Događanja

Mons. Petar Palić pozvao na vjernost Bogu po primjeru svetog Josipa

Mons. dr. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, 25. siječnja 2017. godine, povodom druge srijede Velike pobožnosti koja se održava na čast svetom Josipu.

Mons. dr. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, 25. siječnja 2017. godine, povodom druge srijede Velike pobožnosti koja se održava na čast svetom Josipu. Koncelebrirali su mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta, vlč. Ivica Tolla, župnik Župe svetog Antuna Padovanskog iz Generalskog Stola i p. Czeslaw Bielen iz karlovačke Župe BDM Snježne-Kamensko čiji su vjernici na poseban način ovu srijedu hodočastili svetom Josipu. Svetu misu pjesmom je animirao zbor Svetišta „Sveti Josip“ predvođen č. s. Blandinom Rakarić.

Druga srijeda pobožnosti obuhvatila je i blagdan Obraćenja svetog Pavla što je mons. Petar Palić iskoristio u svojoj propovijedi kako bi objasnio poveznicu i sličnost svetoga Pavla i svetoga Josipa. Istaknuo je kako Sveto pismo obiluje Pavlovim poslanicama dok s druge strane u njemu ne nalazimo niti jednu Josipovu riječ. Ipak, obojica su ponajviše govorila svojim životom, svojim djelima, ponašanjem i primjerom. „Njihov život bio je život onih koji slušaju. Slušali su poticaj Duha Božjega i time nam i danas služe kao primjer. Obojica su vjerovali i imali otvoreno srce za Boga.“- pojasnio je propovjednik, te pozvao vjernike da slijede primjer ovih dvaju svetaca. „Pozvani smo biti znakovima svjetlosti, a biti znakom svjetlosti znači biti čovjek obraćenja, znači biti čovjek promjene.“ – završio je mons. Palić.

Već je uobičajeno da u Josipovoj Velikoj pobožnosti pri kraju svete mise svoju vjeru svjedoči neka javna osoba. Ovu srijedu vjernici su imali priliku poslušati zlatnog olimpijca Josipa Glasnovića. Josip je istaknuo kako je kao i većina vjernika svoju vjeru upoznao i produbljivao u okruženju svoje obitelji, te da mu je danas ona bitan dio života. Otkrio je da u svojoj torbi sa streljačkom opremom nosi čudotvornu Gospinu medaljicu, te da mu molitva pomaže da prilikom sportskih natjecanja pronađe potrebnu snagu i mir. Također je istaknuo kako se ponosi imenom koje je dobio po svome djedu Josipu i kako je zahvalan što je sveti Josip zaštitnik Hrvatske koju s radošću predstavlja u svome sportu. Na kraju svjedočanstva mons. Sente podario je Josipu Glasnoviću kip svetog Josipa u želji da mu pomogne u putu ka novim sportskim uspjesima. U takvom sportskom ozračju rektor Svetišta prenio je okupljenim vjernicima poruku koju mu je uputio Željko Babić, izbornik rukometne reprezentacije, koji se nakon prolaska u polufinale Svjetskog prvenstva zahvalio svima na podršci i molitvi, te preporučio i sebe i hrvatske rukometaše u daljnje molitve i zagovor svetog Josipa, što još jednom pokazuje jednu lijepu povezanost i prijateljstvo Nacionalnog svetišta svetog Josipa i Hrvatske rukometne reprezentacije.

Cijelu propovijed mons. Petra Palića, generalnog vikara Dubrovačke biskupije, možete preuzeti i poslušati ovdje:

Cijelo svjedočanstvo Josipa Glasnovića, zlatnog hrvatskog olimpijca, možete preuzeti i poslušati ovdje:

Foto: Petra Vuković

{eventgallery event=’2017_01_25_Druga_srijeda_poboznost’=images mode=tiles max_images=80 thumb_width=200 offset=0}

 

170125-Druga srijeda Velike pobonosti 01.bf4ea5.jpg 170125-Druga srijeda Velike pobonosti 02.360b1e.jpg 170125-Druga srijeda Velike pobonosti 03.eb6ad8.jpg 170125-Druga srijeda Velike pobonosti 04.273d5e.jpg 170125-Druga srijeda Velike pobonosti 05.e1224d.jpg 170125-Druga srijeda Velike pobonosti 06.694f34.jpg 170125-Druga srijeda Velike pobonosti 07.d09bae.jpg 170125-Druga srijeda Velike pobonosti 08.f3a4c5.jpg 170125-Druga srijeda Velike pobonosti 09.f04ef5.jpg 170125-Druga srijeda Velike pobonosti 10.151095.jpg

Čitaj dalje

Župni listić 15. nedjelja kroz godinu 14.7.2024.

Misom u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa obilježen Dan grada Karlovca

Molitveni hod Gradu za rođendan i Karlovčanima na blagoslov