Događanja

Više od umjetničkog doživljaja

Otvorena izložba Ljepota svetog Josipa II Izložba Ljepota svetog Josipa II 25 uglednih hrvatskih umjetnika otvorena u subotu 11. 11. 2023. godine u prostorima Galerije "Martin Borković" Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu na završetku znanstvenog skupa "Protector Croatiae" povodom 150 godina objavljivanja Glasnika Svetog Josipa. Tom su prigodom prigodnu riječ uputili Stanko Špoljarić, autor postava Izložbe, mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta, a uime prezentiranih umjetnika Tomislav Kršnjavi. Izložbu je otvorio prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Program otvaranja kojega je vodila dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" pjevanjem su obogatile članice Družbe sestara Služavki Malog Isusa.

Otvorena izložba “Ljepota svetog Josipa II”

Pozdravljajući više od stotinjak prisutnih ljubitelja lijepoga mons. Sente je objasnio kako je ova izložba nastavak izložbe Ljepota svetog Josipa I koja je ostvarena prije 3 godine, a u Godini svetog Josipa. Na temelju tog lijepog iskustva Stanko Špoljarić, umjetnički voditelj naše Galerije Martin Borković i ja bili smo ohrabreni krenuti u organiziranje i postavljenje nove izložbe. Zapravo želja nam je da ovdje u Josipovu svetištu stvorimo fundus umjetnina hrvatskih umjetnika koji će, otvoreni Božjim nadahnućima stvarati umjetnička djela na temu “Otac”, nešto slično kao što postoji galerija “Majka” na Humcu u Hercegovini. I evo uspjeli smo. Ovo je već ili tek drugi put da otvaramo novu izložbu s novim umjetničkim djelima, kazao je mons. Sente zahvaljujući umjetnicima na odazivu ovome potrebnom projektu.

Govoreći o prezentiranim likovnim izričajima prof. Špoljarić je između ostalog kazao: Djela su osmišljena jakim autorskim pečatom, i u primjerima naglašene realistične marnosti u tvorbi detalja i cjeline kompozicije, te manje ili veće ekspresionistički razvedene forme s likovima postavljenim u slojevitosti prostora, asocijativnosti figurativnog, sve do slutnje oblika apstraktnog karaktera. S djelima izrazite kolorističke zvučnosti, blažim nijansiranjem kromatskih partija, ali i svođenja na pitomu tonsku usklađenost. S crtovljem dominantne opisnosti, ali i prepletom linija u samoj strukturi površine. A u kiparskoj dionici izložbe dodiruju se djela klasičnog koncepta i sadržajne simbolike, s poštivanjem tvarnosti materijala. Ovo navođenje likovnih pristupa vezano je uz analizu forme, gradivne osnove tematike sakralnog ozračja. Punim predanjem sadržaju meditativnošću pa i molitvom predstavljeni slikari i kipari nadilaze puku činjeničnost, stanjima gdje se ono ljudsko povezuje s nebeskim. S dostojanstvenošću sveca i u „običnosti“ ambijenta, sa stalnim iskazivanjem unutrašnje ljepote. S citiranjem narativnog, svete zbilje mističnog, ali i prožetosti svjetlom, stvarnim i metaforičnim, u snazi dubine duhovnog. Hrvatski narod štuje svetog Josipa, hodočasti u velikom broju u Nacionalno svetište u Karlovac, prenoseći tu bliskost u svoje domove, jednostavno rečeno, voli svoga sveca. A ova izložba prilog je tom zajedništvu. I više je od umjetničkog događaja, prava je svečanost vjere protumačio je prof. Špoljarić. Drago mi je da na završetku znanstvenog skupa mogu otvoriti ovako prekrasnu izložbu zahvaljući organizatorima te potičući same umjetnike da i dalje budu otvoreni Božjem nadahnuću te i dalje stvaraju ovakva predivna djela kazao je prilikom otvaranja dr. Šimunović.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je mnoštvo posjetitelja te 8 umjetnika: Tomislav Kršnjavi, Linda Milić Kršnjavi, Hrvoje Ljubić, Kristina Mareković, Marijan Jakubin, Robert Budor, Ivan Branko Imrović Krešimir Nikšić, čime se ponovno ostvarila lijepa spoznaja da je Josipov svetište u Karlovcu prostor gdje se umjetnici upoznaju i druže. Pored navedenih na izložbi su još izložena djela: Josipa Botterija Dina, Ivana Ivice Marekovića, Ivane Ćavar, Dore Miholjević, Marije Puzak, Marije Galić, Karin Grenc, Iris Mihatov Miočić, Vida Vučak, Željka Mareković Mareka, Branimira Dorotića, Vjere Rajzer, Samuele Premužić, Spomenke Zdravke Milić, Marijana Ivana Čagalja, Josipa Škerla i Miše Baričevića.

Čitaj dalje

Prvopričesničko slavlje

Otvoreni 16. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Biti svećenik nezasluženi je Božji dar