Događanja

Dušni dan

Na Dušni dan u nedjelju 2. studenog služena je sveta misa za pokojne župljane pet karlovačkih župa koji su preminuli od prošlogodišnjeg do ovogodišnjega Dušnoga dana za vrijeme koje su blagoslovljeni lampaši sa svakog preminuloga.

Na Dušni dan u nedjelju 2. studenog služena je sveta misa za pokojne župljane pet karlovačkih župa koji su preminuli od prošlogodišnjeg do ovogodišnjega Dušnoga dana za vrijeme koje su blagoslovljeni lampaši sa svakog preminuloga. Misno je slavlje predvodio vlč. Dražen Karačić, župnik župe Presvetog Srca Isusova uz koncelebraciju svećenika karlovačkog dekanata.

Okupljene hodočasnike te ožalošćene članove obitelji koje su protekle godine sahranile svoga člana pozdravio je mons. Antun Sente, ml. rektor Nacionalnog svetišta kazavši kako je primjereno da se ovo molitveno događanje događa upravo u Nacionalnom svetištu svetog Josipa koji je zaštitnik blage smrti ali i moćni zagovornik izbavljenja duša naših pokojnih iz čistilišta u raj. Nakon misnog slavlja karlovački dekan fra. Franjo Tomašević predvodio je molitvu za pokojne i procesiju članova obitelji koji su s upaljenim i blagoslovljenim lampašem pošli do središnjeg križa na karlovačkom katoličkom groblju nakon koje je slijedio blagoslov grobova pokojnika. S upaljenim lampašima ministranti i svećenici uputili su se do groba nedavnopreminulog karlovačkog župnika i graditelja Svetišta mons. Marijana Radanovića te izmolili molite za pokoj njegove plemenite duše. 

Na početku molitve vlč. Dražen Karačić pročitao je imena i prezimena pokojnih župljana župe Presvetog Srca Isusova iz karlovačkog Novog centra, vlč. Duje Kurtović pročitao je imena od svojih župljana iz župe Sveta tri Kralja iz Banije, protojerej stavrofor Željko Pajić, pročitao je imena pokojnih župljana iz svoje grkokatoličke župe u Karlovcu, fra Franjo Tomašević, OFM pročitao je ima i prezimena pokojnih župljana župe Presvetog Trojstva te mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta pročita je ime pokojnih župljana župe BDM Snježne s karlovačkog Dubovca, sve zajedno 264 pokojnika.

Misno slavlje predvodio je vlč. Dražen Karačić koji je prošle godine pokrenuo ovakav način molitve i sjećanja za pokojne župljane u gradu Karlovcu. Uz spomenute svećenike na molitvi za pokojne sudjelovali su vlč. Nikola Sanjković, župnik župe Pohoda BDM iz Mahična, vlč. Kristijan Gatarić, župnik vikar u Ivanjoj Reci, te vlč. Anđelko Katanec župni vikar na karlovačkom Dubovcu.

 

Foto: Dinko Neskusil

Čitaj dalje

Molitveni hod Gradu za rođendani Karlovčanima na blagoslov

Župni listić 14. nedjelja kroz godinu 7.7.2024.

Novi broj Glasnika svetog Josipa