Događanja

Kardinal Josip Bozanić: “Sveti Josip nas poziva da čuvamo Krista u svom srcu”

Središnja proslava 330. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske održana je u subotu 10. lipnja 2017. godine u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.Toj visokoj obljetnici pridružena je i proslava 30. obljetnice uzdignuća crkve Svetog Josipa u Karlovcu u Nacionalno svetište svetog Josipa te je održano prvo hodočašće hrvatskih branitelja svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske. Bila je to i središnja proslava Godine svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Središnja proslava 330. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske održana je u subotu 10. lipnja 2017. godine u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.Toj visokoj obljetnici pridružena je i proslava 30. obljetnice uzdignuća crkve Svetog Josipa u Karlovcu u Nacionalno svetište svetog Josipa te je održano prvo hodočašće hrvatskih branitelja svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske. Bila je to i središnja proslava Godine svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Euharistijsko slavlje u koncelebraciji s umirovljenim vojnim biskupom Jurjem Jezerincem te više od stotinu svećenika predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Pozdravnu riječ uputio je rektor svetišta mons. Antun Sente, ml., podsjećajući na proglas kojim je o obljetnicama zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proglasio Godinu sv. Josipa. Kardinalu je mons. Sente zahvalio na darovanju Godine sv. Josipa i „jedinstvu svih redova i staleža današnje, Josipovske Hrvatske. To jedinstvo prepoznajem u ovome mnoštvu Josipovih hodočasnika i ovih što su dva dana pješačili od našeg glavnog glada, po svima koji su došli iz svih krajeva Lijepe naše i izvan nje, kao i obnašateljima vodećih dužnosti domovine Hrvatske".

U propovijedi je kardinal Bozanić istaknuo da u Nacionalnom svetištu sv. Josipa „posebno molimo za naše obitelji i za hrvatsku Domovinu, u zahvalnosti prema svima koji su se u prošlosti, a posebno u Domovinskome ratu, za nju žrtvovali". Podsjetio je da su povijesne okolnosti u kojima je donesena odluka Hrvatskog sabora u drugoj polovici 17. stoljeća da posveti Hrvatsku posebnom zagovoru sv. Josipa, povezane s teškom situacijom u kojoj se tada našao hrvatski narod. "Danas smo se sabrali na središnje slavlje Godine svetog Josipa, koju sam, u dubokom suosjećanju s duhovnim i materijalnim potrebama u sadašnjem trenutku, za Zagrebačku nadbiskupiju proglasio o spomenu 330. obljetnice izbora svetog Josipa za zaštitnika Domovine i hrvatskog naroda. Ovom se prigodom spominjemo i 30. obljetnice uzdignuća crkve Sv. Josipa u Karlovcu u Nacionalno svetište svetog Josipa." – rekao je. Kardinal je spomenuo kako se u ovom svetištu trajno osjeća prisutnost dobrog duha prvog rektora svetišta blagopokojnog mons. Marijana Radanovića koji je u mračnim vremenima komunizma nastojao unositi svjetlo Evanđelja, osvjetljujući put vjere kršćanima i ljudima dobre volje.

Upućujući na lik sv. Josipa, citirao je riječi iz Proglasa o proglašenju Godine svetoga Josipa na području Zagrebačke nadbiskupije: „U otajstvu spasenja sveti je Josip vršio očinsku zadaću prema Isusu i bio je postavljen na čelo Svete Obitelji. Već nam to pokazuje njegovo življenje odnosa s Bogom, Stvoriteljem, ali jednako tako i odnosa prema dvama gorućim pitanjima za čovjeka i narod: pitanju otajstva života i pitanju obitelji. Nadalje, sveti je Josip na najizvrsniji način očitovao odgovornost prema primljenom pozivu, preuzevši na zemlji ulogu oca i odgojitelja našega Spasitelja, potpuno pristajući uz Božji plan ljudskoga spasenja. U svojoj je pravednosti štitio i ljubavlju pratio Blaženu Djevicu Mariju u njezinu prihvaćanju Božje Riječi. Postao je uzorom dobrohotne ljudske poniznosti, koju kršćanska vjera uzvisuje i daje joj punije značenje. Sveti je Josip svjedok i učitelj jednostavnih kreposti, koje su potrebne da bi ljudi bili dobri članovi zajednice i istinski nasljedovatelji Krista Gospodina. Zbog svega toga, kao čuvar najdragocjenijega Očeva Dara, on je trajno čašćen kao zaštitnik Kristova mističnoga tijela, koje je Crkve".

