Dekanat

Mons. Antun Sente ml., novi karlovački dekan

Mons. dr. Dražena Kutleša, zagrebački nadbiskup imenovao je mons. Antun Sente ml., dekanom Karlovačkog dekanata 18. rujna 2024. godine. Nakon što je dosadašnji dekan preč. Dražen Karačić premješten iz Karlovaca u Zaprešić prestala mu je dekanatska služba u Karlovačkom dekanatu. Uzimajući u obzir prijedloge karlovačkih svećenika Nadbiskup Kutleša imenovao je mons Sentea novim karlovačkim dekanom...

Mons. dr. Dražena Kutleša, zagrebački nadbiskup imenovao je mons. Antun Sente ml., dekanom Karlovačkog dekanata 18. rujna 2024. godine. Nakon što je dosadašnji dekan preč. Dražen Karačić premješten iz Karlovaca u Zaprešić prestala mu je dekanatska služba u Karlovačkom dekanatu. Uzimajući u obzir prijedloge karlovačkih svećenika Nadbiskup Kutleša imenovao je mons Sentea novim karlovačkim dekanom na mandat od 5 godina. U dekretu imenovanja između ostalog stoji: “Kao nadbiskupski pomoćnik, savjesnim i mudrim obavljanjem dekanske službe, u skladu s općim i krajevnim kanonskim odredbama pomagat ćete Nadbiskupu u upravljanju Nadbiskupijom, a braći svećenicima u njihovom životu i pastoralnom radu.”

Životopis Antuna Sentea

Rođen je u Sekirišću 4. svibnja 1971., župa Sveti Križ Začretje kao osmo od devetero djece oca Slavka i majke Milke, rođene Vrček. Godine 1996. diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iste je godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića u zagrebačkoj katedrali primio svećenički red. Od 1996. do 1999. obnaša službu župnog vikara u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima te u istom svojstvu od 1999. do 2002. u župi Uzvišenja Sv. Križa u Sisku. Na Papinskom sveučilištu Salezijana u Rimu diplomirao je odgojne znanosti, a 2005. godine postiže titulu magistra znanosti iz pastoralne teologije, iz pastorala mladih. Po povratku u Hrvatsku imenovan je nadbiskupskim tajnikom, a od 2006. bio je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije.

U to je vrijeme organiziran velebni susret europske mladeži u Zagrebu „Hodočašće povjerenja na zemlji“ kojemu je Antun u ime Zagrebačke nadbiskupije bio glavni koordinator. Godine 2007. preuzeo je službu župnika Župe Uzvišenja sv. Križa u Sisku s posebnim naglaskom na pripremne radnje za ponovnu uspostavu Sisačke biskupije koja je imenovana 5. prosinca 2009. godine. Proslava uspostave Sisačke biskupije održana je 6. veljače 2010. godine, a Antun je bio potpredsjednik Odbora za proslavu i duša cijelih priprema, kako ga je poslije nazvao sisački biskup Vlado Košić. Nakon osnutka biskupije Antun je uz službu katedralnoga župnika bio i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije. Na prijedlog biskupa Košića početkom 2012. godine papa Benedikt XVI. uvrstio ga je među svoje kapelane pa Antun otada nosi čast monsinjora.

U sisačkoj je katedralnoj župi osnovao dvadesetak različitih zajednica, a posebnu je pozornost posvećivao djeci i mladima. U njegovo je vrijeme u potpunosti obnovljen župni dvor u kojem je privremeno bio smješten ured i stan sisačkoga biskupa. Sa suradnicima je uredio pročelje sisačke katedrale te se pobrinuo za restauraciju vrijednih predmeta iz riznice sisačke katedrale. Za svoje je djelovanje u Sisku dobio više nagrada Turističke zajednice Siska: „Zlatnu viktoriju“ za izuzetan doprinos promidžbi i boljitku grada Siska 2009. godine, međunarodnu turističku nagradu “Povelja F.E.S.T. 2012.” za izuzetan doprinos organizaciji Susreta hrvatske katoličke mladeži u Sisku te nagradu za zaštitu kulturno-povijesne baštine i suvremeni turizam kontinentalnoga dijela Hrvatske

