Aktualnou Župi BDMS i Nacionalnom Svetištu Svetog Josipa


Povodom 215. rođendana Glazbena škola Karlovac organizirala je koncert profesora u srijedu, 23. listopada 2019. u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa, a u sklopu slavljeničkog ciklus koncerata pod nazivom Glazbeni listopad.

Na koncertu su nastupili profesori glazbene škole. Uz već poznata imena, na pozornici su se predstaviti i mladi nastavnici, akademski muzičari koji su svojim umjetničkim izvedbama i stručnim znanjima obogatili kulturni život Karlovca u koncertnom smislu, ali i kao mentori mladih budućih glazbenika, učenika Glazbene škole Karlovac. Ovaj isti koncert bit će izveden u Mađarskom glavnom gradu Budimpešti u studenom 2019. godine gdje je Glazbena škola Karlovac pozvana predstaviti hrvatsku kulturnu baštinu i naše umjetnike. Ulaz na koncert bio je slobodan.

Na koncertu je sopranistica Radmila Bocek izvela djela G. Caccini: Ave Maria i Amarilli uz orguljsku pratnju Anite Kaić Poslek, zatim su Nikola Ćeran na violi i Ana Obrovac na klaviru izveli djela R. Schumann: Märchenbilder, op. 113 i Nicht schnell. Robert Pajić na klarinetu i Ana Obrovac za klavirom izveli su djela G. Finzi: Five Bagatelles, Carol, Prelude. Glavni orguljaš Nacionalnog svetišta svetog Josipa Krešimir Klarić izveo je vlastitu Improvizaciju na orguljama Svetišta. Gitarist Viktor Vidović svirao je od F. Chopin: Nocturne op. 9, br. 1 (arr. V. Vidović) te vlastito djelo: The day I met her, a violončelist Anthony Havelka izveo je Julie-o od Mark Summer. Fantasie sur un theme original od J. Demersseman izveli su Boris Kolarić na saksofonu i Ana Obrovac na klaviru, Meditaciju J. Massenet izveli su na violini Vedran Mikić i klaviru Marijana Pajić. Koncert je završio djelima Luke Sorkočevića: Simfonija br. 3 u D-duru Allegro, Andante i Presto koje su izveli: flauta: Andrea Dizdar, oboa: Božidar Križan, klarinet: Robert Pajić, viola: Nikola Ćeran, violončelo: Anthony Havelka, i basso continuo: Gaj Matić Marović.

Glazbena škola Karlovac, koja nosi brand utemeljitelja glazbenog obrazovanja na ovim prostorima, nastavlja tradiciju održavanja koncerata klasične glazbe kao i davne 1804. godine. Glazbeni listopad označava čitav mjesec posvećen proslavi Dana škole Glazbene škole Karlovac s ciljem populariziranja glazbe, educiranja publike, prezentiranja bogate kulturne baštine i iznimno vrijednog rada nastavnika koji predstavljaju najstariju glazbenu školu u Hrvatskoj.