Ističući Josipovu ulogu čuvara Marije i Isusa, podsjetio je kako se ta Josipova zadaća čuvanja proteže i na Crkvu. Odgovarajući na pitanje „kako sveti Josip čuva", uputio je na riječi pape Franje koji ističe da on čuva „diskretno, ponizno, u tišini, ali s jednom stalnom prisutnošću i punom vjernošću, i onda kada ne razumije". „Sveti Josip svoj poziv čuvara Marije, Isusa i Crkve živi u trajnoj povezanosti s Bogom, u otvorenosti znakovima Božje prisutnosti u svom životu. Sveti Josip sluša što mu Bog govori. Ne posvećuje toliko pažnju osobnim planovima koliko Božjem naumu. Josip je čuvar jer zna slušati Boga, pušta da ga Bog vodi i upravo je zato osjetljiv za osobe koje su mu povjerene. Čovjek koji živi zajedništvo s Bogom, koji je osjetljiv za Božja nadahnuća, koji odgovara na Božji poziv, taj čovjek zna spoznati realnost ljudskog događaja, pažljiv je prema onima koji su mu blizu. On zna donositi mudre odluke. U središtu života svetog Josipa bio je Isus Krist“, rekao je kardinal te vjernike potaknuo da čuvaju Krista u svom životu, da bismo čuvali druge, da bismo čuvali one koji su nam blizu, jer svi smo mi pozvani čuvati ono što nam je Bog dao, ljepote stvorenja, a to je čuvanje čitavoga stvorenoga svijeta.

„Čuvati znači gajiti poštovanje prema Božjim darovima, prema svakom Božjem stvorenju i svijetu u kojemu živimo. Trebamo biti zahvalni za Lijepu našu domovinu, i čuvati njezine ravnice i planine, more i rijeke, vodu i zemlju. Potrebno je koristiti prirodna dobra s odgovornošću misleći i na naraštaje koji će doći poslije nas. Trebamo čuvati okoliš i ne dopustiti da znakovi uništenja prate naš svijet na putu njegova napretka, rekao je kardinal, te nastavio „nadasve pak, potrebno je čuvati ljude, brinuti se za sve, za svaku osobu, djecu, mlade, starije, osobito za one koji su najslabiji i najizloženiji opasnostima, one koji su po ljudskim kriterijima posljednji i o kojima se ne govori i ne piše. Potrebno je čuvati svako ljudsko biće, počevši od onog začetoga i još nerođenoga. Trebamo se brinuti jedni za druge. U obitelji bračni drugovi čuvaju jedan drugoga, kao roditelji brinu se za djecu, da bi kasnije s vremenom djeca postala čuvari roditelja".

U tom je kontekstu kardinal pozvao da vodimo brigu jedni o drugima. „Molimo jedni za druge. S posebnom pozornošću budimo usmjereni na djecu i mladež, osobito na njihov odgoj i obrazovanje," rekao je kardinal. Također je podsjetio da bismo mogli čuvati druge i stvoreni svijet moramo čuvati i sami sebe, svoje srce i dušu. Trebamo imati na pameti da nečistoća, mržnja, zavist i oholost kaljaju i razaraju život iznutra. Trebamo bdjeti nad svojim osjećajima, nad svojim srcem, odakle izlaze dobre, ali i zle namjere. Kardinal Bozanić je također poručio da je potrebno vjerovati, nadati se i raditi. I onda kad se nad našim nebom pojave tamni oblaci, trebamo vidjeti svjetlo nade i biti nositelji nade koja otvara nove horizonte. U tome nam svijetli blaženi Alojzije Stepinac koji je u nadi pred Bogom prihvatio odgovornost za svoje vrijeme i poput Abrahama, oslonjen na Boga-nadu, i protiv ljudske nade, smjelo i neustrašivo vršio poslanje koje mu je Bog povjerio u Crkvi i hrvatskoj Domovini, rekao je kardinal.

Nakon popričesne molitve zahvalu Bogu za slavlju te sv. sv. Josipu što okuplja oko stola Kristova uputio je rektor svetišta mons. Sente. Zahvalio je i svima koji su dali doprinos ovome slavlju, ako i onima koji promoviraju sv. Josipa. Zahvalio je i kardinalu Bozaniću na daru Godine sv. Josipa. „Hvala Vam što ste ovo svetište uvrstili u jubilejske crkve u Godini milosrđa. Te Vaše odluke provrle su novu karlovačku rijeku, rijeku hodočasnika", rekao je mons. Sente te podsjetio kako je „današnjim brojem ta rijeka narasla na 30.000, odnosno 60.000 hodočasnika u posljednje dvije godine". U znak zahvalnosti i kao poziv novom susretu obitelj hrvatskog branitelja i zauzetog laika Saše Koseca kardinalu je predala prvu medalju Nacionalnog svetišta sv. Josipa.

Prije blagoslova, kardinal Bozanić je svima zahvalio na zajedništvu i to međusobnom, a u prvom redu zajedništvu s Bogom, jer „gdje je u središtu Bog, tamo je i čovjek blizu čovjeku. O tome nam govori i sv. Josip, o svakodnevici gdje je Bog blizu čovjeka. Često nam je u životu potrebna jednostavnost s Bogom i blizina, jer je Bog blizu, On je s nama, a sv. Josip to tako zorno pokazuje. Zato nam je upravo on put do Isusa". Zazivajući Božji blagoslov na sve, za domovinu Hrvatsku, kardinal je posebno istaknuo očeve „da se ne boje vršiti svoju službu i u obitelji i u društvu. Molim za njihovu očinsku odlučnost, ali i obazrivost i nježnost. Potrebna nam je očinska služba u našem društvu".

