Dekanat

Susret svećenika i vjeroučitelja Karlovačkog arhiđakonata

Misno slavlje srijedom 23. listopada 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio je fra Siniša Pucić ofm, župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Karlovcu. Koncelebrirali su protojerej stavrofor Željko Pajić, vlč. Antun Kolić, župnik Sveta Tri Kralja na Baniji, mr. Kristijan Gatarić, župnik Presvetog Trojstva u Novom Centru i mons. Antun...

Misno slavlje srijedom 23. listopada 2024. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu predvodio je fra Siniša Pucić ofm, župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Karlovcu. Koncelebrirali su protojerej stavrofor Željko Pajić, vlč. Antun Kolić, župnik Sveta Tri Kralja na Baniji, mr. Kristijan Gatarić, župnik Presvetog Trojstva u Novom Centru i mons. Antun Sente ml., rektor Josipova svetišta i Karlovački dekan. Pjevanje su animirali karlovački vjeroučitelji uz orguljsku pratnju Andrje Kirinčić, vjeroučiteljice.

Baš je lijepo srijedom biti pri svetom Josipu kazao je na početku misnog slavlja rektor Josipova svetišta mons. Sente ustvrdivši kako tome najbolje svjedoči prisutnost mnogih vas ovdje, kao i onih koji nas prate putem društvenih mreža. Danas smo ohrabreni, osnaženi i blagoslovljeni prisutnošću vjeroučitelja koji djeluju u osnovnim i srednjim školama na području Karlovačkog arhiđakonata predvođeni voditeljicom vjeroučiteljskog aktiva karlovačkih vjeroučitelja vjeroučiteljicom Gabi Tomašić. Lijepo je primijetiti da je s nama i Zvonimir Bilušić predstavnik vjeroučitelja iz Šibenske biskupije. Dobro došli i svi vi dragi hodočasnici. Mi svećenici Karlovačkog dekanata želimo zajedno moliti, promišljati, razmjenjivati iskustva i tražiti bolje načine kako vjeru koju nam je Bog dao u polog prenijeti mlađim vjeroučenicima, stoga ovu misu večeras uz redovite nakane prikazujemo i za sve odgojitelje da znaju riječima, a još više djelom svjedočiti uskrslog Krista kazao je na početku Karlovački dekan Sente.

U prigodnoj homiliji fra Siniša je između ostalog kazao kako prečesto ne znamo prepoznati pravi trenutak ono pravo vrijeme o kojem Isus govori kada nas poziva činiti prave stvari. Bogu hvala danas smo ovdje bilo u ovom svetištu, bilo pred televizijom i pratimo ovu svetu misu. Prepoznali smo da nas upravo sada Gospodin poziva, ne da zaustavimo vrijeme jer je to nemoguće, nego da ugrabimo ovaj trenutak koji nam je darovan, koji nam je povjeren i posvetimo ga Bogu, posvetimo ga jedni drugima, a onda iz tog posvećenog vremena možemo krenuti djelovati. Svjedočiti za Krista, za ono na što nas Duh poziva.

Zanimljivo je primijetiti kako se ljudi puno više trude oko onoga što je prolazno, beznačajno, a za ono što je vječno jedino bitno ne ulažu niti vremena niti srca. A ono što se danas događa ovdje je najbitnije jer ovdje smo došli dati Bogu sebe, odnosno uzvratiti mu na ono povjerenje koje nam je ukazao i dati sebe jedni za druge. Ovdje smo da se prepoznajemo kao braća i sestre, da nismo sami, kazao je u svojoj homiliji fra Siniša.

Na kraju misnog slavlja mons. Sente je kazao da je današnje svjedočanstvo vjere zajedništvo svećenika vjeroučitelja, koje će se nakon misnog slavlja nastaviti u dijalogu i razmjenjivanju mišljenja i iskustva za boljom evangelizacijom, odnosno navještajem Radosne vijesti povjerenim katekumenima, malim i velikim.

Vjeroučitelj u Karlovačkoj gimnaziji doktorand Tomislav Šegina okupljenim vjeroučiteljima Karlovačkog arhiđakonata i svećenicima Karlovačkog dekanata uputio je više prigodnih misli kao uvod u dijalog i raspravu pod nazivom “‘Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti’ Suradnja vjeroučitelja i svećenika.” U svom uvodnom predavanju vjeroučitelj Šegina je kazao kako postoje određeni stereotipi po kojima se svećenici žale na vjeroučitelje, a vjeroučitelji na svećenika. No, jesmo li ipak sličniji nego što mislimo, jer ako razmotrimo uobičajene prigovore jednih na drugih uglavnom su to isti prigovori i kod jednih i kod drugih, poput: ne želi surađivati, nema razumijevanja, umišljen je, ništa ne radi, djeca zbog njega prestaju dolaziti na misu itd. Kako preskočiti provaliju nerazumijevanja između svećenika i vjeroučitelja? zapito se vjeroučitelj Šegina te ponudio rješenje. I svećenicima i vjeroučiteljima je glavni cilj, odnosno svrha službe evangelizacija do koje se dolazi katehezom. Dakle imamo isti cilj, a putovi do tog istog cilja nam se često preklapaju, a ne razdvajaju.

Odnos svećenika i vjeroučitelja sličan je odnosu između različitih kršćanskih zajednica, stoga bismo neka načela ekumenizma mogli primijeniti i u načela suradnje vjeroučitelja i svećenika. A neka od načelu su vlastito obraćenje, zajednička molitva, bratski susreti i međusobno upoznavanje, međusobna suradnja i teološki i stručni dijalog.

Vjeroučitelj je pozvao okupljene da ne očekuju jedni od drugih što ni sami ne čine. Predložio da se povremeno organizira zajednička misa, zajedničko hodočašće, te zajednička druženja poput ovoga večera. Možda bi bilo moguće organizirati “katehetski dan” na kojem bi se educirali, izmjenjivali iskustva, te razrađivali pastoralno – katehetske planove. U raspravi koja je slijedila okupljeni svećenici i vjeroučitelji su izrazili zadovoljstvo zbog organiziranog susreta, te se složili da su prijedlozi dobri i ostvarivi. Izrazili su želju da se ovakvi susreti organiziraju dva do tri puta godišnje. Nakon rasprave slijedilo je zajedničko druženje uz prigodnu okrepu.

Organizator i voditelj susreta mons. Sente zahvalio je svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog susreta te pozvao na predstojeći Susret srednjoškolske katoličke mladeži u petak 25.10. koje već tradicionalno organiziraju karlovački vjeroučitelji sa svećenicima, te na molitveno bdijenje Holywin u četvrtak 31. 10. koje već deset godina organizira ZAMAK.

Čitaj dalje

22 susret srednjoškolske katoličke mladeži u Karlovcu

Američki Filipinci kod svetog Josipa u Karlovcu

Hrvatski svećenici i pastoralni djelatnici zapadne Europe u Karlovcu