Događanja

Hrvatski sveci i blaženici s. Zdravke u Sinju

Nakon misnog slavlja slijedilo je svečano otvaranje izložbe Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu splitske akademske slikarice s. Zdravke Spomnke Milić članice Družbe sestra Milosrdnica splitske provincije Navještenja Gospodinova.

Svečano misno slavlje u Svetištu čudotvorne Gospe Sinjske predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u petak 1. prosinca 2023. godine. Koncelebrirali su fra Marinko Vukman sinjski gvardijan, fra Antonio Mravak, sinjski župnik i fra Gabrijel Hrvatin, umirovljeni svećenik. Ljepoti misnog slavlja doprinio je Zbor sestara Milosrdnica splitske provincije Navještenja Gospodnjeg pod ravnanjem mo. s. M. Mirte Škopljanac Mačina. U prigodnoj homiliji mons. Sente je tumačeći viđenje proroka Daniela kazao kako nas Bog i danas neprestano opominje ne zato što nas želi plašiti, već zato što nas voli i želi pripremiti za kraljevstvo Božje ono u vječnosti, ali da po nama kraljevstvo Božje bude prisutno u vremenu i prostoru u kojem živimo. Kao što je Danijela Bog izbavio iz lavlje jame, tako će i svakog onoga koji poput Danijela bude Bogu vjeran, no pritom je važno imati na pameti da ćemo u različite lavlje jame biti bacani upravo onda kada nastojimo biti Bogu vjerni. To i jest glavna poruka Božje riječi. Bog svoje ne ostavlja, ali to ne znači da njegovi neće okusiti muku križa, ali onog križa koji nagoviješta i vodi do radosti uskrsnog jutra poručio je okupljenima mons. Sente.

Nakon misnog slavlja slijedilo je svečano otvaranje izložbe Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu splitske akademske slikarice s. Zdravke Spomnke Milić članice Družbe sestra Milosrdnica splitske provincije Navještenja Gospodinova.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ umjetnički je prikaz proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika kao i onih za koje se vode procesi beatifikacije i kanonizacije. Među njima dominiraju likovi sestara milosrdnica mučenica, družbe kojoj autorica s. Zdravka Milić pripada. Izložbu prati prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetnička djela, likovna analiza postava povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih.

U prepunom klaustru franjevačkog samostana u Sinju na otvorenju izložbe okupljeno mnoštvo pozdravio je sinjski gvardijan i upravitelj svetišta čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. O sadržaju izložbe te njenom putovanju po Hrvatskoj govorili su mons. Antun Sente ml., kao glavni organizator izložbe i prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar. Prigodnu riječ uputila je i s. Andrijana Mirčeta, provincijalna glavarica splitskih milosrdnica, a izložbu je otvorio sinjski gradonačelnik Miro Bulj, zahvalivši organizatorima i autorici što su ovim djelom obogatili grad Sinj. Otvaranje izložbe, koju je moguće razgledati sljedećih mjesec dana, obogatio je zbor splitskih milosrdnica.

Hrvatin Vugdelija

Čitaj dalje

Tristotinjak Josipovih hodočasnika

Kristova muka nadahnuće za naš život

Župni listić 2. korizmena nedjelja 25.2.2024.