Pjevanje je predvodio zbor Nacionalnog svetišta sv. Josipa sastavljen od članova župnih zborova Karlovca pod ravnanjem Jelene Mužar Smenderovac uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića. Zbor je izveo misu koju je za ovu prigodu skladao Šime Marović.

U mnoštvu vjernika, bili su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanica predsjednika Sabora Marija Jelkovac, ministri u Vladi Nada Murganić i Tomo Medved, saborski zastupnici, predstavnici županijskih i gradskih vlasti, te predstavnici hrvatske vojske i gradonačelnici i načelnici više gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Misnom slavlju prethodio je svečani mimohod od Zapovjedništva kopnene vojske u Karlovcu do Nacionalnog svetišta u kojem su sudjelovale Povijesne postrojbe HV, pripadnici oružanih snaga RH, noseći zastave, udovice i obitelji poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja te hrvatski branitelji, policajci i vatrogasci.

Večernju svetu misu u Nacionalnom svetištu ispunjenom mladima i mladim obiteljima s djecom predslavio je don Damir Stojić, povjerenik za pastoral studenata, nakon čega je održan Festival mladih – koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili katolički zborovi i bandovi, a koji umjetnički potpisuje Slavko Nedić, glavni urednik glazbenog programa na HKR-u.

Cijelu propovije kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, možete preuzeti i poslušati ovdje:

Foto: Dinko Neskusil (KAFOTKA)

{eventgallery event=’2017_06_10_330_obljetnica’=images mode=tiles max_images=120 thumb_width=200 offset=0}

 

01.d11115.jpg 02.5b7fd9.jpg 03.c1b0e2.jpg 04.e2748c.jpg 05.5d7411.jpg 06.00bf82.jpg 07.82133e.jpg 08.5fb184.jpg 09.330e3f.jpg 10.8809fd.jpg 101.7980b0.jpg 102.abf308.jpg 103.920081.jpg 104.c7270d.jpg 105.03b172.jpg 106.cf6ca2.jpg 107.cf4636.jpg 108.b5caec.jpg 109 cb.33eaef.jpg 109.c86518.jpg 11.61b6d7.jpg 12.cf29da.jpg 13.8be0d1.jpg 14.050aae.jpg 15.488f95.jpg 16.415e9c.jpg 17.c261ce.jpg 18.3e9558.jpg 19.0f427c.jpg 20.aae8a1.jpg 21.520e7a.jpg 22.3aad84.jpg 23.0d9096.jpg 24.67ed23.jpg 25.274ee3.jpg 26.f3d305.jpg 27.3ab9fb.jpg 28.c1a32b.jpg 29.4f5c35.jpg 30.193dc5.jpg 31.495d57.jpg 32.3bed67.jpg 33.db34dd.jpg 34.6b4193.jpg 35.1211e9.jpg 36.853b2f.jpg 37.0490cf.jpg 38.f12c9f.jpg 39.d48471.jpg 40.d752f6.jpg 41.560bfb.jpg 42.ee655e.jpg 43.9a8475.jpg 44.4f6caa.jpg 45.ac8d13.jpg 46.0bd1d1.jpg 47.8e8d70.jpg 48.568c36.jpg 49.336c44.jpg 50.8124ce.jpg 51.933b47.jpg 52.987007.jpg 61.833f9b.jpg 63.0e8b1d.jpg 64.78e1e8.jpg 65.e534a4.jpg 66.811dbc.jpg 67.285dc8.jpg 68.a9cfaa.jpg 69.7fc115.jpg 70.d24b5f.jpg 71.f94ca6.jpg 71b.672a98.jpg 71c.94cda5.jpg 72.563383.jpg 73.471c90.jpg 74.0250e6.jpg 75.b3f04c.jpg 76.09ad2c.jpg 77 cb.24846d.jpg 77.8dbfca.jpg 78.3ca94c.jpg 79.b88586.jpg 80.69002b.jpg 81.dc0d9a.jpg 82.b40cd4.jpg 83.3a18dd.jpg 84.e88ffa.jpg 85.bf28f5.jpg 86.dc8268.jpg 87 cb.21ae30.jpg 88.21c227.jpg 89.d4711f.jpg 90.551f60.jpg 91.306d02.jpg 92.01a27f.jpg 93.2f6349.jpg 94.6b6c7c.jpg 95.9bc5f0.jpg 96.57348c.jpg 97.695d1d.jpg 98.1cee09.jpg 99 a.58b8ae.jpg 99.f4bda3.jpg pan kolinda sl.bf8a1a.jpg svi panorama sl.e074e8.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata