Nedjeljna čitanja

2. nedjelja kroz godinu

  Vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega. Iv1,35-42 U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: »Evo Jaganjca Božjega!« Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: »Što tražite?«

U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: »Evo Jaganjca Božjega!« Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: »Što tražite?« Oni mu rekoše: »Rabbi« – što znači: »Učitelju – gdje stanuješ?« Reče im: »Dođite i vidjet ćete.« Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura.

Jedan od one dvojice koji su čuvši Ivana pošli za Isusom bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. On najprije nađe svoga brata Šimuna te će mu: »Našli smo Mesiju!« – što znači »Krist – Pomazanik«. Dovede ga Isusu, a Isus ga pogleda i reče: »Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!« – što znači »Petar Stijena«.
Riječ Gospodnja.

Blagdanom Krštenja Gospodnjeg završilo je božićno vrijeme. Sva čitanja kao i molitve tijekom tog vremena potvrđivali su staro pravilo: Što Crkva vjeruje to kroz bogoslužje slavi. Vjerujemo da se Bog utjelovio, da ga je u Betlehemu, rodila Bogorodica Marija i da se javlja svakome stvorenju kao što se javio mudracima s Istoka te da je od Ivana kršten u rijeci Jordanu i počinje svoje javno djelovanje, propovijedanje Kraljevstva nebeskog. Evanđelje ove nedjelje govori o okupljanju Isusovih učenika. Odabiru učenika. Jer sam je rekao:„ ne odabraste vi mene, nego ja odabrah vas“. Primjećujemo da svoje djelovanje, svoje propovijedanje, liječenje, čudesa  Isus ne želi činiti sam, niti za sebe! Na brojnim mjestima kako donose Evanđelja, Isus šalje svoje učenike pred sobom, da oni propovijedaju ono što su čuli od njega. Šalje ih i liječiti u njegovo ime pa i čuda činiti, te otpuštati grijehe. Očigledno u cjelokupnom svom djelovanju traži suradnju čovjeka! Zanimljiv je njegov način izbora! Prvi Isusovi učenici su učenici Ivana Krstitelja koji ih uostalom šalje k Isusu: »Evo Jaganjca Božjega!«.Nakon što su upoznali proroka Ivana, polaze prema Mesiji – Spasitelju koji ih pita: Što tražite? Naoko jednostavno pitanje, ali nije! Što oni traže od Isusa?  Što bi Vi odgovorili na to pitanje?  Isus kod njih traži osobni izbor pa kad se oni u duši odlučuju slijediti ga odmah slijede i Isusove riječi:»Dođite i vidjet ćete.« Od tog trenutka promijenio im se život. Pođimo i mi za Isusom, njegovim riječima, sakramentima, postanimo njegovi učenici pa će se i nama puno toga  promijeniti!            

Čitaj dalje

Župni listić 3. uskrsna nedjelja 14.4.2024.

Život je neprekidna borba dobra i zla

Emaus svećenika Karlovačkog dekanata