Najave

„Krležina Biblija“ – hrvatska unikatna Biblija – tema „Pepelnice umjetnika“ u Karlovcu

„Pepelnica umjetnika“, molitva s umjetnicima i za njih te rasprava s umjetnicima o vjeri i umjetnosti, održat će se deveti put u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu na Pepelnicu u srijedu 22. veljače. Misno slavlje s umjetnicima i za njih započinje u 18.30 sati u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, a rasprava o temi „Krležina Biblija“ održat će se nakon mise u 19.30 sati u prostorima galerije „Martin Borković“ Nacionalnoga svetišta svetog Josipa.

„Pepelnica umjetnika“, molitva s umjetnicima i za njih te rasprava s umjetnicima o vjeri i umjetnosti, održat će se deveti put u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu na Pepelnicu u srijedu 22. veljače.

Misno slavlje s umjetnicima i za njih započinje u 18.30 sati u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, a rasprava o temi „Krležina Biblija“ održat će se nakon mise u 19.30 sati u prostorima galerije „Martin Borković“ Nacionalnoga svetišta svetog Josipa. U raspravi će sudjelovati povjesničar književnosti prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, teatrologinja i kazališna kritičarka prof. dr. sc. Sanja Nikčević, povjesničar umjetnosti red. prof. art. Marijan Jakubin, legolog dr. sc. Danko Plevnik i rektor mons. Antun Sente ml. Moderatorica će biti doc. dr. sc. Tanja Baran.

Tom će prigodom biti prezentirano Sveto pismo Starog i Novog zavjeta izdano 1894. godine u Beču i Leipzigu „Die Heilige Schrift des Alten und Neuen Testaments“. Riječ je o hrvatskom unikatu, jedinstvenom prijevodu s Vulgate na njemački jezik dr. Josepha Franza von Alliolia. Biblija u dva sveska, osim samoga teksta Svetog pisma, sadrži i 127 ilustracija – reprodukcija djela vrhunskih slikara izvedenih tiskarskom tehnikom kromolitografije preko cijele stranice. Neke reprodukcije tom će prigodom biti uvećane i izložene u galeriji. Posebnost je ovoga djela i u tome što su oba sveska bila u vlasništvu Miroslava Krleže, a sada su dio umjetničkog fundusa Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Čitaj dalje

dr. Jakov Rađa vodio duhovnu obnovu na Veliki četvrtak

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu