Događanja

Slavljena misa zadušnica za Nikolu Šebetića

Misu zadušnicu za Nikolu Šebetića, jednog od najznačajnijih karlovačkih dobrotvora, predvodio je mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i dubovački župnik, u koncelebraciji s dr. Vladom Mikšićem, supsidiarom u župnoj crkvi BDM Snježne na Dubovcu, na čijem se zidu nalazi spomen ploča Nikoli Šebetiću.

Misu zadušnicu za Nikolu Šebetića, jednog od najznačajnijih karlovačkih dobrotvora, predvodio je mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i dubovački župnik, u koncelebraciji s dr. Vladom Mikšićem, supsidiarom u župnoj crkvi BDM Snježne na Dubovcu, na čijem se zidu nalazi spomen ploča Nikoli Šebetiću. U prigodnoj homiliji dr. Vlado Mikšić kazao je kako Nikola Šebetić nije imao potomaka, te je nakon smrti sav svoj imetak i posjed ostavio za izgradnju ubožnice i Gradske javne bolnice na Dubovcu. "Takva njegova odluka morala je imala utemeljenost upravo u kršćanskom promišljanju brige za svoje bližnje."- istaknuo je dr. Mikšić opisujući slike iz života karlovačkog dobrotvora.

Na zemljištu Nikole Šebetića 1846. godine izgrađena je bolnica na Dubovcu kao jednokatnica, a 1883. godine dograđen je još jedan kat. Kasnije je zbog potrebe i razvoja struke bolnica preseljena na današnju lokaciju na Švarči i danas je to jedna suvremena ustanova koja brine za sve potrebite u našoj županiji, ali i šire. Bolnica je bila koncipirana za 650 kreveta, tijekom godina je rasla, razvijala se i usavršavala. Danas ima 856 zaposlenih osoba raznih stručnih sprema i specijalnosti. "Imamo 297 akutnih kreveta i stotinjak kreveta dnevne bolnice."- kazao je ravnatelj OB Karlovac prim. Ervin Jančić prigodom polaganja vijenca kod spomen ploče Nikoli Šebetiću na zidu župne crkve na Dubovcu.

 

 

 

Čitaj dalje

Josipovi hodočasnici iz Danske, Švicarske, Austrije …

Oratorij 3. dan

Oratorij 2. dan