Od rujna 2012. ponovno je inkardiniran u Zagrebačku nadbiskupiju te je postao župnik Župe sv. Barbare u Zagrebu. Nakon dvije godine župnikovanja kardinal Josip Bozanić imenovao ga je 30. kolovoza 2014. godine rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu, župnikom Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu u Karlovcu. Za vrijeme njegova upravljanja Svetište sve više napreduje, sve više hodočasnika hodočasti svetom Josipu u Karlovaca, među njima i mnoge javnosti poznate osobe. Uredio je dva izdanja molitvenika “Idimo k Josipu”. Neprestano uređuje prostor Nacionalnog svetišta svetog Josipa, a nedavno su postavljeni vitraji i najveći mozaik u Hrvatskoj Josipa Botterija Dinija. Osnovao je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa Galeriju “Martin Borković” koja u zadnjih 9 godina godišnje pripremi i otvori dvadesetak izložba. Voditelj je projekta “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” koji godišnje organizira više od deset izložba diljem Hrvatske o hrvatskim svecima i blaženicima. Okuplja mlade grada Karlovaca u zajednici ZAMAK koji ostvaruju predstave, duhovne sadržaje, knjiška druženja, večeri poezije, međunarodne volonterske akcije i dr.

U svojoj svećeničkoj službi Antun se profilirao i kao vrstan radijski voditelj emisija katoličkoga sadržaja. Djelovao je na više radijskih postaja, osmišljavao je katoličke meditacije za emisiju “Duhovna misao” 1. programa Hrvatskoga radija, te je svake subote uređivao i vodio emisiju “Riječ za tebe” na sisačkom Radio Quirinusu, jedanput mjesečno, svakoga četvrtog ponedjeljaka na Radio Mariji 10 je godina vodi emisiju „Odgoj za ideale“; tri je godine svakog četvrtka na Radio Sljemenu bio gost urednik emisije: “Ovjera – o vjeri u praksi”. Trenutno vodi i uređuje: svake nedjelje uživo već 25 godinu vodi emisiju “Svjetiljka u noći” na Hrvatskom katoličkom radiju; svake srijede već 7 godina na Laudato TV vodi i uređuje emisiju “Prozor svetog Josipa”, svakog ponedjeljka na Radio Sljemenu uređuje duhovnu meditaciju “Hvaljen Isus i Marija”. Često je gost komentator na HRT-u. Bio je glavni i odgovorni urednik lista katedralne župe u Sisku „Križ ljubavi“ te prvi i glavni urednik Službenog vjesnika Sisačke biskupije. Uredio je i objavio više izdanja molitvenika “Idimo k Josipu”. Objavio je knjižicu „Putovanje s Križem“ i “Putovanjem s križem do otvaranja neba” te uredio dva izdanja „Voxs“, vodič za mlade katolike i studente grada Zagreba. Uredio je dvije male monografije: 60 godina Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu i 160 godina dubovačkih orgulja. Trenutno je glavni urednik Glasnika svetog Josipa i časopisa Karlovačkog dekanata “Župni list”
Osobno. Poznat je kao radoholičar i time se ponosi. Voli svoje rodne zagorske brege, rado pođe na rodnu zagorsku grudu, voli zagorsku glazbu i svakog četvrtak slavi misu za i s sestrama karmelićankama, najstrožem ženskom redu u Hrvatskoj, već punih dvanaest godina.

Čitaj dalje

ZAMAK-ovi volonteri Karlovac učinili ljepšim

Započela je Mreža ljubavi u Karlovcu

20 godina Caritasa Sveta Tri Kralja na Baniji