Događanja

U Josipovom svetištu predstavljena slikovnica “Jakov”

Promocija slikovnice "Jakov", osme po redu iz serije slikovnica "Budi jak kao Jakov" održana je 7. prosinca 2016. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu.

Promocija slikovnice "Jakov", osme po redu iz serije slikovnica "Budi jak kao Jakov" održana je 7. prosinca 2016. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu.

U posebno lijepom ambijentu Velike dvorane Nacionalnog svetišta, okruženi izložbom divnih likova od komušine časne sestre Samuele, učenici 3.a i 3.b razreda OŠ Grabrik iz Karlovca su čitali slikovnicu. U čitanju slikovnice željeli su sudjelovati svi učenici. Nakon čitanja slikovnice djeca Dječjeg zbora OŠ Dubovac pjevala su pjesmu "Lepet krila". Kroz slikovnicu je ispjevana jakovljeva pjesma "Lepet krila naših anđela" koju su pjevala djeca OŠ Dubovac.

U dvorani prepunoj djece i njihovih roditelja mališani su približili priču o Jakovu, dječaka po kojem Udruga Jak kao Jakov nosi ime, a posebnost slikovnice je što zaokružuje sve prethodne slikovnice. Slikovnica govori o tome kako je to kada se mora otići, ona priča o ljubavi i hrabrosti, ali i vjeri i nadi nadasve, o tome da smo svi dobro i da smo neizmjerno i zauvijek povezani. Slikovnica "Jakov" potiče nadu, unatoč gubitku, uzdiže duh, vjeru i život koji u vjeri nikad ne prestaje. Ova promocija bila je predivan dar svima nama, kazala je tom prigodom vjeroučiteljica Sabina Furač. Roditeljima i djeci obratio se i monsinjor Antun Sente, rektor Svetišta koji je djeci i roditeljima ispričao Biblijsku priču o Jakovu koji se hrvao s Bogu, te povezao kako se i ovaj Jakov kojega sada predstavljamo "hrva s Bogom". Iako više nije tjelesno prisutan među nama, sve ono što iza njega ostaje uistinu je znak Božje prisutnosti među nama zahvaljujući Jakovljevu "hrvanju" s Bogom. na što su svi bili oduševljeni… Hvala svim voditeljicama i učiteljicama koje su pomogle djeci kako bi sve mogli izvesti. Neizmjerno smo zahvalni zbog svih darova koje smo dobili ovom promocijom. kazala je Ivančica Rubido, predsjednica Udruge Jako kao Jakov i majka preminulog dječaka Jakova.

Promociju je vodila vjeroučiteljica Sabina Furač, a volonterke udruge Jak kao Jakov su složile mali štand proizvoda udruge. U ovom adventskom periodu, Udruga Jak kao Jakov, provodi svoje redovno predbožićno prikupljanje pomoći za štićenike svoje udruge, djecu oboljelu od malignih bolesti koja su trenutno na liječenju i njihove socijalno ugrožene obitelji.

 O slikovnicama općenito:

Jakov je bio dječak koji je bolovao od teškog oblika leukemije, sa opakom bolesti borio se velikom snagom duha i optimizmom, smijehom, pjesmom i maštom. Veliko vrijeme provodio je u izolacijskim sobama, ponekad tjednima i mjesecima. U tom vremenu društvo na bolničkom krevetu bili su mu njegovi plišasti prijatelji. Dao im je neobična i posebna imena, koja je ponekad teško i izgovoriti. Oni su bili prijatelji iz mašte koji su Jakovu pomagali da prođe sve što je trebao proći…

Pomalo je neobična ideja kako su slikovnice o plišancima nastale. Bio je jedan majčin san, u kojem je mama Jakovu čitala knjigu iz koje su iskakali i uskakali ponovo u nju njegovi plišanci.Nakon tog sna počela se razvijati ideja o nastanku slikovnica, vrlo ubrzo dogodio se je i neobičan susret na internetu sa dječjom pjesnikinjom i književnicom Natali Šarić iz Splita , te suret sa mladom ilustratoricom Martinom Bastalić, studenticom na likovnojj akademji smjera animacije, koja također ima svog anđela ( brata Mislava). I tako uz puno razgovora, izmjenjenih mail-ova o svemu onome što je Jakov bio i što je prošao, što i koga je volio… Polako je nastajala serija slikovnica BUDI JAK KAO JAKOV, u kojima su glavni likovi Jakovljevi plišanci… Krečekeš, Koštar, Njoško, Longec, Mijuza, Liješter, i Boskeee….

U ovim slikovnicama Jakovljevi plišanci oživljavaju u njegovu društvu i u društvu njegovih prijatelja. Svaka slikovnica nosi naziv jednog od plišanaca koji Jakova maštom vode na sva ona mjesta koje mu bolest uskraćuje. Slikovnice su šaljive, ohrabrujuće i poticajne za sve malene borce koji sad prolaze sličan put, a senzibilizirajuće za svu zdravu djecu kojoj je na ovaj način omogućeno približiti svijet njihovih vršnjaka koji su smješteni u bolničkim sobama,  jer na malenom bolničkom krevetu sobe za izolaciju čitav je jedan veliki i snažan svijet ….  poruka o darovanom nam životu….

{eventgallery event=’2016_12_07_Slikovnica_Jakov’=images mode=tiles max_images=80 thumb_width=200 offset=0}

 

P1250997.0133ba.jpg P1250998.d65e3f.jpg P1260002.aa5291.jpg P1260003.6a1750.jpg P1260005.22bcc0.jpg P1260009.5dcb34.jpg P1260014.82b2b5.jpg P1260016.830edf.jpg P1260034.9a107a.jpg P1260041.9404db.jpg P1260043.5c2d5c.jpg

Čitaj dalje

Donjostubički hodočasnici svetom Josipu

Josipove pahuljice na Zlatnoj liri

Posveta svetom Josipu slavonskih muškaraca i zagorskog dječjeg zbora