Događanja

Hrvatski sveci i blaženici s. Zdravke u Sinju

Nakon misnog slavlja slijedilo je svečano otvaranje izložbe Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu splitske akademske slikarice s. Zdravke Spomnke Milić članice Družbe sestra Milosrdnica splitske provincije Navještenja Gospodinova.

Svečano misno slavlje u Svetištu čudotvorne Gospe Sinjske predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu u petak 1. prosinca 2023. godine. Koncelebrirali su fra Marinko Vukman sinjski gvardijan, fra Antonio Mravak, sinjski župnik i fra Gabrijel Hrvatin, umirovljeni svećenik. Ljepoti misnog slavlja doprinio je Zbor sestara Milosrdnica splitske provincije Navještenja Gospodnjeg pod ravnanjem mo. s. M. Mirte Škopljanac Mačina. U prigodnoj homiliji mons. Sente je tumačeći viđenje proroka Daniela kazao kako nas Bog i danas neprestano opominje ne zato što nas želi plašiti, već zato što nas voli i želi pripremiti za kraljevstvo Božje ono u vječnosti, ali da po nama kraljevstvo Božje bude prisutno u vremenu i prostoru u kojem živimo. Kao što je Danijela Bog izbavio iz lavlje jame, tako će i svakog onoga koji poput Danijela bude Bogu vjeran, no pritom je važno imati na pameti da ćemo u različite lavlje jame biti bacani upravo onda kada nastojimo biti Bogu vjerni. To i jest glavna poruka Božje riječi. Bog svoje ne ostavlja, ali to ne znači da njegovi neće okusiti muku križa, ali onog križa koji nagoviješta i vodi do radosti uskrsnog jutra poručio je okupljenima mons. Sente.

Nakon misnog slavlja slijedilo je svečano otvaranje izložbe Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu splitske akademske slikarice s. Zdravke Spomnke Milić članice Družbe sestra Milosrdnica splitske provincije Navještenja Gospodinova.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ umjetnički je prikaz proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika kao i onih za koje se vode procesi beatifikacije i kanonizacije. Među njima dominiraju likovi sestara milosrdnica mučenica, družbe kojoj autorica s. Zdravka Milić pripada. Izložbu prati prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetnička djela, likovna analiza postava povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih.

U prepunom klaustru franjevačkog samostana u Sinju na otvorenju izložbe okupljeno mnoštvo pozdravio je sinjski gvardijan i upravitelj svetišta čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. O sadržaju izložbe te njenom putovanju po Hrvatskoj govorili su mons. Antun Sente ml., kao glavni organizator izložbe i prof. Stanko Špoljarić, likovni kritičar. Prigodnu riječ uputila je i s. Andrijana Mirčeta, provincijalna glavarica splitskih milosrdnica, a izložbu je otvorio sinjski gradonačelnik Miro Bulj, zahvalivši organizatorima i autorici što su ovim djelom obogatili grad Sinj. Otvaranje izložbe, koju je moguće razgledati sljedećih mjesec dana, obogatio je zbor splitskih milosrdnica.

Hrvatin Vugdelija

Čitaj dalje

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov

Kćeri Božje Ljubavi dobile plaketu Grada Karlovca