Događanja

Dušni dan kod svetog Josipa

  Na Dušni Dan 2. listopada 2020. svećenici Karlovačkog dekanata u Nacionalnom svetištu svetog Josipa slavili su misu za svoje pokojne župljane od prošlogodišnjeg Dušnog dana do ovogodišnjeg.

 Na Dušni Dan 2. listopada 2020. svećenici Karlovačkog dekanata u Nacionalnom svetištu svetog Josipa slavili su misu za svoje pokojne župljane od prošlogodišnjeg Dušnog dana do ovogodišnjeg.Misno je slavlje predvodio preč. Dražen Karačić, karlovački dekan i župnik župe Presvetog Srca Isusova u koncelebraciji s fra Krunoslavom Albertom, gvardijanom i župnikom Presvetog Trojstva, vlč. Antunom Kolićem, župnikom Sveta Tri Kralja, protojerejom stavroforom Željkom Pajićem župnikom grkokatoličke župe Uzvišenja Svetog Križa, te mons. Antunom Senteom, župnikom BD Marije Snježne na Dubovcu. Pri kraju misnog slavlja dekan Karačić je blagoslovio lampaše upaljene za svakog pokojnog župljanina koje su članovi pokojnikovih obitelji odnijeli na posljednje počivalište svojih pokojnika. Procesijom s upaljenim lampašima svećenici i vjernici došli su do središnjeg križan na Katoličkom groblju Dubovac gdje je preč. Karačić izmolio molitvu odrješenja za sve preminule. 
U prigodnoj homiliji preč. Karačić je između ostalog kazao kako je smrt strašan gospodar. Ne pozna nikoga. Izjednačuje sve ljude. U grobu kosti bogataša ni po čemu se ne razlikuju od kostiju siromaha, kosti kraljeva jednake su kostima radnika i prosjaka. I tog strašnog gospodara nitko od ljudskih mogućnika ne može nadvladati. Jedino je Križ Kristov nadvladao smrt. I Križ Kristov kao i križevi na našim grobljima govore nam o vječnosti. Mislimo danas na one koji su otišli prije nas, ali i na činjenicu vlastite smrtnosti. Smrt je kraj iluzije da čovjek može biti Bog i da može imati trajno boravište na ovoj zemlji. Današnji dan nas poziva da dođemo k sebi. Da svoj život shvatimo u njegovoj cjelini, planiramo ga i živimo svjesni da mu nismo gospodari. Mudro živi onaj kog smrt ne iznenađuje, kazao je karlovački dekan Dražen te dodao kada ovih dana obilazimo groblja gdje počivaju naši najdraži i najmiliji, nije samo važno upaliti svijeću, očistiti i okititi grobove naših najmilijih, već je još važnije pomoliti se za naše pokojne za njihove duše. Ne zaboraviti na sve dobro koje smo primili i besplatno dobili od svojih pokojnika. U nadi da ćemo se jednoga dana svi zajedno okupiti u nebu, a zato je potrebna ustrajnost i molitva, da smo ovdje samo da ispunimo svoju zadaću i poslanje koje nam je Gospodar povjerio, zaključio je Karačić. 
 

Čitaj dalje

Oblačeći nošnju obucimo i vjeru predaka

Cvjetnica na Dubovcu

Župni listić 6. korizmena nedjelja 24.3.2024.