Događanja

Sveti Josip oduševljava i privlači sve više vjernika

Poznati moto Nacionalnog svetišta: Idite Josipu iz vikenda u vikend sve se više ostvaruje! Dolaze školska djeca predvođena svojim nastavnicima, profesorima, vjeroučiteljima, svećenicima. Dolaze vjernici iz svih krajeva Lijepe naše i iz dijaspore moliti zagovor Zaštitnika Hrvatske. Dolaze mladi da se iznova oduševe za vjerske ideale i da svoju raspjevanu, mladenačku vjeru mogu svjedočiti našem sumornome svijetu.

Poznati moto Nacionalnog svetišta: Idite Josipu iz vikenda u vikend sve se više ostvaruje! Dolaze školska djeca predvođena svojim nastavnicima, profesorima, vjeroučiteljima, svećenicima. Dolaze vjernici iz svih krajeva Lijepe naše i iz dijaspore moliti zagovor Zaštitnika Hrvatske. Dolaze mladi da se iznova oduševe za vjerske ideale i da svoju raspjevanu, mladenačku vjeru mogu svjedočiti našem sumornome svijetu. Dolaze obitelji koje su u svetom Josipu zaštitniku obitelji prepoznale člana svoje obitelji i zaštitnika svih kršćanskih obitelji. Za Nacionalno svetište počinju se zanimati i stranci!

U petak 26. svibnja 2017. godine Nacionalno svetište pohodili su učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Stenjevca, Zagreb. Sa zanimanjem slušali su prigodnu riječ mons. Antuna Sente, rektora Svetišta koji je na njima primjeren način prikazao nastanak Svetišta. U Knjigu hodočasnika učenici su zapisali: Stavljamo se pod zaštitu svetog Josipa. Odmah slijedećega dana, 27. svibnja u dopodnevnim satima tri autobusa hodočasnika iz Velike Gorice, predvođeni svojim župnikom vlč. Norbertom Koprivec. Nakon pozdrava rektora Svetišta mons. A. Sente u procesiji ušli su kroz Sveta vrata u Nacionalno svetište gdje je uslijedio uobičajeni program s mogućnošću ispovijedi. Vrhunac hodočašća svakako je hodočasnička misa prije koje slijedi pobožnost svetom Josipu. Svetu je misu predvodio vlč. Norbert, velikogoričkim prvopričesnicima i njihovim roditeljima Božju je riječ u homiliji protumačio rektor Sente. Prije odlaska vlč. Norbert Koprivec u ime hodočasnika zapisao je u Knjigu hodočasnika:Sveti Josipe, zaštitniče Hrvatske moli za nas, moli za prvopričesnike i njihove roditelje.

Hodočasnici iz Velike Gorice, posebno oni manji bili su iznenađeni defileom vojnih old teimera. U sklopu obilježavanja 26. Obljetnice oružanih snaga Republike Hrvatske, oko 170 veterana u 41 starom, vojnom vozilu zaustavilo se u Nacionalnom svetištu gdje ih je primio mons.A. Sente, rektor Svetišta. Sudionike ovog okupljanja predvodio je brigadir Dubravko Halovanić.

U popodnevnim satima istoga dana Svetište je pohodilo 50 hodočasnika iz župe Gospe od Zdravlja u Splitu predvođeni fra Stipanom Grgat. Hodočasnički dan zaključili su hodočasnici iz župe sv. Roka iz Draškovca predvođeni župnikom vlč. Matijom Vonić koji su u sklopu hodočašća posjetili turističke zanimljivosti grada Karlovca i okolice.

Premda je u nedjelju 28. svibnja 2017. godine u Knjigu hodočasnika upisana samo jedna hodočasnička skupina iz Rijeke predvođena gospođom Silvom Borovac, tijekom cijeloga dana dolazile su manje grupe koje su u tihoj pobožnosti obilazeći zavjetni a slobodno možemo reći i čudotvorni kip svetoga Josipa, molili zagovor tog tihoga sveca.

Da se josipovska Hrvatska budi dokazuju hodočasnici koji su 18. svibnja 2017. godine u jutarnjim satima pod vodstvom vjeroučiteljice Ivane Turk hodočastili svetom Josipu. Bilo je to 78 učenika Osnovne škole Pakrac. Nakon prijema na ulazu u crkvu svetoga Josipa velečasni dr. Vlado Mikšić, supsidijar  Svetišta učenicima je predstavio povijest ovoga kraja, grada Karlovca i četvrti Dubovca gdje se nalazi Nacionalno svetište i na kraju na njima zanimljiv način ispričao nastanak Svetišta. Sljedećeg dana, 19. svibnja 2017 po povratku sa staroga grada Dubovca u Svetište su hodočastili đaci šestih razreda Osnovne škole Novalja Male hodočasnike primio je vlč. Filip Pavlović, župni vikar, koji je ukratko predstavio nastanak i djelovanje Svetišta. U subotu 20. svibnja 2017 Svetište su cijeli dana ispunjavali hodočasnici. U jutarnjim satima u Svetište iz Reke kod Koprivnice došlo je 45 članova Udruge žena i umirovljenika. Ispred Svetih vrata pozdravio ih je vlč. Vlado Mikšić, supsidiar Svetišta

Čitaj dalje

Rektor Lakušić o obnovi zagrebačke katedrale u Josipovu svetištu u Karlovcu

Misa zahvalnica za Molitveni hod

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.