Događanja

Izašao novi broj Glasnika svetog Josipa

O svetkovini svetog Josipa, zaručnika BD Marije, Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu izdalo je novi broj Glasnika svetog Josipa. Ove se godine navršava točno 150 godina kako je dr. Josip Stadler 1. siječnja 1873. pokrenuo zabavno poučni časopis za mlade i odrasle, Glasnik svetog Josipa. 

O svetkovini svetog Josipa, zaručnika BD Marije, Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu izdalo je novi broj Glasnika svetog Josipa. Ove se godine navršava točno 150 godina kako je dr. Josip Stadler 1. siječnja 1873. pokrenuo zabavno poučni časopis za mlade i odrasle, Glasnik svetog Josipa. O tom događaju u novom broju Glasnika detaljno piše dr sc. Agneza Szabo.

Primjer čovjeka koji je u svojoj svakodnevici znao pristupati s Bogom je i sveti Josip, no više o tome može se pročitati u članku Nikole Kuzmičića. Sveti Josip imao je mnoge brige i dužnosti, no način na koji je obavljao te dužnosti, razlog je zašto ga danas nazivamo svetim o čemu piše dr. Josip Beljan. Svaki je svetac imao čvrst odnos s Gospodinom kojega je njegovao kroz molitvu i sakramentalni život. Nešto o tome zapisala je u Prostoru za citat Lorena Ninčević. Zanimljiv je i članak kustosa Zagrebačke katedrale Tomislava Plukavca o Josipovim oltarima, slikama i kipovima u Zagrebačkoj katedrali. Prof. dr. Bodrožić piše o svetom Josipu kao čovjeku Božje tišine.

Na naslovnici prvog ovogodišnjeg Glasnika nalazi se slika svetog Josipa koju je naslikao povjesničar umjetnosti red. prof. art. Marijan Jakubin i koju je darovao galeriji „Martin Borković“ Nacionalno svetište svetog Josipa. Vitraji, oltarne pale i druge umjetničke slike na temu svetog Josipa Marijna Jakubina ukrašuju Glasnik svetog Josipa.

Glasnik svetog Josipa može se nabaviti u župnim uredima, hrvatskim katoličkim misijama i Nacionalnom svetištu svetog Josipa.

 

 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.