Događanja

Konferencija za medije povodom 330. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske

Povodom proslave 330. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske koja će se obilježiti 10. lipnja 2017. godine, u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa, u srijedu 31. svibnja 2017. godine, održana je konferencija za medije. Predstavnicima medija obratili su se mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, Jure Pavlinić, voditelj službe policije PU Karlovačke i prof. Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca.

Povodom proslave 330. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske koja će se obilježiti 10. lipnja 2017. godine, u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa, u srijedu 31. svibnja 2017. godine, održana je konferencija za medije. Predstavnicima medija obratili su se mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, Jure Pavlinić, voditelj službe policije PU Karlovačke i prof. Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca.

Na početku konferencije mons. Antun Sente, ml., upoznao je prisutne sa činjenicom da će u aktualnoj Godini svetoga Josipa, koja traje od 19. ožujka 2017. do 19. ožujka 2018. godine, središnji događaj biti 10. lipnja 2017. godine, kada će se obilježiti i proslaviti 330. obljetnica od kada je Hrvatski sabor izabrao svetoga Josipa za zaštitnika tadašnjeg Hrvatskog kraljevstva, a samim time i suvremene Republike Hrvatske. Istoga dana obilježit će se i 30 godina kako su hrvatski biskupi karlovačku crkvu svetog Josipa uzdignuli na čast nacionalnog svetišta, a još jedna posebnost biti će prvo hodočašće hrvatskih branitelja na nacionalnoj razini. Središnje misno slavlje u 11 sati na predvodit će uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, a svoje sudjelovanje potvrdila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a očekuje se i dolazak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Svetu misu izravno će prenositi Hrvatska radiotelevizija, a pjesmom će ju animirati zbor Nacionalnog svetišta svetog Josipa sastavljen od članova župnih zborova Karlovačkog dekanata. Nadalje, mons. Sente istaknuo je kako se očekuje velik broj hodočasnika i zbog toga će se sveta misa slaviti na prostoru izvan Svetišta. Tom prigodom za hodočasnike je organiziran i prostor gdje će se moći okrijepiti i odmoriti, a o svemu će brinuti oko 150 volontera i animatora.

Obraćanje mons. Antuna Sentea ml, rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa, možete preuzeti i poslušati ovdje: 

Proslava 330. obljetnice nastavit će se i u večernjim satima kada će svetu misu u 18.30 sati unutar Svetišta slaviti don Damir Stojić, povjerenik za pastoral studenata grada Zagreba, a nakon toga održat će se Festival mladih kojeg umjetnički potpisuje Slavko Nedić, glavni urednik Hrvatskog katoličkog radija.

Na kraju obračanja mons. Sente pridružio se pozivu hrvatskih biskupa kojim pozivaju vjernike da u ovoj Godini svetoga Josipa hodočaste u karlovačko nacionalno svetište i produbljuju svoje štovanje svetoga Josipa, zaštitnika Hrvatske.

Predstavnik policije Jure Pavlinić pojasnio je kako će toga dana biti na snazi posebna regulacija prometa. Zbog svečanog mimohoda ratnih zastava hrvatske vojske, vojnog orkestra i hrvatskih postrojbi koji u 10 sati kreće od vojarne do Nacionalnog svetišta promet će se zatvarati etapno, sukladno kretanju mimohoda. Hodočasnički autobusi usmjeravat će se na posebno predviđena parkirališta, a hodočasnici koji dolaze osobnim automobilima moći će se parkirati na predviđenim mjestima u užem krugu Svetišta. Gospodin Pavlinić pozvao je hodočasnike na oprez i da prigodom hodočašća paze na svoje osobne predmete, te one koji dolaze osobnim automobilima da ne ostavljaju otvorene prozore zbog mogućnosti provalnih krađa. Na kraju je zamolio građane i hodočasnike na razumijevanje i strpljene zbog posebne regulacije prometa, te da poštuju upute policijskih službenika.

Obraćanje Jure Pavlinića, voditelja službe policije PU Karlovačke možete preuzeti i poslušati ovdje: 

Gradonačelnik Karlovca prof. Damir Jelić pozvao je građane grada Karlovca i Karlovačke županije da 10. lipnja pohode Josipovo svetište i sudjeluju u ovom svečanom događaju. Istaknuo je da je obilježavanje obljetnice dio ispunjavanja državnog zavjeta, jedne pradjedovske vjere, te sudjelovanjem u njoj svjedočimo da idemo tim pradjedovskim putem. Naglasio je kako ovaj događaj osim religiozne vrijednosti ima i sociološku vrijednost, te da je u današnje vrijeme hrvatskom narodu sveti Josip posebno potreban.

Obraćanje prof. Damira Jelića, gradonačelnika Karlovca, možete preuzeti i poslušati ovdje:

Sve detaljne informacije i eventualne promjene vezane za obilježavanje 330. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske hodočasnici i svi zainteresirani moći će pronaći na mrežnim stranicama Svetišta: www.svetijosip.com i na facebook stranici: https://web.facebook.com/nacionalnosvetistesvetogjosipa/

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.