Događanja

Susret duhovnika i bogoslova vojnika nakon 27 godina

Mons. Alfonz Grojzdek župnik u župi svetog Ivan Evanđelista posjetio je Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu 25. listopada 2023. godine gdje ga je dočekao mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta. Naime mons. Antun Sente služio je prije 33 godine vojni rok u Škofjoj Loki i poskrivečki kao bogoslov odlazio kod lokalnog župnika Grojzdeka....

Mons. Alfonz Grojzdek župnik u župi svetog Ivan Evanđelista posjetio je Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu 25. listopada 2023. godine gdje ga je dočekao mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta. Naime mons. Antun Sente služio je prije 33 godine vojni rok u Škofjoj Loki i poskrivečki kao bogoslov odlazio kod lokalnog župnika Grojzdeka. Župnik Alfonz rado ga je primao, te mu zbog možebitnih neugodnosti posuđivao civilnu odjeću kako bi mogao nesmetano sudjelovati na misnom slavlju. Nakon odsluženja vojnog roka ostali su povezani preko pisama sve do Senteove mlade mise na koju slovenski svećenik zbog brojnih obveza nije dospio veće je sa tadašnjim mladim svećenikom Mitjom Leskovarom sadašnjim nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Iraku došao dan kasnije zažalivši puno Božjeg blagoslova mladomisniku.

Zbog raznih obveza, službi i životnih okolnosti prošlo je 27 godina kada se dogodio ponovni susret, negdašnjeg bogoslova vojnika i njegovog tadašnjeg duhovnika. Mons. Sente upoznao je mons. Grojzdeka sa znamenitostima Nacionalnog svetište povjerivši se jedan drugome u molitve uz dogovor da će u skoro vrijeme zajedno posjetiti Škofju Loku.

Prelat Alfonz Grojzdek trenutno je najstariji aktivni svećenik u Sloveniji. Rođen je 1933. godine u selu Župeča u brežiškoj općini kao prvorođenac Viljema i Ane (rođ. Pavlovič), koji su imali osmero djece. Za vrijeme rata obitelj je deportirana u njemački logor, odakle su se srećom svi vratili živi. Zaređen je za svećenika 1960. godine. Tijekom 63-godišnjeg svećeničkog staža službovao je u Sodražici, Ribnici, Zagorju ob Savi, Škofjoj Loki, Stražišču pri Kranju i Križama pri Tržiču, a 2007. godine, u 74. godini života, prihvaća službu u blizini rodnog grada u Krškom, gdje je već 16 godina. Dana 17. 10. 2000. papa Ivan Pavao II. uvrstio ga je među svoje prelate.

Čitaj dalje

Zagrebački liječnici pjevači pri svetom Josipu

Župni listić 7. uskrsna nedjelja 12.5.2024.

Vatrogasci pri svetom Josipu