Događanja

Grafit s likom svetog Josipa

To da je sveti Josip zaštitnik Hrvatske valjda se zna, kao i to da je zaštitnik Karlovačke županije i Grada Karlovca vjerujem da je poznato Karlovčanima. Ipak ima tu još puno posla, počevši od uprave Nacionalnog svetišta svetog Josipa koje je smješteno na Dubovcu, gradu na čijem je zemljištu Karlovac nastao.

Priznajem da već dugo maštam i nadam se kako će me iznenaditi neka objava o svetom Josipu izvan strogih Crkvenih krugova. Ono da se u nekoj pjesničkoj manifestaciji spomene sveti Josip i to onaj “karlovački” kao što je sasvim uobičajeno da različiti pjesnici u različitim temama spomenu Mariju Bistričku ili onu Sinjsku, Trsatsku. Da, maštam o tome kako će Karlovčani u nekom svom redovitom komuniciranju spomenuti svetog Josipa na Dubovcu.

I dogodilo se. Ukazala mi je na tu činjenicu naša Irena komentirajući kako je baš lijepo da je trgovački centara Kaufland u Karlovcu na svoj grafit o gradu Karlovcu stavio svetog Josipa iz Nacionalnog svetišta, inače rad akademskog kipara Ante Starčevića.

Nakon istraživanja saznao sam da je uprava Kauflanda odlučila grafitima uresiti svoje trgovine i da je za to angažirala tvrtku (ili što već jesu) Graffiti Na Gradele koji su na svojim stranicama nakon što su naslikali grafite objavili: “Još malo boje diljem Hrvatske! Upravo smo se vratili sa drugog dijela turneje s našim prijateljima iz Kaufland Hrvatska, prilikom čega smo muralima oslikali pet novih poslovnica – Slavonski Brod, Varaždin, Karlovac, Zagreb – Središće i Zagreb – Barutanski jarak. Ideje za motive došle su od strane samih kupaca, a kako je sam proces tekao pogledajte u ovom videu. Ovo je bio genijalan projekt, a uskoro ćemo obići još neke lokacije, pa se vidimo. Hvala Kauflandu na prilici i povjerenju, zakon ste ekipa!

Na znam tko su ti ljudi, ali grafiti mi se sviđaju. Zanimljivo mi je i to da su istraživali od samih kupaca – građana što treba staviti na grafit i da su oni predlagali teme, pa tako i lik svetog Josipa za karlovački Kaufland.

Baš me ta spoznaja obradovala. Uistinu koji put treba slušati vox populi iliti glas naroda.

Sveti Josipe, moli za nas!

Čitaj dalje

Zagrebački liječnici pjevači pri svetom Josipu

Župni listić 7. uskrsna nedjelja 12.5.2024.

Vatrogasci pri svetom Josipu