Događanja

Josipovska Hrvatska sve življa

Riječi mons. Ivana Šaška, pomoćnog zagrebačkog biskupa, koji je ove godine na Josipovo propovijedao o josipovskoj Hrvatskoj sve se više ostvaruju. Svjedoci smo da taj tihi zaštitnik Hrvatske okuplja oko sebe sve krajeve Lijepe naše i sve životne dobi.

Riječi mons. Ivana Šaška, pomoćnog zagrebačkog biskupa, koji je ove godine na Josipovo propovijedao o josipovskoj Hrvatskoj sve se više ostvaruju. Svjedoci smo da taj tihi zaštitnik Hrvatske okuplja oko sebe sve krajeve Lijepe naše i sve životne dobi. S oduševljenjem se može gledati kako kroz Sveta vrata u Nacionalnom svetištu prolaze obiteljske zajednice, ministranti, školarci, studentske udruge, umirovljenici. Sa nadom možemo promatrati i redove ispred ispovjedaonica u kojima nisu samo stariji vjernici već djeca i mladi. Nacionalno svetište sve više postaje mjesto gdje se otvaraju duše i učvršćuje vjera i okuplja josipovska Hrvatska. S obzirom da je 22. lipnja državni praznik, brojni vjernici iskoristili su vrijeme da pohode Svetište. U jutarnjim satima pristizali su autobusi s hodočasnicima Stubičkog dekanata, župa: Gornja i Donja Stubica, Oroslavlje, Kraljev Vrh i Marija Bistrica, a njima su se priključili hodočasnici iz Čakovca i Preloga. Hodočasnike je dočekivao i blagoslivljao mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta koji je kratko predstavio povijest nastanka Svetišta i predvodio pobožnost sv. Josipu nakon koje je slijedila hodočasnička misa u 9 sati. Misu je predvodio preč. Domagoj Matošević i u uvodu mise potaknuo vjernike na živo pouzdanje u svetog Josipa kao zaštitnika obitelji i cijelog našeg naroda. Propovijedao je mons. A. Sente, rektor Svetišta. Tijekom propovijedi nabrajao je brojna uslišanja u Svetištu i kako sam reče:nema tjedna da ne čuje od vjernika o nekom novom uslišanju. Još nije završila prva hodočasnička misa kad su počeli pristizati vjernici iz Osijeka, župa sv. Josipa Radnik, predvođeni svojim župnikom vlč. Vladimirom Delić koji je u Knjigu hodočasnika zapisao Molimo za našu župu, za naše obitelji. Povezuje nas zajednički svetac zaštitnika. Uskoro su došli i hodočasnici župe Gospe Snježne – Trnovec predvođeni župnikom vlč. Josipom Hardović. Po zavšetku prve hodočasničke mise slijedila je pobožnost sv. Josipu i druga hodočasnička misa u 11 sati koju je predvodio vl. Vladimir Delić, a propovijedao rektor Svetišta. Pjevanje tijekom mise animirao je dječji zbor župe Trnovec. Na hodočasničkoj misi u 11 sati sudjelovali su i hodočasnici iz župe sv. Mihovila, zagrebačke Dubrave. Niti u popodnevnim satima Svetište nije bilo prazno. Po povratku s ljetnog kampa tri autobusa djece iz župe sv. Marka Križevčanina iz Zagreba pohodili su Svetište. Male hodočasnike pozdravio je rektor Svetišta i na njima razumljivi način ispričao nastanak Svetišta. Slijedili su ih hodočasnici iz župe sv. Mihaela, Sračinec predvođeni župnikom vlč. Sinišom Dudašek koji su nakon pobožnosti i pozdravnih riječi rektora, hodočastili i u župnu crkvu Gospe Snježne – Dubovac gdje su imali pobožnost Križnog puta. Hodočasnički dan zaključili su članovi dječjeg zbora Ivan Bradica iz Sv. Križ- Začertja predvođeni svojim župnikom vlč. Zlatkom Pavetić.

Valja još spomenuti da je u jutarnjim satima 21. lipnja u Svetište je hodočastila grupa časnih sestara Školskih franjevki iz Remeta koje su predvodili fra. Miroslav Petraca i fra. Venancije Mihaljević. Zapisali su u Knjigu hodočasnika: Molimo za dobro i blagoslov naših domovina, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i za našu vjernost i porast u milosti. Istoga dana hodočastila je skupina djece, sudionici ljetnog kampa iz Lužnice, pored Zaprešića predvođeni časnama i voditeljicom zajednice s. Berislavom Grabovac. Štovanje svetog Josipa u ovoj Godini svetoga Josipa lagano, ali sigurno sve se više razvija i svjedoci smo da naš narod u krepostima svetog Josipa nalazi svoj uzor, a u njegovom zagovoru svoju snagu.

{eventgallery event=’2017_06_22_Hodocasnici’ =images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

 

 
170622-Hodocasnici 1.fce856.jpg 170622-Hodocasnici 2.654b1f.jpg 170622-Hodocasnici 3.6720a9.jpg 170622-Hodocasnici 4.c5c3a3.jpg 170622-Hodocasnici 5.f1934b.jpg 170622-Hodocasnici 6.dea0c6.jpg

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca