nas je umio krvlju svojom, jer smo zbog toga u toj pravednosti bijeliji nego ovaj svježi i prekrasan snijeg koji je danas pao.

Dopust ću si reći vam molitvu jedne bake koju sam posjetio u staračkom domu. Bila je tužna i pitao sam je zašto nije raspoložena, što je to tišti. Ona je rekla sagriješila sam. Pa je pitam jeste li tražili oproštenje od Gospodina. Pa kaže ja bi se sada pomolila da mi Bog oprosti. Gospodine Isuse operi me krvlju svojom, ali me dobro operi. A on naš Gospodin je upravo onaj koji sigurno dobro može i jedini oprati svu našu muku, svu našu smrt, sav grijeh koji nas rastavlja jednih od drugih. I kada nas on opere tada možemo imati, jedino tada to istinsko zajedništvo i jedinstvo u njemu Gospodinu i Bogu Kristu Isusu našemu Spasitelju, poručio je okupljenim pastor Ružićka poželjevši svima sa svetim Pavlom u poslanici Korinćanima: „Milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo u Duhu Svetom neka bude sa svima vama.“

Preč. Almir Pehlić, pastor Protestantske reformirane kršćanske crkve u Karlovcu izrazio je veliko zadovoljstvo što može biti ovdje s braćom i sestrama u Kristu. Da mi smo različitih tradicija i različitih denominacija, ali opet Krist između nas i među nama jest jedan. Sinoć dok sam molio, meditirao, tražio mir u srcu i znao sam da će Karabatić igrat i da će nas Francuska opet razbiti, dobio sam poziv našega dragoga monsinjora koji je rekao je li možeš doći sutra da kažeš koju riječ, molitvena osmina je, ekumenizam je, hajmo se naći, prihvatio sam poziv monsinjora i evo me zajedno s vama.

Za neke je ekumenizam neka čudna riječ koju treba odbaci, za neke je dobra riječ jer Isus moli da svi budemo jedno. Braćo i sestre u Kristu, ekumenizam jedinstvo Kršćana i molitva za to isto jedinstvo nije ništa strano Crkvi, uvijek smo težili jedinstvu. Ekumenizam nije puka teorija, nije neko teologiziranje. Ekumenizam nije nešto što se uči iz knjiga. Ekumenizam je način života i ja se nadam da će ga u našem gradu biti sve više i više tako da nećemo teoritizirati i tumačiti jedni druge, upirati prstom jedni u druge, već ćemo jedni u drugima tražiti Krista, onoga koji nas je spasio, koji nas je otkupio i koji nas dovodi u samu vječnost. Jedinstvo kršćana po mome skromnom mišljenju neće doći odozgora, od nadbiskupa, biskupa, kanonika ili nekih trećih. Braćo i sestre kršćani, Karlovčani, moji dragi sugrađani jedinstvo kršćana će doći od vas kada sjednete sa svojim susjedom i kada ćete popiti kavu i pomoliti se zajedno. Ove godine vjerujem da neće biti lako mnogima i da će mnogima trebati pomoć, kako katolicima, tako protestantima, tako pravoslavnima i doći će trenutak opet kada ćemo morati doći jedni do drugih. Ukoliko počnemo vježbati to zajedništvo i jedinstvo kršćana u budućnosti nas ništa neće iznenaditi jer uvijek ćemo znati da u gradu Karlovcu, da ovdje imamo jedni druge i da se brinemo jedni o drugima. Neka nas Gospodin čuva i blagoslovi, zaključio je pastor Almir.

Na kraju je svim okupljenima zahvalio mons. Sente, a osobito kršćanskoj braći te primjerom potvrdio kako se njihovo ekumensko zajedništvo ne ostvaruje samo za vrijeme molitvene osmine već i tokom života. Nikad neću zaboraviti susret u karlovačkoj bolnici kada sam kao svećenik obilazio oboljele od Covida i među njima pronašao pastora Ružičku. Nakon toga ostvarili smo nekoliko zajedničkih projekata poput organiziranja umjetničke izložbe, međusobnog podupiranja i javljanja jedan drugome u televizijske, odnosno radijske emisije. Stoga vjerujem da ćemo i dalje surađivati, te izražavam radost što nam se večeras pridružio prečasni Almir, te se nadam nekim novim zajedničkim aktivnostima šireći Kristovu riječ na dobrobit svakog čovjeka, zaključio je mons. Sente.

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.