Događanja

Dubovački župljani proslavili blagdan Gospe Snježne i Dan domovinske zahvalnosti

Blagdan Gospe Snježne i Dan domovinske zahvalnosti proslavljeni su u karlovačkoj Župi Blažene Djevice Marije Snježne u istoimenoj crkvi na Dubovcu 5. kolovoza 2017. godine svetom misom koju je slavio preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. 

Blagdan Gospe Snježne i Dan domovinske zahvalnosti proslavljeni su u karlovačkoj Župi Blažene Djevice Marije Snježne u istoimenoj crkvi na Dubovcu 5. kolovoza 2017. godine svetom misom koju je slavio preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Koncelebrirali su preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata, mons. Antun Sente, ml., župnik i rektor i vlč. Duje Kurtović, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog, koji je predvodio svoje župljane na pješačko hodočašće Gospi Snježnoj, te svećenici iz Dugoršekog i Ozaljskog dekanata kao i Željko Pajić, župnik grkokatoličke župe u Karlovcu. Svetu misu pjesmom je animirao zbor „Sveti Josip“ predvođen č. s. Blandinom Rakarić i uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića.

Preč. Pavlaković, inače sin dubovačke župe, u svojoj propovijedi istaknuo je kako su hrvatski kršćani pozvani graditi novo društvo, ali i upozorio na opasnost zamki bogatih ponuda koje vode u ropstvo i zbog kojih se lako zaboravi prošlost i zbog kojih se ono loše čini ponovno primamljivim. „Nažalost, iz dana u dan, kroz politiku i kulturu zadah lonaca hrvatskog ropstva stavlja se na stolove hrvatskih domova, obitelji, u odgoj i obrazovanje, u umjetnost i gospodarstvo, obilato nuđen putem medija. Gorko iskustvo nevjere naroda ljude je ponovno vodila stazom istine. Bog je svoj narod odgajao kušnjama, pozivajući ga da se spomene njegovih djela. I mi, kao Crkva i narod ovdje to činimo; pozvani smo čuvati spomen u istini. I prva je obveza tu istinu promicati, ne bojeći se ucjena i ne vjerujući praznim obećanjima o loncima. Jer, upounali smo kakva je to hrana o kojoj Hrvati nisu smjeli govoriti, pjevati, nego eventualno sanjati o Hrvatskoj, poznajemo začin toga jela koji je bio miješan oružjem, batinama i zatvorskim rešetkama.“ – kazao je predvoditelj misnog slavlja i nastavio: „Ne zaboravimo da je i hrvatska sloboda izgledala nemogućom, poput rijeke koja teče uzvodno, ali patnja i pouzdanje, međusobna brižnost i ljubav s Božjom su pomoći doveli do čudesnog djela.“

Preč. Pavlaković također je naglasio da ukoliko želimo dobro svojoj domovini tada trebamo moliti za suosjećanje i osjetljivost. „To je ono suosjećanje koje su očitovali hrvatski dragovoljci i branitelji. Njihova spremnost na obranu bližnjih jasan je znak prisutnosti Kristova Duha.“ Nadalje, rektor sjemeništa kazao je kako je u izgradnji novog društva potrebno suočiti se s potrebama bližnjih i živjeti kulturu kršćanske solidarnosti, te upozorio da ako ljudi gladuju i ne mogu dostojno živjeti tada smo zaboravili na bližnje, a i sam Bog nam nije važan. „Ako sebično za sebe čovjek čuva ono što ima, nespreman to podijeliti s drugima, uvijek će biti gladi“. – izrekao je propovijednik.

Na kraju misnog slavlja mons. Antun Sente, ml., dodijelio je preč. Matiji Pavlakoviću medalju svetog Josipa u znak zahvalnosti i priznanja za veliku pomoć u organizaciji proslave 330. obljetnice proglašenja svetoga Josipa zaštitnikom Hrvatske, ponajprije u organizaciji same liturgije. Nakon završnog blagoslova vjernici i hodočasnici, predvođeni svećenicima, častili su Gospu Snježnu tradicionalnim hodom oko oltara. Osim svete mise u 9 sati, preč. Pavlaković slavio je i svetu misu u 11 h.

 

Još jedna posebnost obilježila je svetu misu. Naime ovo je bila prva sveta misa izvedena na Heiligerovim orugljama iz 18. stoljeća nakon što su obnovljene, a koje su se do nedavno nalazile u grobljanskoj kapeli Svih svetih na katoličkom groblju na Dubovcu. 

Dan prije blagdana Gospe Snježne, 4. kolovoza 2017. godine, brojni župljani, predvođeni župnikom Antunom i mladim dubovačkim Križarima, duhovno su se pripremali za proslavu samog blagdana moleći Gospinu krunicu u procesiji koja se kretala od Nacionalnog svetiša sv. Josipa do župne crkve BDM Snježne i sudjelujući u molitvenom bdijenju kod župne crkve.

 

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora