Događanja

Stopama Miroslava Bulešića

Stopama blaženog Miroslava Bulešića, zaštitnika krizmanika, nazvali smo naše hodočašće od 37 vjeroučenika župe Majke Božje Snježne sa Dubovca u Karlovcu, a koje smo ostvarili 29. listopada 2023. godine.

Naši su krizmanici krenuli sa svojim kapelanom vlč. Petrom Galekovićem i vjeroučiteljem Ivanom Bulajom u ranim jutarnjim satima ispred Nacionalnog svetišta svetog Josipa prema malom istarskom mjestu Lanišću koje se nalazi na padinama Ćićarije gdje je svoju mučeničku krv prolio mladi katolički svećenik bl. Miroslav Bulešić. Dočekao nas je župnik vlč. Josip Mašina koji nam je u crkvi u Lanišću ukratko predstavio blaženika i njegovo djelovanje za svega četiri godine svećeništva.

Krizmanicima je župnik opisao događaje koji su se dogodili 24. kolovoza 1947. godine na sam dan mučeničke smrti blaženog Miroslava kada se slavio sakrament svete potvrde u Lanišću u župnoj crkvi. Naime, toga su dana lokalni pripadnici Komunističke partije odlučili spriječiti slavlje sakramenta svete potvrde, ali mještani su im vlastitim tijelima branili i spriječili upad u crkvu.

Bijesni što im nije pošlo za rukom spriječiti slavlje krizme, za odmazdu, partijski su pripadnici upali u župni dvor gdje su pretukli mons. Jakoba Ukmara, djelitelja svete krizme, misleći da su ga ubili, a njegovom pratitelju svećeniku Miroslavu su oduzeli život ubovši ga tri puta nožem u vrat. Sve se to događalo u župnom dvoru u kojemu su krizmanici razgledavali još uvijek prisutne tragove mučeničke krvi blaženog Miroslava, te fotografije i predmete iz života blaženog istarskog mučenika.

Sljedeća postaja krizmaničkog hodočašća bio je grad Poreč gdje su hodočasnici razgledali poznatu Eufrazijevu baziliku koja se nalazi na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Hodočasnike je dočekao don Damir Štifanić koji je na razumljivi i zanimljiv način mladima održao kratku priču o povijesti i važnosti kršćanstva koristeći se elementima mozaika Bazilike.

Od mnoštva znamenitosti same bazilike, te cijelog povijesnog kompleksa oko bazilike vlč. Damir je dubovačkim krizmanicima prezentirao baziliku kao kalendar koji se ostvaruje igrom sunčeva svjetla. Nakon ove vrlo poučne kateheze krizmanici su imali mogućnost za dublje upoznavanje grada Poreča kroz slobodno vrijeme.

Sljedeća naša postaja bila je župa Svetvinčenat, rodno mjesto blaženog Miroslava. Ovdje su krizmanici sa svojim kapelanom i župnikom domaćinom slavili svetu misu. Župnik vlč. Darko Zgrablić održao je prigodnu homiliju u kojoj nas je upoznao s još nekim zanimljivostima iz blaženikova života i nekim detaljima koji su zaista bili dokaz njegove želje za svetošću i čistoćom duše njegove.

Želja nam je bila ovim hodočašćem pokazati krizmanicima ljepotu pripadanja hrvatskom narodu i Katoličkoj Crkvi, jer pripadamo narodu koji već na samim počecima svog dolaska na ove prostore dragovoljno prihvatio kršćanstvo i Isusa Krista za svog Spasitelja. Nadalje, pripadati Katoličkoj Crkvi znači pripadati kulturnoj civilizaciji o čemu svjedoči Eufrazijeva bazilika. A Hrvati katolici poznaju mnoštvo velikih ljudi koji su za ideale bili spremni položiti svoj život. Jedna od njih je svakako mladi istarski svećenik Miroslav Bulešić za čijim stopama smo hodočastili danas. Baš zbog toga što je jednako vrednovao sve ljude, te inzistirao na istini kako Hrvati stoljećima žive na Istarskom poluotoku podnio je mučeničku smrti. Njegove riječi koji je i ranije zapisao u svome dnevniku “Moja je osveta oprost” suobličuju ga s Kristom koji na križu moli nebeskog Oca da oprosti njegovim krvnicima jer ne znaju što čine.

Zahvalivši Bogu i našim dragim domaćinima koji su nas otvorena srca dočekali, primili i obogatili svojim riječima uputili smo se natrag svojim kućama. (IB)

Čitaj dalje

Zagrebački liječnici pjevači pri svetom Josipu

Župni listić 7. uskrsna nedjelja 12.5.2024.

Vatrogasci pri svetom Josipu